Corona: nu beginnen met beleggen?

Beginnen met beleggen: is dit het perfecte instapmoment? Nu de beurzen historisch laag staan door de crisis rondom Corona? 

Het is druk bij beleggingspartijen, zo begreep ik. Er zijn zelfs wachtrijen bij de klantenservice. Sommige mensen willen snel van hun aandelen af na de lijn naar beneden al een tijdje is ingezet. Niet perse handig, maar sommige mensen hebben nu eenmaal niet de tijd om te wachten tot de beurs weer omhoog klimt. Nog veel meer mensen willen nu beginnen met beleggen. De lage rente van zo’n 0% op de spaarrekening maakte mensen al langer geïnteresseerd in beleggen. Maar nu de prijzen op de beurs met tientallen procenten zijn gedaald, wordt het wel heel verleidelijk.

De vraag die ik vaak krijg is: ‘Wanneer bereiken we het dieptepunt?’ Ik snap die vraag heus wel. Je wilt – zeker als je net begint met beleggen – graag instappen op een moment waarop ‘the only way up‘ is, zeg maar. Mensen wachten en wachten maar. Tot dat punt bereikt is. Ondertussen zakt de beurs steeds dieper in het rood, met af en toe een kleine opleving. Maar, er zal nooit een belletje afgaan op je telefoon wanneer het dieptepunt is bereikt. Er zal niemand aan je deur kloppen om te vertellen dat nu hét moment is. We weten het namelijk niet. Ik niet, jij niet, niemand niet.

Lees ook: Eve harkte 100.000 euro bij elkaar

Zelfs de experts zitten er vaak naast. Ter illustratie: Op 28 februari kopte De Telegraaf dat het koopmoment op de beurs – hét perfecte instapmoment – bijna daar was. We waren er nog niet helemaal, schreven ze. Maar “We zitten er niet ver vandaan”, vertelde een expert. Daarna gingen de beurzen nog dagen en weken verder het rood in. Ze zaten er dus naast. Afgelopen week verscheen er een soortgelijk verhaal op de website van RTLZ. Waar ik vrij serieus fan van ben. Je leest het verhaal onder de kop ‘Instapmoment: nu aandelen kopen of nog even wachten?’ hier. De zekerheid van experts is een beetje weg. Ze geven allemaal toe: we weten niet wat de gevolgen van Corona zullen zijn. Het kan over drie maanden al een stuk beter zijn, of we kunnen een wat langere recessie induiken. Who knows?

Onze tactiek is dan ook een andere: iedere maand inleggen. Een vast bedrag kiezen, dit iedere maand automatisch (bijvoorbeeld via Meesman) of handmatig en wat goedkoper zelf (bijvoorbeeld via DEGIRO) inleggen. Je kiest een aantal ETF’s (betekenis exchange traded fund) en stopt daar iedere maand je geld in.

Wil je meer weten en snappen?

Meld je dan aan voor de gratis mini-cursus Beleggen. Je krijgt 4 mails met daarin uitleg over wat beleggen is, hoe je dat doet, hoe je een rekening opent en bijvoorbeeld bepaalt hoeveel je per maand inlegt.

Ingewikkelde termen?

Door iedere maand geld in te leggen, spreid je je risico. Soms koop je op een hoog punt, soms op een laag punt. Zo ontstaat er vanzelf een gemiddelde. Je hoeft niet voortdurend te twijfelen over aankopen. Nu of niet, veel of weinig? Je hebt een vaste strategie en houdt daaraan vast. Zeker als je voor de lange termijn belegt (bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen of ooit voor je kinderen) heb je waarschijnlijk nog heel wat jaar om rendement op je inleg te maken. Over al die jaren verspreid maakt of je nu op maandag inlegt of dinsdag, met een beetje beursverschil, echt niet zoveel uit. Daarom schreef ik eerder ook een stuk onder de titel: ‘Waarom vandaag de enige goede dag is om te beginnen met beleggen.’

Lees ook: Sparen of beleggen: zo kies je wat het beste voor jou is

Want na deze crisis (hoe lang die ook gaat duren) zal de beurs hoogstwaarschijnlijk weer omhoog gaan. Dat is nooit niet gebeurd in de geschiedenis. Sinds 1900 was het rendement per jaar gemiddeld 8%. Ik heb dat cijfer al vaker genoemd, maar blijf ‘m indrukwekkend vinden. In die periode kwamen heel wat crisissen én goede momenten voorbij. Als je je beleggingen gewoon had laten staan had je gemiddeld 8% gemaakt. Als je dus niet in paniek was geraakt. Laat je niet gek maken door een dip in de markt. Hoe heftig die ook is. Laat je ook niet gek maken door de piek die na dit alles misschien komt. Niet meteen verkopen dus als het weer wat beter gaat. Als voorbeeld: Had je je Google-aandelen eind 2007 verkocht, tijdens een toen kortdurende opleving, dan had je daar nu best chagrijnig over geweest. Het aandeel werd alleen maar meer waard. De koers steeg door van $334 in die piek in 2007 naar wel $1.200. Au!

Dus: antwoord op de vraag. Nu beginnen met beleggen door het dieptepunt door Corona?

Ik vind beginnen met beleggen altijd een goed idee.
Vooral als je:

  1. Genoeg geld over hebt maandelijks
  2. Als je genoeg spaargeld op je spaarrekening hebt staan
  3. Als je rustig kunt blijven bij diepte- en hoogtepunten
  4. En als het goed voelt

Oke, stel je wilt beginnen. Nu of binnenkort. Dan moetje als eerste een beleggingsrekening openen. Dat duurt altijd even, je moet je identificeren met je paspoort, een rekening koppelen, etc. Dan is dat maar alvast gedaan. Je kunt in de meeste gevallen een beleggingsrekening openen bij je eigen bank. Dan betaal je hogere kosten, die ten koste gaan van je rendement. Voordeel is wel dat het waarschijnlijk een bedrijf is dat je al kent. Je kunt kiezen voor automatisch beleggen, bijvoorbeeld bij Meesman. Daar beleggen wij zelf voor de kinderen. De kosten zijn laag, ze leggen wel maar één keer per week in dus heel flexibel ben je niet. We beleggen hier bijvoorbeeld iedere week wat geld voor de kinderen. Verder zitten wij met onze beleggingen bij DEGIRO. Dit is een vrij goedkope partij. Je kunt er alles en allemaal zelf bepalen. Je beleggingen worden meteen doorgevoerd als je dat wilt. In de mails over het beleggen leg ik hier wat meer over uit. Let wel: het is druk bij beleggingspartijen. Contact zal misschien iets minder snel lopen dan normaal, bijvoorbeeld.

Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s, u kunt uw inleg (deels) verliezen.

Ik zie beleggen niet als een manier om slapend rijk te worden. Ik zie het als (nog een) manier om vermogen op te bouwen. Wed nooit met al je geld op één paard. Houd genoeg cash in handen, we weten dankzij Corona maar weer hoe belangrijk dat is. Neem je tijd en blijf nuchter. Maar nog veel belangrijker: blijf gezond!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!