Zo boost je je geld-zelfvertrouwen

Soms zijn we gewoon even onzeker. Of negatief. Of beiden. Deze tips helpen jou om je geld-zelfvertrouwen een boost te geven.

Door Esmée

Af en toe heb ik een dipje waardoor ik me super negatief voel over mijn inkomsten, uitgaven, spaarrekening en alles wat met mijn financiën te maken heeft. Het lijkt dan alsof de rest het allemaal beter doet en weet, terwijl deze gedachte helemaal nergens op gebaseerd is. Tijd voor wat positiviteit, en snel een beetje! Met deze tips trek je jezelf zo uit die zelfvertrouwendip en kun je er weer tegenaan!

Praat over je onzekerheden

Praten over je financiële situatie kan ontzettend opluchten. Toen ik voor het eerst als zelfstandig ondernemer aan de slag ging, vond ik dat zo ontzettend spannend. Na twee maanden had ik even een dipje. Niet omdat het slecht ging, maar omdat ik even niet wist of ik nou goed bezig was. Ik praatte erover met mijn vriendinnen en familie, die juist zeiden dat ze vonden dat ik het echt goed deed en in zo’n korte tijd al zoveel bereikt had. Dit boostte mijn zelfvertrouwen enorm en zorgde ervoor dat ik positiever naar mijn werk en inkomen ging kijken. Praat er vooral over en blijf niet dezelfde rondjes in je hoofd draaien.

geld-zelfvertrouwen

Zorg voor een buffer

Aan het begin van dit jaar verscheen het volgende feit in het nieuws: Een op de zeven Nederlanders heeft in geval van financiële nood geen beschikking over een reservepotje van minimaal €2000. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van eigen onderzoek. De helft van de groep die de 2.000 euro niet haalt, heeft nog niet eens 500 euro. Hier schrok ik echt van. Een kapotte wasmachine moet er niet voor zorgen dat in een paniekaanval schiet omdat je het niet kunt betalen. Zorg dus voor een ruime buffer. Zo eentje dat als je wasmachine kapot gaat, je even flink baalt maar niet omdat je het niet kunt betalen. Een buffer geeft je zekerheid en daardoor ook zelfvertrouwen. Werk daar vooral aan.

LEES OOK: Vijf gouden buffer-tips

Leer van anderen

Een tijdje geleden was ik met een vriendin uit eten die ik al een tijd niet gesproken had. Ze vertelde me hoe de onderhandeling was gegaan voor haar vaste contract en dat ze niet zo blij was met het resultaat. Vervolgens hadden we hier een heel gesprek over en maakten we plannen hoe we dit beiden in het vervolg beter konden doen. Door dit soort gesprekken te voeren leer je van anderen. Niet alleen van hun fouten natuurlijk, maar ook van bepaalde handige of waardevolle tactieken. Samen weet je zoveel meer dan alleen. Geef elkaar tips en tricks en gebruik dit in je leven.

Laat het verleden voor wat het is

Je nog altijd zorgen maken om uitgaven die je maanden geleden deed en waar je spijt van hebt, heeft niet veel zin. Kijk liever vooruit dan achteruit, maar waardeer ook het nu. Wat is geweest is geweest. Daar doe je niets meer aan. Je gaat nu aan de slag met een verbetering van je gewoontes. Uiteraard kan het zijn dat je een schuld hebt waar je flink van baalt. Maar leef.in.het.NU. Maak een plan om die schuld zo snel mogelijk weg te werken, waardoor je financiële zelfvertrouwen direct een opkikker krijgt. Jezelf constant verwijten maken over je financiële verleden gaat er niet voor zorgen dat je het in de toekomst beter zal gaan doen. 

Houd vooral dit in je achterhoofd: geef jezelf de tijd om veranderingen te kunnen zien en wees geduldig met jezelf. You’ve got this!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!