Bonnetje Brigitte: “We eten met zijn vieren voor € 120”

Voedselverspilling? Daar doen ze niet aan bij Brigitte (39) thuis. Alles gaat op en daar is ze trots op. Goed voor de wereld en de portemonnee. En dus is haar boodschappenbudget heel bescheiden.

Vertel, hoe doe je dat, geen eten weggooien? Eten jullie zoveel of of doe je slim boodschappen?

“Allebei! Mijn zoons van twee en zeven jaar oud zijn echt grote eters. Ze eten met gemak vier boterhammen per persoon en tijdens het avondeten volwassen porties. Mijn man en ik grappen daarom weleens tegen elkaar dat we alvast moeten sparen voor als die jongens in de puberteit komen, want dan eten ze vast een brood per maaltijd per persoon.”

En dat slim boodschappen doen, hoe doe je dat?

“Ik houd een lijst bij met maaltijden en recepten die we graag eten. Iedere week kijk ik eerst in de folders wat er in de aanbieding is en dan kijk ik of die ingrediënten matchen met het lijstje met gerechten. Daarna bedenk ik wat we die week gaan eten en maak ik een boodschappenlijstje. Mijn man en jongste zoon doen samen de boodschappen, voor hen is het echt een uitje.”

Een strakke planning dus. En dan houd je nooit iets over?

“Jawel, er zijn vaak wel wat kliekjes, maar daar houden mijn man en kinderen niet van. Daarom eten zij een dag in de week op het werk en op de kinderopvang en dan maak ik de restjes op.”

Hoeveel kost dat als zij buiten de deur eten?

“Alles bij elkaar een tientje. Maar die avond hoeft er niet gekookt te worden, dat voelt als een verwennerij voor mij!”

Hoeveel zijn jullie verder per week kwijt aan de boodschappen?

“€ 120. Daarvan doen we twee keer per week boodschappen. In het weekend halen mijn man en zoon het meeste en doordeweeks kopen we dan nog een keer verse dingen, zoals bananen, groente of vers beleg.”

Vertel eens iets over het bonnetje dat je hebt ingestuurd. Alles was in de aanbieding!

“Ja, dat komt doordat we de aanbiedingen checken en aan maaltijdplanning doen. Dat kan veel schelen. Dit is een gemiddelde bon van onze weekboodschappen. Meestal eten we ook wel rijst of mihoen, maar met de aanbiedingen van deze week kwamen we daar niet handig mee uit, dus dan eten we iets anders. Daarnaast staan er nu croissantjes op voor de lunch in het weekend als er een vriendje mee-eet. En diepvriesfruit om in het weekend een smoothie te maken. Het was in de aanbieding, dus we hebben wat meer ingeslagen. Er staat weinig vlees op deze week. We proberen vlees, vis en vegetarisch af te wisselen.”

Laten jullie je nooit verleiden in de supermarkt?

“Heel soms door bloemen of een mooie plant voor in de tuin. Zo kocht ik ooit een frambozenstruik voor nog geen € 2. Nu eten we daar al tien jaar iedere zomer en herfst frambozen van, dus zo helpt het ons alsnog besparen. In de vakanties mogen de kinderen zoet broodbeleg kiezen, dat hebben we normaal nooit. Schuddebuikjes of kokosbrood bijvoorbeeld.”

Er staat geen brood op het lijstje.

“Nee, maar dat eten mijn man en kinderen wel hoor. We hebben eens per week een bakker aan huis. Dat kost ons voor 5 broden per week ongeveer € 15. Voor het weekend kopen we dan nog wel eens wat extra’s zoals de croissantjes of een keer bolletjes, gebak of suikerbrood.”

Let je verder ergens op als je de maaltijden samenstelt of alleen dat het goedkoop en lekker is?

“Ik heb een glutenallergie, dus onze avondmaaltijden zijn altijd glutenvrij. Mijn man en zoons eten wel gewoon brood en gebruiken hiervoor een apart aanrechtblad qua bereiding. Het lijkt wat gedoe, maar we zijn het al jaren zo gewend, dus voor ons is het de gewoonste zaak ter wereld. Door mijn allergie koken we heel puur. Dat is ook nog eens goedkoper, ik verbaas me soms over de hoeveelheid pakjes en zakjes die mensen in hun kar hebben liggen. Zelf sauzen maken kost niet zoveel extra tijd, het is gezonder én goedkoper.”

Wat gaan jullie deze week eten?

“Spinaziestamppot met kabeljauw. Een lauwwarme salade van gerookte zalm met aardappel en doperwtjes, die hadden we nog in de diepvries. Glutenvrije spaghetti met rode saus en vega gehakt; paprika en ui had ik nog over van afgelopen week. Pasta pesto met cherrytomaat, vegetarische wokstukjes en broccoli. Courgettesoep met tosti’s. En frittata met krieltjes en tomaat en spinazie.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop