Bonnetje: “Ons boodschappenbudget is € 180 per week”

Marian (42) heeft kinderen die steeds meer gaan eten. En het boodschappenbudget groeit mee: “Je kunt zeggen dat ons boodschappenbudget hoog is, maar ik heb het echt nodig om genoeg gezond eten in huis te halen.”

Hoe doe jij boodschappen?
“Eén keer per week bestellen we bij de Picnic de grote boodschappen, vooral de zware dingen, houdbare spullen en wat ik nodig heb voor de warme maaltijden. Samen met mijn man bepaal ik wat we die week gaan eten. Eén van ons kijkt vaak even in de voorraadkast om te kijken wat er allemaal nog in huis is. Daar verzinnen we dan een gerecht bij voor het lijstje. Daarnaast maken we nog een lijstje voor de Albert Heijn. Die zit bij ons om de hoek. Daar kopen we wat Picnic niet heeft. Zo hebben ze wat meer keuze in vleesvervangers, alcoholvrij bier, broodbeleg en vers brood. We geven bij de Appie ongeveer de helft van ons wekelijkse boodschappenbudget uit.”

Ah, een boodschappenbudget. Hoe hoog is dat?
“Ik geef gemiddeld bij Picnic zo’n € 90 per week uit. En bij de Albert Heijn ongeveer net zo’n bedrag. Dat is inclusief alles, dus ook bijvoorbeeld schoonmaakspullen en persoonlijke verzorging. In totaal geef ik dus ongeveer € 180 per week uit. Oef, ik hoor de reacties hierop al in mijn hoofd. Mensen die roepen dat dat zoveel geld is. Maar ik heb dat echt nodig om gezond en genoeg te eten.”


Wie eten er bij jou thuis allemaal mee?
“Mijn man en mijn zonen van 7 en 11 jaar. De laatste tijd merk ik dat mijn jongens steeds meer gaan eten. Vooral de oudste begint echt enorme hoeveelheden naar binnen te werken.”


Vertel eens iets over de boodschappenbon die je hebt opgestuurd?

“Dit is de bon van onze wekelijkse Picnic bestelling. De helft van de totale kosten dus.”

Ik zie veel lekkerdere dingen. Wat staat er deze week op het menu?
“Gebakken aardappels met prei en een stukje (nep)vlees, spaghetti met gehaktballetjes, vegawraps, shashuka en we eten twee keer spinazie met zalm. Daarnaast wil ik nog een nieuw recept proberen.

Eten jullie veel vlees?
“We eten ongeveer twee keer per week een gerecht met vlees. Meestal kip of gehakt. Ik kies bij vlees eigenlijk altijd voor biologisch. Dat vind ik een fijner idee. De andere dagen eten we vegetarisch en vaak nog één dag vis.”

Let je bij het boodschappen doen op duurzaamheid?
“Steeds meer. Ik kan me enorm storen aan koekjes die in vier lagen plastic verpakt zijn. Die koop ik de volgende keer niet meer. Als ik zie dat bepaalde producten helemaal uit Zuid-Amerika komen, kijk ik of ik een alternatief kan vinden dat niet de halve wereld over is gevlogen. Al is het soms lastig om de juiste keuzes te maken. Boodschappen thuis laten bezorgen is misschien weer niet duurzaam. Ik probeer het zo goed mogelijk te doen, maar het is natuurlijk niet perfect.”

Waar geef je onnodig veel geld aan uit in de supermarkt?

“Sinds we fulltime thuiswerken lopen we een stuk vaker even naar de Albert Heijn voor bijvoorbeeld verse lunchbroodjes. Mijn man let niet op de prijzen en koopt wat ie lekker vindt. Hij neemt dan voorgesneden mango mee terwijl ik dat veel te duur vind. We kunnen waarschijnlijk best een hoop besparen, maar we gunnen het onszelf ook om wat luxere producten te eten.”

Wat is een manier van besparen op boodschappen die jou wel aanspreekt?

“De vriezer goed gebruiken. Voor brood sowieso, elke ochtend haal ik er een half brood uit. Dat is precies genoeg voor het ontbijt van de kinderen en de lunch die ze meenemen naar school. Ik kies ook geregeld voor groenten uit het vriesvak. Zeker bepaalde groenten die vers hartstikke duur zijn, zijn bevroren vaak een stuk beter te betalen. Ook maak ik graag soep, maar ik ben de enige thuis die dat eet. Dat verdeel ik dan in porties en stop ik in de vriezer. Zo heb ik meerdere keren een lekkere en gezonde lunch. 

Welke verleiding vind jij lastig om te weerstaan?

“Ik ben een sucker voor nieuwe producten. Nieuw vegetarisch broodbeleg of vleesvervangers. Ik ben altijd benieuwd naar nieuwe smaken. Ja, en koek en chocolade, natuurlijk. Ik heb tegenwoordig mijn eigen ‘flits bezorger’. Onze oudste kan nu zelf even naar de supermarkt lopen als we echt iets missen, zoals laatst toen ik toch geen mais meer in huis had en we wraps aten. Dat vind ik leerzaam voor hem, maar het is ook wel eens verleidelijk. Zo van: haal jij nou even wat lekkers.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek