De 100 dingen die miljonairs doen

Wat doen miljonairs om zo rijk te worden? Precies daarover gaat het boek ‘100 dingen die miljonairs doen.’

Door Kasper

Dit had ik veel eerder moeten lezen. Dat gevoel bekroop me toen ik het boek ‘100 dingen die miljonairs doen’ van Nigel Cumberland dichtsloeg. Alles wat ik zojuist heb gelezen, had ik 20 jaar eerder moeten weten. Toen ik nog dacht dat studeren en een baan zoeken de heilige graal waren. En dat veel geld hebben of krijgen niet voor mensen zoals ik weggelegd was. Ik weet zeker dat mijn leven er anders uit had gezien, als iemand me deze 100 dingen die miljonairs doen eerder had verteld. Nigel motiveert je om te dromen. Geloof in je eigen kracht, stel doelen, stippel stappen uit. Het is geen spiritueel boek, maar de schrijver is wel overtuigd van de kracht van onbegrensd dromen. En dat ben ik inmiddels – jaren later – compleet met hem eens.

Maar voordat we naar die lessen gaan, eerst wat over de schrijver Nigel Cumberland. Hij heeft een flink coachingsbedrijf en werkt veel met ceo’s en grote ondernemers. Daardoor verkeert hij in nogal welgestelde kringen. Ik vermoed dat er op zijn verjaardagsfeestje meer miljonairs rondlopen dan op die van mij. De man zelf is trouwens ook aardig welvarend, dus kan ook uit eigen ervaring putten.

Voor iedereen

Het idee achter het boek is dat Nigel vindt dat iedereen vermogen kan opbouwen. Daarvoor hoef je volgens hem niet uit gegoede kringen te kopen. Je moet wel de wetten van rijker worden kennen. En wie kennen die beter dan wie dan ook? De selfmade miljonairs die hij sprak voor dit boek. Die zeggen zelfs dat je als normale sterveling genoeg geld kunt verzamelen om nooit meer geldzorgen te hebben maar ook om bijvoorbeeld die wereldreis te maken waar je van droomt, of in dat droomhuis te kunnen wonen.

Nigel keek voor het boek naar gewoontes die veel miljonairs hebben. Dat is soms heel praktisch. Denk bijvoorbeeld aan vroeg opstaan. Maar ze hebben vaak ook met je mind te maken. Bijvoorbeeld echt je eigen pad durven kiezen, ondanks meningen van mensen om je heen. In het boek neemt hij je er stap voor stap doorheen. Sommige tips en tricks zijn voorspelbaar. Dan krijg je de neiging om tijdens het lezen in jezelf ‘jajaaa’ te zeggen en door te bladeren. Maar ook de voorspelbare lessen zijn belangrijke lessen. Want ze kennen en ze toepassen zijn twee heel verschillende dingen.

Valkuilen

In ‘100 dingen die miljonairs doen’ staan allerlei opdrachten en tips in. En ondanks dat het soms wel erg Amerikaans is (en dus niet altijd toepasbaar), is het vooral een erg motiverend boek. Je wilt meteen aan de slag. Je wilt je baan opzeggen en voor jezelf beginnen om zo een lekker vermogen te vergaren. Want ja, het grootste deel van de echt rijke mensen werkt niet in loondienst. Maar ho, stop. De schrijver waarschuwt ook: doe geen onbezonnen dingen. Geef niet zomaar je huidige baan op. Sterker nog: gebruik die baan eerst om ervoor te zorgen dat je er écht klaar voor bent. Lever dan ook meer dan waar je voor betaald krijgt. Dat doen miljonairs ook. Maak jezelf onvervangbaar en inspireer anderen. Zo oefen je alvast in het opbouwen van rijkdom. Maak indruk, overtref je doelen en ontvang op die manier misschien een bonus en salarisverhoging. Loop nooit de kantjes er vanaf, omdat je met de gedachten speelt ooit voor jezelf te starten. Er komen nog meer waarschuwingen voorbij in het boek.

  1. Zorg altijd voor voldoende stroom van passief inkomen
  2. Leen geen geld van familie en vrienden
  3. Heb altijd geld achter de hand waar je direct bij kunt (en wat dus niet vast zit in stenen of aandelen bijvoorbeeld.)

In dit boek staan tussen die 100 dingen die miljonairs doen dus ook wel een aantal open deuren. Dingen die niet nieuw zijn voor wie ik nu ben. Renée en ik zijn al jaren bezig met verstandig met geld omgaan, vermogen opbouwen, daarover lezen en leren. Als ik dit boek had gelezen toen ik 18 jaar was, of als ik niet al zoveel werk had gedaan, was het wel nieuw geweest. Dit is een superboeiend boek voor iedereen die meer wil leren over hoe je slimmer met geld om kan gaan én het perfecte cadeau voor een twintiger die financieel de wijde wereld in stapt. Mijn kinderen krijgen tegen die tijd dit boek voor hun verjaardag.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop