Challenge: eet je vriezer leeg en houd geld over

Wist je dat de meeste producten in je vriezer maar drie maanden houdbaar zijn? Een vriezerchallenge houden is een goede manier om je vriezer leeg te eten, en geld te besparen. Maar hoe doe je dat? 

Door Minke

Mijn eigen challenge

Afgelopen januari heb ik een vriezerchallenge gehouden. Ik heb twee vriezers en ze zaten allebei zó vol dat er gewoon niets meer bij paste. Ook mijn koelkast was na de feestdagen goed gevuld met wat overenthousiaste kerstaankopen. Het is daarom gelukt om een maand lang (lekker) te eten en maar €29 aan verse boodschappen uit te geven. Het vergt veel planning, creativiteit en doorzettingsvermogen, want soms is het best wel verleidelijk om toch nog even naar de winkel te gaan voor het een of ander, maar dat wist ik te weerstaan. Nu plande ik een hele maand om mijn vriezer heen, maar je kunt natuurlijk zelf kiezen voor hoe lang je een vriezerchallenge wilt aangaan. Met deze vijf tips eet jij zonder problemen je vriezer leeg en bespaar je geld op je boodschappen.

Maak een inventarisatie

Voordat je begint, moet je weten wat er in je vriezer ligt. De producten die er al een aantal maanden liggen, moeten als eerste op. De overige etenswaren kunnen nog wel een maandje wachten. Het is daarom bij het vullen van je vriezer belangrijk dat je er op de bakjes schrijft wat erin zit. Maak ook meteen een lijstje van producten in de voorraadkast die gegeten moeten worden en vergeet niet op te schrijven wat je allemaal in de koelkast en keuken hebt staan. Hiermee kun je alvast een aantal lekkere maaltijden verzinnen. Compleet of met missende ingrediënten. Kijk eens of je missende ingrediënten kunt vervangen (of maken) met iets wat je al in huis hebt en zet het anders op je boodschappenlijstje. 

Pak de folders erbij

Voor de maaltijden die nog niet compleet zijn, pak je de folders erbij. Kies de winkel die deze week de beste deals heeft en ga op zoek naar aanvullingen voor je maaltijden. Normaal adviseer ik om maximaal naar twee winkels te gaan, waarvan één winkel voor A-merken en één budgetsupermarkt. Nu zou ik dat beperken tot één winkel. Je loopt minder risico om dingen te kopen die je niet nodig hebt en alsnog weer niet te gebruiken wat er in je voorraad ligt. 

LEES OOK: Wat moet je echt in je vriezer hebben liggen om te besparen op je maaltijden?

Vaste aankopen

Van aankopen die je elke week doet, kun je je eens afvragen of ze niet (voor een keer) vervangen kunnen worden door iets wat je nog in huis hebt. Misschien is dat iets minder gezond of niet je favoriet, maar weggooien is helemaal zonde. Zo kreeg ik laatst plantaardige melk in een boodschappenbox, die ik zelf niet snel zou kopen. In zo’n challenge komt-ie goed van pas. In plaats van een ingrediënt dat ik normaal in een recept gebruik, gebruik ik nu iets wat erop lijkt en wat op moet. Ik legde mezelf een heel strikt budget op voor deze week, maar je kunt het aanpassen aan jouw wensen en gewoonten. 

Je grootste hobbels eerst

Ik denk dat iedereen wel wat in de vriezer heeft wat bij aankoop een goed idee leek, maar waarvan je bij nader inzien niet weet wat je ermee moet. Zorg dat deze items als eerste op gaan. Gebruik Pinterest en de sites van maaltijdboxen om lekkere recepten te zoeken en ga ermee aan de slag. Je zult jezelf dankbaar zijn. En onthoud daarna dat je dit product gewoon niet meer moet kopen, het levert je alleen maar stress op. 

LEES OOK: Saskia deed het: een jaar lang niks nieuws kopen

Weekmenu

Plan je weekmenu rond alle afspraken en drukte van alle gezinsleden. Maak geen plannen voor een gerecht dat een uur nodig heeft als je maar een kwartier hebt. Zorg ook dat je alle items die moeten ontdooien op tijd uit de vriezer haalt, ik doe dit meestal door er tijdens het koken alvast uit te halen wat de dag erna op het menu staat. Zo heeft het tijd genoeg en hoef ik niet meer aan het eten te denken buiten etenstijd om. Denk ook aan de dagen dat je normaal geen zin hebt om te koken: kun je vooruit koken? Heb je iets kant-en-klaars in de vriezer liggen? Dit zijn de ‘gevaarlijke’ dagen, dus wees goed voorbereid. Zelfkennis is erg handig in deze gevallen, haha. 

Dat je uit de vriezer eet, betekent niet dat je niet lekker eet. Juist de gekste combinaties vielen hier in januari het beste in de smaak. Dus dat was een mooie bijkomstigheid.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop