De financiële kansen die Corona je biedt

De wereld ligt plat. Daardoor komen veel mensen, ook financieel, in de problemen. Maar Corona kan financieel ook kansen bieden. Ik zou zeggen: pak ze.

Ik zeg eerlijk: ik twijfelde over het schrijven van dit stuk. Ik wil absoluut niet het idee schetsen dat ik een slaatje wil slaan uit deze situatie. In de laatste podcast kun je horen hoe ook wij veel geld verliezen door Corona. Bijvoorbeeld doordat onze KLM-aandelen, waarvan de waarde bijna verdampt is. Ik zeg er meteen bij dat dat allemaal maar relatief is. We eten er – vooralsnog – geen boterham minder om.

Natuurlijk zijn er ook hier zorgen. We zijn allebei zzp’ers. Er is geen sociaal vangnet voor ons. En wij (meneer Wiebes) zijn wel zzp’ers die daar bewust voor hebben gekozen. Dus ik klaag niet. We hosselen ons inkomen wel weer bij elkaar zoals we dat altijd hebben gedaan. Soms is het brood (bij wijze van) belegd met kaviaar, andere weken met pindakaas. En dat is oke. Dankzij verschillende inkomstenstromen en genoeg spaargeld, maken wij ons nog geen zorgen. Dat is voor andere ondernemers en zzp’ers wel anders. Ik wil hier toch even benadrukken hoe ongelofelijk ik met ze meeleef.

Toch biedt Corona ook kansen. Voor mensen die geen (of minimaal) inkomsten verliezen zeker. Deze tijd kan een tijd zijn van bezinning en verandering. Verandering die je niet alleen nu maar de rest van je leven helpen om je financiën (eindelijk) op orde te krijgen.

Ik vertel je over 5 financiële mogelijkheden die ik zie in deze gekke tijden.

1. Veel dingen worden nu goedkoper. Dat is gewoon een kwestie van vraag en aanbod. Bloemen koop je bij ons in de buurt nu voor een prikkie langs de weg, omdat niemand’s hoofd er naar staat. Ik denk juist: fleur de boel op. Steun de lokale ondernemer met wat je nog kunt doen. Maar ook sommige vaste lasten zijn aanzienlijk lager geworden. Bijvoorbeeld de energieprijzen. Die zijn door de milde winter die we achter ons hebben en door de onzekerheid rondom Corona flink gedaald. Sinds 1 januari daalde de gemiddelde stroomprijs met 11,3% en de gemiddelde gasprijs met 13,5%. Maak daar gebruik van. Door nu een voordelig contract af te sluiten, ben je een jaar of langer (als je dat wilt) verzekerd van een strak tarief voor je gas en elektra. Pak je jaarrekening of bekende verbruik erbij en vergelijk meteen even op Pricewise.nl, nu de prijzen zo bijzonder laag zijn.

2. Je hebt tijd. Ik zou iedereen adviseren om die tijd te gebruiken om financieel de balans op te maken. Voor sommige mensen zal dit broodnodig zijn, omdat ze inkomsten verliezen. Andere mensen kunnen dit meer vanuit een luxe positie doen. Zet al je vaste lasten op een rij. Wat komt er nu ECHT iedere maand binnen (en eventueel: hoeveel wordt dat straks wanneer je bijvoorbeeld in de deeltijd-WW terecht komt) en wat geef je nu ECHT uit. Stel budgetten voor de belangrijkste posten. Wat is realistisch? Wat is haalbaar? Hoeveel zou je dan (eventueel) iedere maand weg kunnen zetten? Ga er eens echt voor zitten en zet dit op papier. Pas met inzicht kun je vermogen opbouwen. Of voorkomen dat je in de financiële problemen komt. Geen idee waar je moet beginnen? Mijn ebook ‘Op weg naar een rijker leven’ neemt je bij de hand op deze route. Van overzicht creëren, tot besparen, controle houden over je uitgaven en uiteindelijk sparen (en eventueel beleggen).

3. Ja, beleggen. Ik zou iedereen die nu structureel geld overhoudt (misschien door de bovenste twee punten door te voeren) om een beleggingsrekening te openen. De beurzen staan lager dan ze in jaren stonden. Jarenlang aan winst is in een paar weken verdampt. Dat klinkt dramatisch en dat is het voor sommige mensen ook. Wist je dat de beurs gemiddeld met 8% groeide sinds 1900. Al waren er onderweg genoeg dips en ups. De historie laat zien dat ook op de beurs na regen vooralsnog altijd zonneschijn komt. Soms duurt het kort, soms duurt het langer. De komende tijd biedt ook kansen voor beleggers. Ik zou die beleggingsrekening alvast openen, er geld op zetten, zodat je kunt instappen wanneer jij denkt dat het goed is. Al weet natuurlijk niemand wanneer het dieptepunt is bereikt. Beleg alleen met geld dat je voor langere tijd kunt missen. Zo is het geen ramp wanneer de beurs (tijdelijk) verder zakt. Jij hebt de tijd (net als wij) om dat uit te zitten. Onze tactiek blijft nog altijd: iedere maand inleggen. Of de beurs nu hoog of laag staat. Zo creëer je vanzelf een soort gemiddelde. Soms koop je duur, soms koop je goedkoop. Let wel op dat je beleggingsrekening opent die niet teveel kosten met zich mee brengt. Wij zitten zelf bij DEGIRO, waar de kosten bijzonder laag zijn. We schreven eerder een stuk over hoe je die rekening daar opent. Stap voor stap leg ik uit hoe dit werkt. Het lijkt misschien ingewikkeld op het eerste gezicht maar dat valt alles mee, zeker met dit artikel bij de hand. Je kunt je ook aanmelden voor de 4 gratis mails die ik schreef over beleggen. Daarin leg ik de basics over beleggen uit en tip nog wat ander leesvoer dat je op weg helpt.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

4. Horeca dicht. Pretparken dicht. Geen dure uitjes om te maken. Lekker shoppen doe je ook niet in deze tijd. Deze periode werpt ons terug op gratis uitjes, voor zover we nog naar buiten gaan en mogen. Mensen gaan (weer) naar het bos en het strand. Ze fietsen en wandelen. Ik word daar heel blij van.

Ik kom net terug van een wandeling van een uur met ons gezin in het bos. Bal mee, broodjes mee. Onze kinderen vonden het heerlijk en wij ook. Ik ben voornemens om dit, nadat alles hopelijk voorbij is, gedeeltelijk te blijven doen. Niet altijd maar betaalde uitjes maar weer leren en blijven genieten van al het mooie, gratis wat de natuur ons biedt. Houd dat vast. Reken eens uit wat je nu – in deze Corona-periode – minder uitgeeft. Neem je voor om de helft daarvan ook na dit alles in je portemonnee te houden. Maak een automatisch overboeking aan en schrijf dat geld linea recta over naar je spaarrekening of beleggingsrekening. Zo word je gedwongen om straks ook vast te houden aan wat eigenlijk best heel fijn voelt (en goed is voor je portemonnee)

5. We hadden het hierboven al over je energie oversluiten. Maar dit is – wat mij betreft – het ideale moment om AL je vaste lasten door te gaan. Je van abonnement afvragen of je die écht nodig hebt. Je van al die tv-kanalen afvragen of je daar het geld nog voor over hebt. Verzekeringen oversluiten. Gooi het gewoon allemaal in een middagje of avondje bijvoorbeeld door vergelijkingswebsite PriceWise. Daar ben je niet alleen deze maand blij mee, maar alle maanden die nog komen ook.

6. We worden nu keihard geconfronteerd met de kwetsbaarheid van ons eigen inkomen maar ook met ons eigen consumeren. Wat kan anders? Wat kan beter? En hoe kunnen we voor onszelf wat meer financiële zekerheid inbouwen? Het zijn nu mooie momenten om jezelf die vragen te stellen en ernaar te handelen. Start die website, schrijf dat boek, begin die side hustle. Ik zie deze periode ook als een kans om financieel te resetten. Even terug naar de tekentafel. Hoe zou je het (financieel) graag willen en hoe kom je daar? Van welke kosten kun je jezelf eigenlijk prima bevrijden? Welke doelen heb je? Vraag het jezelf gewoon eens af alsof je helemaal op nieuw kan beginnend. Want op veel gebieden kan dat gewoon, als je het zelf graag wilt.

En tot slot biedt Corona nog één andere kans, die ik erg ben gaan waarderen. Het biedt ons de ruimte en tijd om weer eens echt samen te zijn. Ik zeg: trek een fles wijn open. Speel een spelletje. Steek de open haard nog eens aan voordat het straks (als we allemaal uit onze schuilplaatsen komen) alweer zomer is.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!