Kasboek: “Ik kookte drie jaar lang niet en at alleen maar buiten deur”

Van buitenaf ziet het er allemaal perfect uit bij Bibi (28). Ze heeft een goede baan als jurist, doet leuke dingen en heeft een rijk sociaal leven. Maar ondertussen ziet het haar financiële plaatje er minder rooskleurig uit. “Ik durfde lange tijd m’n bankieren-app niet te openen.”

Hoe kwam je erop om mee te doen aan deze rubriek?
“Mijn budgetcoach tipte jullie site een tijdje geleden. Ze zei: ‘ga eens rondkijken hoe het kasboekje van anderen eruit ziet. Daar leer je van’. Sindsdien volg ik deze rubriek fanatiek. Ik vind het belangrijk om mijn situatie ook te delen. Want ook al heb je gestudeerd en ben je van ‘goede komaf’, dan nog kun je geldproblemen krijgen.”

Hoe ben je in de schulden geraakt?
“Dat is een lang verhaal. Ik heb nooit geleerd geld te snappen. Dat wil zeggen: ik kan niet goed inschatten hoe duur iets is. Stel dat mijn weekbudget € 100 is – dan lukt het mij niet goed om dat bedrag te verdelen zodat ik ermee uitkom. Dat heeft te maken met dyscalculie, een stoornis waardoor ik dat inschattingsvermogen mis. En daarbovenop is op late leeftijd ADHD bij mij vastgesteld.”

Heb je altijd schulden gehad dan?
“Nee, dat gelukkig niet. Ik heb als tiener altijd gewerkt en gespaard. Op mijn achttiende had ik een goed gevulde spaarrekening. Ik durf niet te zeggen hoeveel er op stond, maar ik heb van dat geld m’n uitzet, eerste jaar collegegeld, een soloreis van drie maanden en rijlessen betaald. De rekening liep naarmate het collegejaar vorderde steeds harder leeg. Na een paar maanden ben ik voor het eerst studiefinanciering gaan bijlenen. Daar ging het mis.”

Wat voor bedrag leende je elke maand?
“Het begon met € 400 om m’n huur van te betalen. Ik had twee bijbanen; verder kwam ik aardig rond. Tot ik steeds meer ging uitgeven. Elke maand schroefde ik mijn lening met een paar honderd euro op. Ergens in het tweede jaar tikte ik het maximale bedrag van € 1200 per maand aan.”

Waar ging dat geld aan op?
“Van alles. Van vakanties en weekendjes weg tot kleding en borrels. In die tijd had ik ook een bestuursfunctie binnen mijn vereniging. Ik at zes dagen per week buiten de deur of bestelde eten. Ik heb in die drie jaar tijd amper gekookt en boodschappen gedaan. En ik kocht gerust voor € 500 per maand bij Bol, Zalando en Wehkamp. Zo’n bestuursfunctie brengt een bepaalde status met zich mee, waardoor ik onnodig veel kleding kocht. Ik betaalde alles achteraf op rekening. Dan lopen je schulden hard op.”

De tekst gaat verder onder de video

Wanneer kwam het besef ‘dit gaat niet lekker’?
“Eenmaal afgestudeerd vielen de eerste aanmaningen op de mat. Ik verdiende te veel voor de toeslagen die ik ontving en moest flink terugbetalen. Voor het eerst zag ik ‘mijn’ schuld – ruim € 6.000 – op papier staan. En dat bedrag stond los van de betalingsachterstanden die ik bij verschillende webshops had. Als klap op de vuurpijl werd ik aan het begin van de pandemie ontslagen. Al snel werd pijnlijk duidelijk dat ik met een WW-uitkering mijn levensstandaard allesbehalve kon betalen. Ik leende overal geld en vulde het ene gat met het andere. Tot ik de energierekening niet meer kon betalen en een vriend voorzichtig liet vallen dat-ie zich schaamde voor mijn financiële chaos. Toen besloot ik echt in actie te komen en heb ik de hulp van een budgetcoach ingeschakeld.”

Wat zijn de grootste lessen van je budgetcoach?
“Zij heeft me vooral geleerd m’n uitgaven te vertalen naar concrete voorbeelden. Dus bijvoorbeeld dat een douchegel van € 28 gelijk staat aan de weekboodschappen. Daardoor besef ik nu beter hoe duur sommige dingen zijn. We bellen elke maand vlak voordat mijn salaris wordt gestort. Dan maken we maanddoelen en verdelen we mijn leefgeld in kleine bedragen.”

Hoe kijk je naar de toekomst?
“In maart 2023 heb ik m’n schulden bij de Belastingdienst, bank en alle webshops afbetaald. Dan heb ik alleen m’n studieschuld nog. Komende winter start ik met het aflossen daarvan: € 200 per maand. Ondertussen wil ik sparen voor een buffer van twee keer m’n vaste lasten. En een mooie reis. Daar wil ik een jaar lang elke maand € 400 voor apart zetten. Eén ding weet ik zeker: ik wil nooit meer zo in de financiële problemen komen. Ik ben er nog lang niet, maar ik durf in elk geval m’n bank app weer te openen. En ik sta niet meer met m’n hart in m’n keel de boodschappen af te rekenen. Dat is al heel veel waard.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop