Als jij straks bijna 70 jaar bent en met pensioen wilt, bestaan pensioenen dan nog wel? Die vraag hebben veel jongere mensen. Wij zochten het uit.
‘De oude(re) mensen, maken het pensioengeld op voor jongere mensen.’
Dat hoor je vaak. Of: ‘Als we zo doorgaan, blijft er voor onze generatie helemaal niks meer over.’ Ik denk dat veel mensen dit denken en ik moet zeggen: ik begrijp dat best wel.
Als het over pensioenen gaat, gaat het vaak over ouderen die ontevreden zijn over wat ze krijgen. Hoe zit dat dan over 35 jaar, wanneer ik en leeftijdsgenoten ‘aan de beurt zijn.’ Is de pot dan niet allang leeg? Maar is die angst wel terecht? We kunnen natuurlijk op onderbuikgevoelens varen. Ik vaar liever op feiten. Dus dook ik hierin en ontdekte het volgende:
Anderen kunnen jouw pensioen nooit opmaken. Pensioen is uitgesteld loon en het is persoonsgebonden. Het is dus jouw potje. Daar kan een ander niet zijn of haar oude dag van gaan slijten aan de Costa del Sol. Ik wist dit dus NIET. En het bewijst meteen dat het idee dat ouderen het pensioen van jongeren opsnoepen dus niet klopt. Zo werkt het systeem simpelweg niet. Iedereen spaart voor zichzelf. Er zijn allerlei strenge regels die ervoor zorgen dat dat geld ook echt van jou blijft. Om dat duidelijker te maken voor mensen – dat dit jouw geld is en dus niet door een ander opgesnoept kan worden – moeten pensioenfondsen tegenwoordig aan klanten laten zien wat er in hun persoonlijke potje zit.

Je kunt sinds kort in de persoonlijke, online omgeving van jouw pensioenfonds zien hoe groot jouw potje is. Bij pensioenfonds PFZW kun je dat bijvoorbeeld zien in Mijn PFZW. Even inloggen en je weet het. Hoeveel jouw potje uiteindelijk waard gaat worden hangt af van hoe de economie het doet. En van hoe de beleggingen waar dat geld ingestoken wordt, het doen. Zo spelen nog wel meer factoren mee. Maar hoeveel andere mensen krijgen, jong of oud, heeft daar geen invloed op.
Er is een nieuwe, supersimpele app. Die laat je binnen een paar minuten zien hoe jouw pensioen eruit ziet. De bedoeling is dat je pensioen checken net zo makkelijk wordt als je banksaldo checken. Ik heb even gekeken en moet zeggen: dit snapt echt iedereen. Ga die app dus zeker hier checken.
LEES OOK: Klopt het dat je meer geld inlegt voor je pensioen, dan je eruit krijgt?
Je AOW, dat is wel geld dat je samen en ook voor elkaar opbouwt. Als je niet werkt, ontvang je dit ook gewoon. Hiervoor heb je dus geen persoonlijk spaarpotje. De uitkering komt uit de schatkist in Den Haag. Kun je er vanuit gaan dat die AOW er straks nog is? Dat hangt er vanaf of het betaalbaar blijft. En dat is ook een van de redenen dat de pensioenleeftijd is opgeschoven. Dat is dus een ander verhaal dan je eigen pensioen, dat je opbouwt bij je werkgever.
Nog even de cijfers op een rij én een blik in de geschiedenis. Dat zegt toch altijd wat over de toekomst. Er zit in Nederland zo’n 1560 miljard euro in de totale pensioenpot, beheerd door verschillende pensioenfondsen. In 1845 werd het allereerste pensioenfonds opgericht, voor mensen die bij de Spoorwegen werkten. Er is sindsdien best wel wat veranderd en natuurlijk gaan regels en voorwaarden in de toekomst ook nog veranderen. Het kan er tussen nu en 2055 (wanneer ik met pensioen mag) totaal anders uit gaan zien. Ik geloof dat we moeten accepteren dat je niet precies kunt weten wat jij over tig jaar uitgekeerd krijgt. Misschien komt er wat bij, misschien gaat er wat af. Toch geloof ik wel dat er straks ook voor jonge(re) mensen nog pensioen is. In welke vorm dan ook. Maar je moet wel goed op blijven letten. Bouw ik genoeg op? Past dit nog bij mijn leven? We leven nu in een tijd waarin je er niet alsmaar vanuit kan gaan dat het allemaal voor je geregeld wordt. Check ieder jaar mijnpensioenoverzicht.nl even, open de brieven van je pensioenfonds en lees ze ook écht. Doe wat je kan doen om het zo goed mogelijk te begrijpen. Want je wilt toch zo goed mogelijk weten hoe jij er (ongeveer) bij zit na je 70e.
Ik maakte dit artikel in samenwerking met pensioenfonds Zorg & Welzijn, met als doel feitelijk te onderbouwen misvattingen over pensioenen in loondienst de wereld uit te helpen. Zodat we uiteindelijk ons pensioen beter snappen en weten hoe we er nu en straks financieel voorstaan.
Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!
