Bitcoin: een hype of niet?

Instappen in bitcoin, kan het nog? Of zijn we eigenlijk al te laat? In aflevering 2 uit de ‘Bitcoins-voor-beginners’-reeks zoekt Saskia voor je uit: is bitcoin een hype of niet?

Ik weet het nog goed. Een paar jaar geleden waren mijn broer en neef dolenthousiast over bitcoin. Met hun spaargeld kochten ze nieuwe computers om te gaan ‘minen’. Geen idee waar ze het precies over hadden. Later zag ik in het nieuws dat er in Nederland grote datacentra werden gebouwd voor bitcoin mining. Aha, ze hadden het dus niet over een nieuw computerspel, maar over een manier om goed geld te verdienen. Na die eerste hype leek het weer stil te worden rond de digitale munt, maar sinds een paar jaar is ‘ie weer helemaal terug. Een hype of iets waar jij en ik ook geld mee kunnen verdienen?

Het eerste record van de bitcoin

Begin 2009 werd bitcoin gelanceerd. Ruim tien jaar geleden alweer. Bitcoin is dus zeker geen fenomeen van de laatste tijd. Heel lang was cryptocurrency (een verzamelnaam voor digitale munten) alleen iets voor tech-nerds. Je kon bitcoins niet gemakkelijk kopen en er waren nog maar weinig plekken waar je met digitaal geld kon betalen. Dit veranderde door de komst van de bitcoin-beurzen (het Engelse woord is exchanges.) Hierdoor ontstond er een echte markt. Nu kon je bitcoins simpel kopen en verkopen. Het handelen met cryptogeld was begonnen.

De allereerste bitcoins waren maar een paar cent waard. In 2010 werd er voor het eerst betaald met bitcoin. Twee pizza’s in ruil voor 10.000 bitcoins. Een bitcoin heeft nu een waarde van tienduizenden euro’s. Bedenk maar eens hoe duur die pizza’s nu zouden zijn. Er kwamen meer en meer plekken waar je met bitcoins kon betalen. Wist je dat je vanaf 2013 bijvoorbeeld bij Thuisbezorgd.nl kunt afrekenen met deze digitale munt?

Omdat er steeds meer vraag naar bitcoin was, steeg de koers van deze munt enorm. De eerste piek kwam in 2017. Bitcoin was toen 20.000 dollar waard. Wat een verschil met die paar cent van het begin. Helaas spatte de cryptobubbel hard uiteen en daalde de waarde van bitcoin in een rap tempo. In 2018 was de bitcoin nog maar 4.000 dollar waard, een daling van 80%. Beleggers verloren in die tijd veel geld. Maar niet als ze gewoon waren blijven zitten. Op het moment dat ik dit schrijf, is de munt zo’n 42.000 dollar waard. Dat enorme dal is dus ruimschoots goed gekomen. Ben je op het juiste moment ingestapt? Dan ben je slapend rijk geworden. Het was geen smooth ritje, er waren onderweg enorme pieken en diepe dalen, maar de aanhouder won absoluut.

Verder omhoog?

Kan ik nog instappen in bitcoin? Of ben ik te laat? Is het maximum van bitcoin al bereikt? Die vraag wordt al jaren gesteld. Even voor jouw idee: er waren ook mensen die dachten dat 10.000 dollar al een veel te hoge waarde voor bitcoin was. En dat er echt geen groei meer in zou zitten. Die krabben zich nu achter hun oren, vermoed ik.

Als je naar langere periodes kijkt van een paar jaar, is de waarde van de munt altijd gestegen. Tenzij je met al je inleg op het hoogtepunt instapte. Dan ben je nu bijna de helft van je inleg aan waarde verloren. Of de waarde vanaf nu nog verder gaat stijgen is koffiedik kijken.

Sommige mensen geloven dat hij ooit de 100.000 dollar gaat halen. Anderen zijn afgehaakt nu de enorme stijgingen eruit lijken te zijn. De hype is een beetje voorbij. Dat hoeft niet negatief te zijn. Als partijen als banken en beleggers interesse houden en een deel van hun geld in bitcoin steken, kan de munt best nog in waarde stijgen.

Is crypto de toekomst?

Het grootste risico van bitcoin zijn de enorme koersschommelingen. Als bijvoorbeeld de dollar of euro per dag één procent stijgt of daalt, dan is dat al heel veel. Een dagelijkse schommeling van 10% is voor bitcoin heel normaal. De koers lijkt vrij onvoorspelbaar. Soms gebeurt er op één dag zoveel, dat het onmogelijk blijkt om de waarde van over een maand, jaar of langere periode te voorspellen.

Wil je instappen in bitcoin? Dan neem je dus best een flink risico. Het rendement kan mooi zijn, je kunt ook flink verliezen. Bitcoin is bewegelijk, daardoor spannend en leuk. Maar ook risicovol. Als je er geld in wilt stoppen, wees je dan heel bewust van de risico’s en enjoy the ride.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!