Bonnetje: “Met z’n tweeën redden we het met €60 aan boodschappen per week”

Annemieke (32) let scherp op aanbiedingen en kookt creatief met restjes. Zo lukt het om voor € 60 per week boodschappen te doen voor haar en haar man. Zelfs hun drie konijnen knagen hiervan mee.

Hoe doe jij boodschappen?
“Op maandag ben ik vrij en ga ik naar de supermarkt om boodschappen voor de rest van de week te halen. Vooraf maak ik een weekmenu, dat ik baseer op de aanbiedingen in de winkel. Als ik geluk heb, staan er in de Lidl-app nog ‘verspil-mij-niet’-tasjes: papieren tasjes met groenten die anders niet meer verkocht kunnen worden. Soms kunnen we daar bijna een week van eten! Die kosten maar € 3.”

Wat let je goed op aanbiedingen!
“Met mijn minimumloon − ik werk voor een dierenwinkel − moeten we een beetje opletten. Ik kan heel blij worden van aanbiedingen, helemaal als ik mijn gebruikelijke boodschappen met korting kan kopen. Dan ben ik éxtra goedkoop uit.”

Zijn er ook dingen waar je onnodig veel geld aan uitgeeft?
“Zoute snacks, zoals borrelnootjes, studentenhaver, chips, dat soort dingen. Er gaan wel twee zakken per week doorheen. Ik heb deze weken veel thuiswerk en thuisstudie, dan sluipt snacken er snel in. Ik wil mezelf wel belonen met kleine porties. Eén handje en dan snel wegleggen die zak.”

Beloon je jezelf dan ook met een kipfrikandel of kaassoufflé uit het vuistje, of zijn die voor een andere gelegenheid?
“Ha, nee! Die frituursnacks zijn voor de voorraad. Als we moe zijn en geen zin hebben om te koken, gaat de airfryer aan. Dat gebeurt hoogstens eens in de drie weken.”

Gelukkig zie ik ook wel wat groente op de bon staan, wat ga je daarmee maken?
“Deze week eten we een keer een ‘avg’tje’ (aardappelen, groente, vlees, red.) met sperziebonen en slavinken. Van de nasi-/bami-pakketten maak ik ratatouille en soep met broodjes. Verder eten we uiensoep en gevulde courgette. Die groenten staan niet op de bon, omdat ik die oogst in een zelfoogsttuin.”

Bon Annemieke

Wat leuk, hoe werkt dat?
“Wij hebben een jaarabonnement voor € 500 voor twee personen. Op maandagochtend oogst ik biologische groenten die beschikbaar zijn. In de zomer haal ik bijna al mijn groenten uit de tuin, in de winter alleen nog wat spinazie. Op jaarbasis ben ik denk ik hetzelfde kwijt als wanneer ik groenten in de supermarkt zou kopen. Nadeel is wel dat je vaak een paar weken lang hetzelfde eet. Zo hebben we nu een overdaad aan courgette en ui.”

Hoe zorg je dat je niets verspilt?
“Onze vriezer is helaas niet groot genoeg, dus we zijn creatief. Zo maak ik courgettecake, veel soep, ratatouille met restjes of we doen verschillende groenten in een ovenschaal met aardappelpuree erop. Onze drie konijnen eten ook mee van de groenten. De gratis sla op dit bonnetje is ook voor hen.”

Dus jullie eten eigenlijk met z’n vijven van die € 60 per week?
“Vijven? We zijn met veel meer! We hebben ook vissen, twee katten en een gekko. Voor de katten kopen we eens in de drie maanden een zak voer van € 50. En voor de konijnen één keer per vier maanden een zak van € 25. De gekko eet voor € 3 aan krekels per maand. De vissen zijn het goedkoopst: zij doen een half jaar met een potje voer van € 4. Voor de dieren hebben we aparte budgetten. Gelukkig krijg ik korting via mijn werk. Niemand in dit gezin eet voor de volle mep.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop