Bijverdienen 2.0, tips om te beginnen met hosselen

Zou een paar honderd euro extra per maand fijn zijn? Kan geregeld worden. Ik leg je uit hoe je begint met hosselen.

Door Renée

Ik ken mensen die al 25 jaar bij dezelfde baas werken. Dat wordt dan gevierd met een slagroomtaart en een medaille of zo. Het is bijna iets uit vervlogen tijden. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om elke paar jaar van baan te wisselen. Je ontwikkelt je, krijgt andere interesses of je begint voor jezelf. Ik denk dat dat heel gezond is. De mensen die ik ken die soms wel tig jaar bij hetzelfde bedrijf in dezelfde functie werken, zijn niet de meest flexibele krachten, als ik dat mag zeggen. Je roest toch een beetje vast.

“Alles wat je meemaakt, kan een idee voor een briljante bijverdienste betekenen”

Het geregeld veranderen van baan is steeds normaler. De volgende stap is – in mijn ogen – dat je je inkomen ook niet meer op één plek verdient. Dus niet bij een baas, maar ook niet in dezelfde functie. Jonge mensen hebben nu een parttimebaan op kantoor, rijden daarnaast een Uber en hebben ook nog een online handeltje. Ik geloof dat dat voor velen de toekomst wordt. Je hoeft niet eens allemaal verschillende dingen te doen, je kunt ook hetzelfde doen, maar op een andere manier. Bijvoorbeeld als meteoroloog twee dagen per week weerman op tv zijn, daarnaast een website runnen en lezingen geven voor agrariërs. Ik noem maar wat.

Doe maar flex

Al een paar jaar zie je de opkomst van het hosselen. In Amerika betekent dat voor veel mensen allerlei flexibele baantjes of functies, waarmee ze bij elkaar genoeg verdienen. Zo ver zijn we in Nederland nog niet en je moet je afvragen of dat een fijn leven is. Wel zie je dat steeds meer mensen naast hun werk een bijverdienste hebben of willen. Het internet maakt dat voor iedereen haalbaar, geloof ik.

Wil je ook gaan hosselen? Ik ga je geen tips geven in de trant van: ga online enquêtes invullen of begin een webshop. Wat je gaat doen voor die extra centen moet je vooral zelf verzinnen. Ik geef je wel 5 tips over hoe je zo’n side hustle begint en laat slagen.

Tip 1: Zie de mogelijkheden

Wil je bijverdienen met een eigen hosseltje? Houd je ogen dan open. Alles wat je meemaakt, kan een idee voor een briljante bijverdienste betekenen. Ik begon PorteRenee.nl ooit, omdat ik nergens leuke, inhoudelijke stukken kon lezen over financiën. Ook andere ondernemers begonnen iets vanuit hun eigen behoefte. Van een webshop in betaalbare trekhaken tot een online winkeltje met de mooiste spullen van Marktplaats. Kijk goed naar wat je zelf mist. In welk ‘gat’ zou jij zelf kunnen duiken?

Tip 2: Niet te impulsief

Ondernemersplannen kunnen je volledig overnemen. Hoe vaak heb ik niet dolenthousiast over mijn eigen plan impulsief een domeinnaam geclaimd? Om uiteindelijk toch te besluiten dat dit geen levensvatbaar idee was en hier niks voor te hebben betaald. Beetje jammer. Denk na voordat je geld uitgeeft aan je toekomstige bijverdienste.

Tip 3: Ook kleine bedragen zijn top

Veel mensen willen makkelijk veel geld verdienen. Tja, wie niet? Maar je kunt ook met veel kleine bedragen een groot bedrag verdienen. Als jij een paar mooie printables weet te maken en die voor twee euro per stuk kunt verkopen via Etsy, kan je dat bij elkaar zo een paar honderd euro per maand extra opleveren. Haal je neus dus niet op voor een kleine marge.

Tip 4: Houd de kosten laag

Als je gewoon een paar honderd euro wilt bijverdienen, is het zonde om daarvoor eerst duizenden euro’s te investeren. Dat betekent dat je een paar jaar bezig bent om het terug te verdienen. Let wel: ik ben groot fan van in jezelf investeren. Maar de cursussen van honderden, soms wel duizenden euro’s, liggen tegenwoordig voor het oprapen. Niks mis mee, maar ga eerst maar eens YouTube uitspelen. Daar kun je gratis en voor niks al veel nuttige informatie vinden.

LEES OOK: Zo creëer je meerdere stromen inkomsten

Tip 5: Heb een beetje geduld

Met sommige manieren van hosselen verdien je meteen geld. Bijvoorbeeld wanneer je betaald werk gaat doen in de avonduren. Ga je iets voor jezelf opzetten naast je reguliere baan, zoals een webshop of website, dan zul je geduld moeten hebben. Geef het eerst maar eens een halfjaar, waarin je er hard aan werkt. Focus vervolgens op winst en inkomsten. Zorg dus ook dat je iets kiest wat je leuk vindt. Anders houd je het nooit vol.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!