“ik ontspan want Het geld op de beurs werkt voor mij deze zomer”

Financieel journalist Janneke Willemse schreef de bestseller Blondjes Beleggen Beter. Ze liet haar beleggingsinleg met 300% groeien. Dus vragen we haar: wat ?

Janneke had op school niets met cijfers. Ze had zelfs een rekenhandicap en vond het vak economie vreselijk. Ze wist al jong dat ze journalist wilde worden, of schrijfster. Maar natuurlijk zou ze niet over geldzaken schrijven. Aan het eind van haar studie journalistiek attendeerde een docent haar op een baan als economieredacteur. Niets voor mij, dacht ze. Maar ze ging toch praten. Het gesprek was leuk en ze kreeg de baan. Inmiddels werkt ze al jaren als financieel journalist. Ze was hoofdredacteur van belegger.nl, is presentatrice en beurscommentator bij RTL Z en ze schreef het boek Blondjes Beleggen Beter, waarin ze beginnende beleggers tips geeft om simpel en succesvol te beleggen. Want iedereen kan beleggen volgens Janneke.

Waarom beleggen blondjes beter? 

“Het is een knipoog naar het feit dat vrouwen betere beleggers zijn dan mannen. Vrouwen nemen minder risico, handelen voor de lange termijn en doen hun huiswerk beter. Dat blijkt uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken. Of mijn man het daarmee eens is? Ach, hij houdt zich niet bezig met geld.”

Is het zo dat steeds meer vrouwen beginnen met beleggen?

“Daar is geen onderzoek naar gedaan. Het idee dat beleggen iets is voor mannen zit er flink ingebakken. Best vreemd eigenlijk als je bedenkt dat het toch echt de vrouwen waren die vroeger het huishoudboekje bij hielden. Ik zie wel steeds meer jonge vrouwen met een ‘can do-mentaliteit’ die over dat vooroordeel heen stappen. Vrouwen met lef.”

beginnen met beleggen

Wanneer ben jij begonnen met beleggen?

“In 2004 ben ik wat gaan priegelen. Ik interviewde dagelijks beursexperts voor mijn werk. Ik dacht: als ik zelf beleg, kan ik betere en inhoudelijkere vragen stellen. Ik begon met €300 ‘speelgeld’ en probeerde van alles. Ik had geen concreet plan en ook geen echt doel, behalve dan dat ik wilde weten hoe het was om te beleggen. Het was zo’n klein bedrag dat ik ook niet bang was het te verliezen. Het ging eigenlijk best lekker. In 2013 ging ik het serieuzer aanpakken en begon ik ook mijn blog waar iedereen kan meekijken met mijn successen en mislukkingen. Dat was wel even spannend hoor. Zal je zien dat mijn belegde geld nu door het putje verdwijnt, dacht ik. Maar dat gebeurde niet. In zeven jaar tijd is mijn portefeuille in waarde verdrievoudigd.”

Wow! In je boek schrijf je ook dat je belegt omdat je er lol in hebt. Wat is de lol van beleggen?

“Ik vind het leuk om individuele bedrijven te volgen, te kijken wat ze doen en op basis van een analyse te voorspellen wat ze gaan doen. Eigenlijk alles wat met beleggen en economie te maken heeft vind ik leuk. Wie had dat vroeger gedacht? Het is nieuws uit een bepaalde hoek en als journalist verdiep ik me daar graag in. Het is net als een sportjournalist die sportwedstrijden analyseert en op basis daarvan voorspellingen doet.”

Iedereen kan jouw portefeuille inzien. Voel jij je niet verantwoordelijk?

“Ik laat zien wat ik doe, maar zeg er altijd nadrukkelijk bij dat ik geen tips geef en geen aanbevelingen doe. Iedereen moet keuzes maken die bij hem of haar passen. Er zijn beleggers die beweren dat als je hen volgt je de prachtigste rendementen behaalt. Grote onzin natuurlijk. Iedereen kan zelf beginnen met beleggen. Als je je gezond verstand maar gebruikt, doet wat bij jou past en hebzucht in de hand hebt.”

Iedereen kan beleggen. Maar dan moet je wel enige kennis hebben toch?

“Er zijn mensen die niet beginnen omdat ze denken dat beleggen te moeilijk is, dat ze er eerst 80 boeken over moeten lezen. Dus beginnen ze nooit met beleggen. Zonde, want dat hoeft helemaal niet, maar enig verstand van zaken is wel belangrijk. Beleggen met je handen voor je ogen kan niet. In mijn boek laat ik de zeven belangrijkste stappen zien die je moet doorlopen als je gaat beleggen. Het begint met het maken van een plan. Wat wil je met beleggen? Hoeveel geld heb je nodig om van te leven en hoeveel geld houd je over? Ik vertel hoe je je eerste belegging doet en hoe je je portefeuille onderhoudt.”

Wat zijn de succesfactoren van beleggen?

“Om een goede belegger te worden moet je je geld spreiden over meerdere beleggingen, je geld voor lange termijn in beleggingen laten zitten en zorgen voor lage kosten. Als je belegt betaal je namelijk transactiekosten, een abonnementsfee of kosten binnen een beleggingsproduct.”

Tijdens de coronacrisis wilden opeens veel mensen beginnen met beleggen. Sommige beleggingspartijen werkten zelfs met een wachtlijst. Verbaasde je dat?

“Ik vond het wel bijzonder. Ik heb de kredietcrisis meegemaakt. Toen zaten we op de redactie non-stop naar een beeldscherm te kijken hoe de beurzen steeds verder daalden. En als we dachten dat het dieptepunt bereikt was, daalden ze nog verder. Mensen verkochten toen massaal hun beleggingen. In deze crisis gaan mensen juist beginnen. Dat is wel wat atypisch. Ik denk dat mensen verwachten dat de coronacrisis minder lang duurt en minder ingrijpend zal zijn.”

Geloof jij als kenner in het timen van de markt?

“Nee, uit onderzoeken blijkt ook dat als je beleggingen wil timen je in de meeste gevallen geld verliest. Het is net als bij een fruitautomaat. De kans dat je precies op het juiste moment op het knopje drukt om die drie kersjes te krijgen is ongelooflijk klein. Niet doen dus.”

Heb jij nog financiële dromen?

“Nee, die heb ik niet. Ik streef ook niet naar financiële onafhankelijkheid, hoewel ik het wel inspirerend vind om verhalen daarover te lezen. Ik vind mijn leven helemaal prima zo en vind alles wat ik doe hartstikke leuk. Gevolg is wel dat ik het erg druk heb en de balans soms wat uit het oog verlies. Deze zomer ga ik proberen het iets rustiger aan te doen. Het geld op de beurs blijft toch wel voor me werken.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!