Beter sparen: dankzij deze rekensom ging de knop bij mij om

Om echt goed te kunnen sparen, moet er een knop om. Deze rekensom helpt om die knop om te krijgen, aldus Renée.

Het was ergens in het voorjaar. Ik had alle papieren voor de belastingaangifte aangeleverd bij mijn accountant. Zodat hij er wat zinnigs van kon maken voor de belastingdienst. De facturen, aftrekbare bonnen, kilometerregistratie. Ieder kwartaal weer weer een flinke administratieve inspanning, waarvan ik blij ben als het achter de rug is. Hup, alles ging ik een zip-bestand naar mijn boekhouder. Hij mailde terug en vroeg wat het saldo op mijn spaarrekening was. Ik moest het even opzoeken. Behalve wat ik apart had gezet voor de belastingdienst, was er nog maar zo’n € 700 over. Ik bleef een paar seconden naar mijn computerscherm staren…

Geen cent rijker geworden! Beter sparen dus

Ik had dat jaar zo’n € 45.000 omgezet en weinig kosten gemaakt. En toch had ik maar € 700 overgehouden aan een jaar hard werken. De rest was op. Waaraan? Ik vroeg het mezelf zachtjes af, een paar keer achter elkaar. Waaraan? Waaraan? Waar is het heen gegaan? Ik keek rond in mijn woonkamer. Ik had niet per se nieuwe, dure spullen in mijn huis staan. Geen nieuwe auto voor de deur. Mijn laptop was aan het einde van zijn latijn en moest binnenkort vervangen. Dat was belangrijk voor mijn werk, maar ik had er amper geld voor. Van die € 45.000 was bijna niets over. Ik was geen cent rijker geworden dat jaar.

Weet je wat er toen gebeurde?

Ik durf het inmiddels wel te vertellen zonder me te schamen. Ik begon te huilen. Keihard gewerkt en toch had ik, financieel gezien, niets om ervoor te laten zien. Het geld was door mijn vingers weggeglipt. Uitgegeven aan vaste lasten, aan boodschappen, aan impulsaankopen, besteld eten en Joost mag weten wat nog meer. Ik had klussen gedaan voor opdrachtgevers en had daarvoor betaald gekregen. Ik had mijn kostbare tijd ingeleverd. Tijd die ik nooit meer terug zou krijgen. In ruil daarvoor kreeg ik euro’s op mijn bankrekening gestort en ik had het bijna allemaal uitgegeven. Over de tarieven was soms stevig onderhandeld. Ik had voor iedere euro gevochten, om ze vervolgens door het putje weg te laten vloeien.

Ze zeggen in Amerika: Wanna know where your money went? Watch it! Dat deed ik niet.

Als je weinig tot niks overhoudt van je salaris, ben je niet de enige

Sommige mensen hebben weinig keuze. Die hebben iedere cent nodig om de rekeningen te kunnen betalen. Maar miljoenen Nederlanders kunnen best geld overhouden, maar schenken geen aandacht aan hun geld. We zien geld niet als het waardevolle middel dat het is. Geld is maar geld. Het maakt heus niet gelukkig. En geld ambiëren is not done. Omdat we geloven dat geld een beetje viezig is, zien we de kracht ervan niet meer. De mooie en geweldige dingen die we ermee kunnen doen als we beter sparen. Inmiddels weet ik en merk ik iedere dag dat geld verschil kan maken. Ik kan door mijn geld nu vrijer leven, ik heb minder stress, ik hoef me geen zorgen te maken over morgen of de verdere toekomst.

Door die ene vraag en het antwoord daarop ging er bij mij een knop op

Ik werkte hard voor dit geld, ik knokte ervoor, ik leverde er een deel van mijn leven voor in, ik bracht mijn kinderen ervoor naar de opvang. Beter dus dat ik iets mega f*cking fantastisch met het geld zou doen. Dus vroeg ik me vanaf dat moment iedere maand af: wat wil ik met mijn geld gaan doen? Hoeveel wil en kan ik overhouden? Waar wil ik geld insteken? Waarin niet?

Binnen een paar maanden ontstond er een nieuwe balans. Een waarin ik de rekeningen betaalde en daarna bewust bepaalde wat ik met de rest deed. Vooraf. Niet achteraf. Die balans voelde zoveel beter. Iedere maand gebruikte ik een deel van mijn geld voor onze toekomst en om onze financiële situatie te verbeteren. We zijn sindsdien iedere maand een beetje rijker geworden. Iedere maand deed ik een investering in mezelf en mijn gezin.

Reken eens uit wat je afgelopen jaar verdiend hebt.
Check nu eens wat daarvan nog op je spaarrekening staat of belegd is?

Schrikken?
Doe het vanaf nu anders en laat dit de laatste keer zijn dat jouw geld verdampt. Je werkt er écht te hard voor om dit langer te laten gebeuren.

Er is sinds die dag, nooit meer een maand geweest waarin alles op was, zonder dat ik wist waaraan. Nu, jaren later, zou ik niet eens meer weten hoe dat zou moeten. Komt er geld binnen, dan verdeel ik dat meteen over verschillende potjes. De rekeningen voor volgende maand, sparen/beleggen, onvoorziene kosten en de belastingdienst. Beter sparen loont! Dit jaar deed ik ook weer belastingaangifte. Mijn omzet was prima en het saldo van mijn spaarrekening ook! Ik was weer de baas geworden over mijn geld en zal het nooit meer de baas over mij laten worden.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop