“Hierdoor kan ik extra aflossen op mijn hypotheek”

Janke kijkt een tikkeltje jaloers naar mensen die hun hypotheek versneld aflossen. Dat zou zij ook wel willen. Dus slaat ze aan het rekenen. Wat is er voor haar mogelijk?

De laatste maanden werkte ik aan mijn financiële situatie. En die is nogal verbeterd. Daar ben ik hartstikke trots op. Het is fijn dat ik meer kan sparen, dat ik geen stress meer hoef te hebben om een onverwachte rekening en dat ik meer geld weg kan zetten voor mijn zoontje. Wat ik ook heel belangrijk vind is financiële onafhankelijkheid. Ik hoop ooit los te komen van mijn afhankelijkheid van een salaris. Hoe bevrijdend zou dat zijn? Dat je je rekeningen ook zonder dat je elke maand salaris ontvangt, wel kan betalen. Dat is mijn droom.

Financiële onafhankelijkheid is iets wat je niet overnight bereikt, dat snap ik ook wel. Ondertussen weet ik, en jij hopelijk ook, dat het tijd en inzet vergt. Mijn start was geweldig. Ik kon enorm besparen, een spaarplan maken en alvast nadenken over de toekomst. Ik kon mijn maandelijkse kosten met meer dan €1000 per maand verlagen. Bizar! 2022 is het jaar van de boel op de rit krijgen en van het opbouwen van een buffer. Daarna komt voor mij pas vermogensopbouw. In welke vorm dan ook.

Financiële doelen

Mijn doelen draaien nu nog om potjes aanvullen. Ik lig op schema en hoop ze dit jaar allemaal gevuld te krijgen. Daarna wil ik mijn eerste stap zetten richting financiële onafhankelijkheid. Ik hoop dat punt in het najaar bereikt te hebben. Het is soms moeilijk dat ik nog moet wachten, want als ik enthousiast ben, ben ik ook ongeduldig. Herkenbaar? Het betekent trouwens niet dat ik er niet al over na kan denken of lekker met toekomstige getallen kan rekenen.

Om mijn hogere doel te bereiken zal ik straks slimme dingen moeten gaan doen met het geld dat ik elke maand over zal houden. Ik verdiep me in beleggen, maar wil beginnen met het verlagen van mijn openstaande hypotheek en dus daarmee mijn woonlasten. Kortom: de maandelijkse rekening van mijn hypotheekadviseur naar beneden krijgen.

Hypotheek aflossen: alleen van het idee al word ik zo blij

Stel ik begin in oktober met een extra aflossing van €1000 per maand op de hypotheek. Van het idee alleen al word ik zó blij. Dat zou neerkomen op €12.000 per jaar. Handig, want dit valt binnen het bedrag wat ik elk jaar boetevrij mag aflossen. Mijn openstaande hypotheek is ongeveer €200.000. Dan zou ik in iets minder dan 17 jaar mijn hypotheek af kunnen lossen. In werkelijkheid eigenlijk iets korter, want ik los natuurlijk ook nog mijn gewone ‘aflossing’ elke maand af. Voor het gemak van de berekening ga ik nu uit van 17 jaar. Dat is 8 jaar eerder dan wanneer ik niks extra’s zou doen. 

Heel kort door de bocht betekent dit dat ik over 17 jaar (wanneer ik 54 ben) hypotheekvrij kan zijn. Als ik niet extra aflos, zit ik op mijn 62e nog met een hypotheek van een goede ton. Dat deel is namelijk aflossingsvrij en blijft gewoon staan. Dat wil ik niet. Ik wil op die leeftijd vrijheid voelen, niet de druk van rekeningen. Natuurlijk, 17 jaar duurt nog best lang en misschien gebeuren er in die tijd nog dingen in mijn leven die een heftige impact hebben op mijn financiën. Zowel positief als negatief. Maar ik ga er gewoon voor.

Goede hoop voor de toekomst

Voor nu ben ik waanzinnig blij en trots met deze rekensom. Het geeft goede hoop voor de toekomst. Nog even mijn spaarpotjes vullen en dan kan ik gaan bouwen aan mijn doel: financiële onafhankelijkheid. Ik zou dat natuurlijk het liefst morgen al bereikt hebben, maar ach. Ik heb de tijd. En ook een doel dat je pas over 17 jaar bereikt is geweldig. Een stuk geweldiger in ieder geval dan nooit.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop