“Dankzij de verhuur van ons appartement wonen we eigenlijk gratis”

Renée Lamboo (36) is oprichter van PorteRenee en neemt je elke week mee op haar weg naar een rijk(er) leven.

Ooit betaalde ik elke maand €301 aan maandlasten voor ons huis. Als ik daar nu aan terugdenk, verlang ik wel terug naar die tijd. Door die periode weet ik hoe relaxed het leven is zonder hoge hypotheek. Het klinkt misschien overdreven, maar er valt letterlijk een last van je schouders. Niet dat we moeite hebben om onze huidige hypotheek te betalen, hoor. Toch voelde het destijds wel erg vrij. Kasper werkte in de ochtend als radiopresentator bij de regionale omroep en ik schreef stukken voor tijdschriften. Door die lage lasten kon ik heel kieskeurig zijn. Ik schreef de verhalen die ik graag maakte en wees af wat me niet zo aantrok. En wanneer we op vakantie gingen, maakte ik me geen zorgen over of we de rekeningen wel konden betalen nu er even geen geld binnenkwam. Het waren zorgeloze tijden.

Fast forward naar nu

Inmiddels hebben we een flink hogere hypotheek, waar we ongeveer drie keer zoveel voor betalen als we destijds deden. Die hypotheek zijn we weloverwogen aangegaan, hoor. En we hebben geen stress om die elke maand betaald te krijgen. Onze inkomsten zijn de laatste jaren flink gestegen en naast onze hypotheek houden we onze verdere kosten laag. Daar let ik erg op. Vaste lasten komen elke maand terug. Daar moet je elke maand voor bloeden. Dus dan moeten ze zeker de moeite waard zijn. Dus verzekeren we ons zeker niet suf. En hebben we geen abonnementen lopen, nou ja, behalve zwemles voor onze oudste zoon.

We betalen inmiddels een hypotheek van maandelijks €1147. Al is dat bedrag voortdurend in beweging, richting omlaag, omdat we extra aflossen op onze hypotheek. Maar dat is weer een ander verhaal. Dat maandbedrag vereist enige uitleg. Want toen ik het laatst deelde op Instagram, kreeg ik iedereen over me heen. ‘Jullie zijn altijd zo verstandig met geld en dan nog zo’n hoge hypotheek!’ ‘Dat valt me tegen, ik had gedacht dat jullie al verder waren.’ Nu ben ik niemand uitleg verschuldigd natuurlijk, want ik ben ook maar een mens, maar ik doe het toch. Met deze hypotheek hebben we niet alleen ons eigen huis gekocht, de hele toko gestript en verbouwd, maar ook nog ons recreatie-appartement in Noordwijk gekocht en dat verbouwd. Door vooraf keihard sparen én fanatiek extra aflossen, betekent dat dat we nu ‘nog maar’ een hypotheek van €359.000 hebben. En dat terwijl ons eigen huis, waar we zelf wonen, al getaxeerd is op €525.000. Dankzij die taxering daalden onze maandlasten trouwens weer. Daar schreef ik een post over op Instagram. Lees die hieronder.

https://www.instagram.com/p/CRTLKSDj7h9/?utm_source=ig_web_copy_link

Best pittig

Soms zeggen bedragen alleen niet veel. Een hypotheek van ruim 3,5 ton lijkt best pittig, maar we verdienen met onze recreatiewoning vooralsnog meer dan onze totale maandlasten voor twee huizen. Dus eigenlijk zou je kunnen zeggen dat we gratis wonen. Dit is overigens geen pleidooi voor lenen. Wij zijn er heel voorzichtig mee. Maar als kansen zich voordoen, zeg ik: pak ze. Doe het wel verstandig. Wij gebruikten een deel van onze overwaarde plus wat spaargeld om het appartement te kopen en op te knappen. Dat verhoogde onze hypotheek flink, met zo’n anderhalve ton, maar onder de streep was het alleen maar voordelig. Niet risicoloos, maar zeker niet risicovol, naar mijn mening.

Dat betekent niet dat we tevreden zijn met maandlasten van €1147, We willen ze liever lager hebben, dus lossen we elke maand af. Dat doen we deels met ons eigen salaris, maar ook met de inkomsten uit de verhuur van ons appartement. Volg je me nog? Een hoge(re) hypotheek hoeft geen probleem te zijn, als je de ruimte hebt en een plan. Houd wel altijd ruimte. Zo hebben wij nog altijd zo’n 1,5 ton overwaarde op ons woonhuis. Dus het moet gek lopen willen we daarmee in de problemen komen. Mijn boodschap zou zijn: durf, maar blijf denken. Laat emoties zoveel mogelijk buiten beschouwing. Alleen de som – levert dit geld op of niet – doet ertoe.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!