“Dankzij dit potjessysteem hield ik opeens geld over”

Femke Hogema (45) bracht het potjessysteem Profit First naar Nederland. Geweldig voor ondernemers en zzp’ers, maar eigenlijk een eye-opener voor iedereen.

‘Toen ik als zzp’er ging werken, verdiende ik lekker. Ik maakte winst en iedere maand keerde ik mezelf salaris uit. Ik had één bankrekening waar een smak geld op stond dat ik vrij makkelijk uitgaf. Ook geld dat bijvoorbeeld voor de Belastingdienst bestemd was. Toen mijn omzet steeg, steeg mijn winst amper mee. De kosten liepen namelijk ook op. Hoe kon dit nou? Ik zou toch meer over moeten houden? Ik kreeg geen controle over het hele financiële plaatje. Ik ging op zoek naar een oplossing en las het boek Profit First van de Amerikaanse schrijver Mike Michalowicz. Zijn boodschap was: de winst moet niet een restje aan het einde van haar zijn. Het is iets waar je het hele jaar aan werkt. Ik dacht: ‘Holy cow, dit is het!’ 

Klinkt goed, maar wat houdt Profit First dan precies in?

‘Profit First is een potjessysteem dat gebaseerd is op het ‘pay yourself first principe.’ Dat komt erop neer dat je iedere euro die binnenkomt over potjes verdeelt. Als ondernemer of zzp’er stop je aan het eind van de maand een vast percentage van je omzet in je winstpotje. Dat is dus stap één. Vervolgens gaat er geld naar je salaris-, belasting- en kostenpotje. Door met dit systeem te werken, heeft geld altijd een doel. En blijf je dus ook af van geld dat een andere bestemming heeft, bijvoorbeeld de Belastingdienst. Ik vond dat meer ondernemers dit moesten leren, want het hielp mij enorm. Dus schreef ik een Nederlands boek over de methode getiteld Profit First.’  

Wat was de grootste eye-opener voor jou?

‘Voor Profit First gaf ik vrij gemakkelijk geld uit. Nu ik met het potjessysteem werk weet ik precies hoeveel geld ik aan welk doelen kan uitgeven. Tja, en dan zit er dus soms even wat minder geld in mijn kostenpotje en daardoor maak ik andere keuzes. Zo kocht ik bijvoorbeeld geen MacBook Mini om mee te nemen op reis, maar een HP-mini. Scheelde me gewoon €700. En omdat ik keurig geld voor de Belastingdienst wegzet, is belasting betalen ook helemaal niet erg meer. Ik ben er juist iedere keer weer trots op dat ik genoeg geld gereserveerd heb.’ 

Werk je privé ook met potjes? 

‘Zeker. Ook privé gaat geld op. Door je salaris meteen te verdelen over je doelen, geef je ook privé geen geld uit wat eigenlijk niet beschikbaar is. Wij hebben thuis een potje voor de gezamenlijke vaste lasten zoals hypotheek en verzekeringen. Wij betalen van de gezamenlijke rekening ook de boodschappen. In een perfecte wereld maak je daar een aparte rekening voor aan. Ik heb zelf een potje voor beauty, leuke dingen, gezondheid en sport, beleggen en sparen. En Ik leer mijn kinderen ook al met potjes te werken. Ze zijn 7 en 8 en krijgen allebei ongeveer €2 zakgeld per week. 90% daarvan is voor nu. Daar kopen ze bijvoorbeeld LEGO van. 10% gaat in de kluis. Ze hebben een echte kluis met zo’n draaiknop. Dat geld is voor later. Het gaat natuurlijk maar om centen, maar ik denk dat het later voor hen heel logisch is om 10% van hun inkomen apart te zetten.’ 

Wat is eigenlijk jouw grootste financiële droom?

‘Ik wil financieel onafhankelijk zijn. Daar werken mijn man – die in loondienst werkt – en ik naar toe. Mijn man zou het niet erg vinden straks wat minder te werken en ik wil niet meer hoeven werken voor geld. Ik wil keuzes kunnen maken waarbij de verdiensten niet belangrijk meer zijn. Privé lossen we flink af op ons huis, we bouwen pensioen op, we beleggen en sparen voor de studie van onze kinderen. En ik laat mijn bedrijf groeien en zorg voor passief inkomen. Mijn droom is een miljoenenbedrijf, dat durf ik best te zeggen. Geld is leuk en je mag er best trots op zijn wanneer je wat bereikt. Mijn vader handelde in tweedehands fietsen. Dat ging vaak cash. Dan liep hij met een dik pakket bankbiljetten in zijn kontzak rond. Op zondag ging hij aan de keukentafel zitten om zijn geld te tellen. Zonder schaamte en vol trots. Ik vond het magisch.’ 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!