Bibian: “We leefden een jaar lang van één inkomen en spaarden ons suf”

Bibian (35) en David (35) wilden verhuizen en hadden daarvoor flink wat spaargeld nodig. Ze besloten het volledige inkomen van Bibian te sparen. Dat lukte nog ook.

“David en ik hebben samen een goed inkomen. We spaarden altijd wel een beetje, maar liever gaven we het geld uit. Vooral aan uitjes. Een dagje met de kinderen naar een pretpark of naar de dierentuin. En bij een dagje uit hoort natuurlijk horeca. Ook gingen we regelmatig op vakantie, kochten veel kleding en gaven best wat geld uit aan eten bestellen en boodschappen. Ons boodschappenbudget tikte tussen de € 700 en € 800 per maand aan. Het geld ging op zonder dat we precies wisten waaraan. Sinds anderhalf jaar is dat anders. We creëerden overzicht en geven ons geld bewuster uit. De reden? We hebben nu een spaardoel.”

Vertel eens?
“We wilden graag verhuizen. Naar een groter huis met een grotere tuin. Toen de mogelijkheid voorbijkwam om ons in te schrijven voor een nieuwbouwproject, gingen we met onze financieel adviseur om de tafel. Zo’n financieel adviseur is trouwens goud waard. Natuurlijk kost zo iemand geld, maar echt, ze verdienen iedere euro terug. Lang verhaal kort: financieel was het mogelijk om voor het nieuwbouwhuis te gaan. Onze maandlasten zouden niet eens zo enorm veel stijgen, omdat de hypotheekrente daalde: van 5% naar 2%.

Toch hadden we nog flink wat eigen geld nodig, want een nieuwbouwwoning wordt kaal opgeleverd. We rekenden uit dat we een kleine ton nodig hadden. Wat een geld! Ik ging aan de keukentafel zitten en bracht tot op de euro nauwkeurig onze uitgaven in kaart. Als we mijn salaris toch eens helemaal zouden sparen? En ook alle extraatjes zoals: een bonus, vakantiegeld, dertiende maand en belastingteruggaaf? Dan zouden we een heel eind komen.”

Moest je op veel zaken bezuinigen?
“Laat ik vooropstellen dat we heel bevoorrecht zijn met onze salarissen. We leven nu van alleen mijn man zijn inkomen. Dat is met zo’n €4.000 per maand een heel goed salaris. Er zijn ontzettend veel gezinnen die het met minder moeten doen. We hoefden met één salaris dus niet voortdurend op een houtje te bijten, al moesten we wel een flinke stap terug doen. Je gaat toch leven naar je inkomen. Dat doet iedereen, denk ik.”

Waar ging vanaf dat moment minder geld naartoe?
“Ik kwam erachter dat we veel te riant verzekerd waren. Daar hebben we serieus geld op bespaard. Ook ben ik slimmer boodschappen gaan doen. Voorheen had ik werkelijk geen idee wat ik nog in de voorraadkast en vriezer had liggen en kocht ik met gemak de zoveelste fles schoonmaakmiddel. Nu maak ik een weekmenu. Ik kijk wat we nog in huis hebben en doe dan pas de boodschappen. Ook met wat minder luxe producten is het leven fijn. Ik koop sindsdien veel minder kleding. Ik heb zelfs alle nieuwsbrieven vol verleidingen opgezegd. Hoewel ik marketeer ben, viel ik zelf toch steeds in de grootste marketingvalkuilen, haha.”

Was er niets dat je miste?
“Nee, eigenlijk niet. Gek, hè? Kun je nagaan hoeveel onzinuitgaven ik deed in het verleden. Dat vond ik heftig om te merken. Het terug gaan naar één inkomen heeft me veel inzicht opgeleverd. Ik leerde geld uitgeven aan dingen die we echt belangrijk vinden. Dat is zoveel waard.” 

David was zeker blij met zijn vrouw?
“Nou, hij was in het begin wel wat sceptisch, hoor. Die vond het eerst allemaal geneuzel en gedoe. Maar nu is hij heel blij. Hij ziet dat het werkt.”

Was het geld dat jullie uiteindelijk spaarden genoeg voor het kopen én inrichten van het huis?
“Ik had realistisch begroot, dus in die zin stonden we niet voor verrassingen. Behalve de tuin. Die viel duurder uit en is ook nog niet helemaal af. Maar daar sparen we nu weer verder voor. Voor de inrichting hebben we keuzes gemaakt. We kozen bijvoorbeeld voor een dure vloer, maar de badkamer is eenvoudig. Een wellness paradijs kan altijd nog. De keuken is van Ikea en hebben we gepimpt met een chique blad en nieuwe knoppen. Ik hoef echt niet alles nieuw of design. De mix van oud en nieuw vind ik juist leuk.”

Jullie zijn inmiddels verhuisd. En nu? Sparen jullie lekker door?
“We verhuisden inderdaad afgelopen augustus en sparen nog steeds goed. Niet mijn volledige salaris meer, maar we verdelen wel iedere maand vaste bedragen over verschillende spaarpotjes. Dat doen we aan het begin van de maand, zodat het geld niet toch stiekem weer aan andere dingen opgaat. En de boodschappen doe ik nog steeds slim. Wel bestellen we in het weekend eten bij de lokale horeca. Dat vind ik belangrijk, om lokale ondernemers te steunen.”

Welke spaarpotjes heb je nu nog?
“Omdat ons spaargeld nu zo goed als op is, gaan we als eerste voor een flinke buffer. Verder lossen we ieder maand extra af op de hypotheek, hebben we potjes voor het onderhoud van de auto, het aankleden van de tuin en vakanties. En we hebben een spaarpotje Hakuna matata. Als onze kinderen wat ouder zijn, willen we op reis naar Zuid-Afrika. Daar zijn David en ik eerder geweest en dat was echt onze mooiste reiservaring ooit.”

Heb jij nog een tip voor mensen die willen sparen, maar niet zo’n riant inkomen hebben?
“De sleutel is inzicht creëren en vervolgens keuzes maken. Het maakt wat dat betreft niet uit wat je verdient. Ik ben er groot voorstander van alle uitgaven fysiek op te schrijven. Zelf ben ik net begonnen met het invullen van de Money Planner van PorteRenee. Door het opschrijven word je geconfronteerd met je uitgaven. En heb je alles opgeschreven? Kijk dan per kostenpost wat jij belangrijk vindt en welke keuzes daarbij passen. Wij kunnen bijvoorbeeld een dure auto rijden, maar dat vinden we niet zo belangrijk. Het geld dat we daarmee besparen geven we liever uit aan andere dingen.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!