Bitcoins en de Belastingdienst: hoe zit dat?

Steeds meer mensen kopen bitcoins of andere crypto’s. Maar moet je daar ook belasting over betalen? Ik zocht het voor je uit.

Door Saskia

Een tijdje terug kocht ik voor €50 cryptomunten. Geen moment dacht ik aan de Belastingdienst. Hoefde ook niet, want het ging om een (heel) klein bedrag. Maar koop je voor flink wat geld Bitcoins of andere crypto’s? Dan zal je belasting moeten betalen. Toch weten veel mensen dit niet.

De overheid en cryptomunten

Bitcoin bestaat pas sinds 2009. Andere cryptomunten kwamen nog later. Voor de overheid is cryptovaluta daarom nog een relatief nieuw fenomeen. En zijn ze druk bezig hoe ze deze digitale munten in het belastingstelsel kunnen voegen. Bitcoins en andere crypto’s vallen nu niet onder dezelfde belastingregels als de euro. Dat komt omdat deze digitale munten (nog) geen wettig betaalmiddel zijn. Toch is de Tweede Kamer hier wel volop over in gesprek. Nu de Bitcoin steeds populairder én meer waard wordt, kunnen ze er ook eigenlijk niet meer omheen.

Belastingaangifte van Bitcoins

De overheid ziet Bitcoins dus niet als geld. Maar als een digitaal ruilmiddel. Toch kun je niet ongemerkt flink verdienen op crypto’s. Volgens de regels moet je je Bitcoins aangeven bij de belastingaangifte. Hoe je dit doet, verschilt per situatie. Het maakt daarbij uit of je Bitcoins bezit als particulier of als ondernemer. Er zijn namelijk verschillende scenario’s:

Als particulier heb je Bitcoins gekocht

Je Bitcoins vallen onder je vermogen. Net zoals je spaarrekening en aandelen. Dit geef je aan in box 3 onder het kopje ‘overige bezittingen’.

Je geeft de waarde van je bitcoins op 1 januari op. Dit heet de peildatum. Aan de hand daarvan wordt de vermogensbelasting berekend. Dus, doe je belastingaangifte in april 2021? Dan vul je in hoeveel je Bitcoins op 1 januari 2020 waard waren. Je rekent de Bitcoins om naar euro’s. De koers van Bitcoins kan snel heen en weer schommelen. Daarom gebruik je de koers op de peildatum van het platform waar je je Bitcoins hebt gekocht.

Maar dit betekent niet dat je daadwerkelijk ook belasting betaalt. In box 3 is namelijk een deel van je vermogen vrijgesteld. Dit heet het heffingsvrije vermogen. In 2021 is dat €50.000 (en €100.000 voor fiscale partners). Alleen over het deel dat boven dit vrijgestelde bedrag uitkomt, betaal je belasting. 

Als particulier handel je in Bitcoins

Handel je in cryptovaluta? En verdien je hier lekker op? Dan ziet de Belastingdienst dit als een bron van inkomsten. En moet je inkomstenbelasting betalen. Je geeft je opbrengsten, omgerekend in euro’s, op onder het kopje ‘inkomsten uit overig werk’ of ‘winst uit onderneming’.

Als particulier ontvang je je loon in Bitcoins

Het kan voorkomen dat je baas je uitbetaalt in crypto’s. Je salaris bestaat in dat geval uit iets anders dan euro’s. Dit noemt de Belastingdienst loon in natura. Bitcoins zijn geen officieel betaalmiddel. Maar over loon in natura moet wel gewoon loonbelasting betaald worden. Je werkgever moet daarom de cryptomunten omrekenen in euro’s op het moment dat je uitbetaald krijgt.

Je bent ondernemer en je wordt betaald in Bitcoins

Lever je producten of diensten? En word je vervolgens betaald in Bitcoins? Ook dan is er sprake van betaling in natura. En moet je de opbrengst zelf direct omrekenen naar euro’s. Inclusief de btw-heffing. De omgerekende btw geef je op voor de omzetbelasting. En de omgerekende opbrengst tel je bij je omzet op, waar je vervolgens inkomstenbelasting over betaalt.

Bij het omrekenen kun je te maken krijgen met een hoge of lage koers, dus met winst of verlies. Dat moet je duidelijk aangeven op je winst- en verliesrekening. Ook als je Bitcoins in je bezit hebt, moet je deze in euro’s op de balans zetten. Dit doe je tegen de kostprijs of een lagere marktwaarde.

Je bent ondernemer en je koopt Bitcoins

Als je als ondernemer Bitcoins koopt, dan horen deze bij je bedrijfsvermogen en komen ze omgerekend in euro’s op de balans te staan. Maar alleen als je ze koopt binnen je ‘normale bedrijfsuitvoering’. Dat wil zeggen, als je de Bitcoins nodig hebt voor je onderneming. Zo niet, dan horen je Bitcoins tot je privévermogen. In dat geval geef je ze aan in box 3 voor de vermogensbelasting.

Volgens de regels moet je je Bitcoins dus netjes opgeven. Doe je dit niet? Dan maak je je schuldig aan belastingontduiking. En worden je Bitcoins bestempeld als zwart geld. Je Bitcoins omwisselen voor euro’s gaat dan heel moeilijk worden, en dat wil je niet!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!