Besparende douchekop: hoeveel bespaart het écht?

Een besparende douchekop. Hoeveel water, gas en dus geld bespaart deze nu echt? We rekenden het voor je uit.

Besparen willen we tegenwoordig allemaal wel. En daar spelen bedrijven op in. Besparende producten vliegen je om de oren. Maar helpen die wel echt besparen? Ik ben altijd sceptisch maar ging voor de bijl voor een besparende douchekop. De verkoper beloofde dat er geen lullig straaltje water uit zou komen maar dat het gewoon lekker douchen was. Terwijl je ondertussen dus minder water en minder gas zou verbruiken.

Besparen: hoe dan?

Voordat we in de cijfers duiken, eerst even een veelgestelde vraag beantwoorden. Dat een besparende douchekop water bespaart, lijkt me duidelijk. Maar op welke manier bespaart dat dan ook gas? Dat zit zo: het water dat je gebruikt om te douchen, moet verwarmd worden. Dat gebeurt in de meeste huishoudens nog met gas. Bij mij thuis wel, in ieder geval. Wanneer er minder water uit je douchekop komt, hoeft er dus ook minder water verwarmd te worden. Zo kun je dus niet alleen water maar ook gas besparen.

Kosten

De ene besparende douchekop is de andere niet. Ze zijn er in allerlei prijsklasse. Vanaf zo’n 10 euro tot ongeveer 50 euro, afhankelijk van het type, merk en wat er allemaal bij het pakket zit. Soms zit er naast een douchekop ook een slang etc. bij. Niet iedere douchekop mag zichzelf besparend noemen. Daar zijn regels voor. Een gemiddelde, reguliere douchekop gebruikt 8,6 liter water per minuut. Een spaardouche mag maximaal 7,2 liter per minuut gebruiken. De gemiddelde besparende douchekop zit op 6,9 liter per minuut. Dat is al een flink verschil ten opzichte van de reguliere douche.

Oudere apparaten vervangen door nieuwe, zuinigere apparaten. Hoeveel bespaar je daarmee? Je leest het hier.

Alleen water 

We vroegen Milieu Centraal om mee te rekenen bij het vaststellen van hoeveel besparing dat in euro’s oplevert. Alleen aan water bespaar je – met de huidige prijzen – zo’n 15 euro per jaar. Daarmee heb je die betaalbare besparende douchekop dus al terugverdiend. Maar de grote winst zit in de besparing op gas.

Vette besparing

Milieu Centraal rekende het voor ons uit op basis van de volgende vrij gemiddelde gegevens:

  • Een huishouden van vier personen
  • vijf keer douchen per persoon per week
  • douchebeurten duren gemiddeld 8,9 minuten
  • het gezin is 48 weken per jaar thuis

Met die gegevens levert het gebruik van een gemiddelde besparende douchekop een jaarlijkse besparing aan gas op van 80m3. Bij de actuele gasprijzen op het moment van schrijven, levert dat een besparing op van 145 euro per jaar. Hou je de maximale prijs per kuub gas aan die geldt binnen het prijsplafond (1,45 euro per kuub) dan daalt de besparing iets, naar 116 euro. 

Besparende douchekop

Voor iedereen

De conclusie die we kunnen trekken: een goede besparende douchekop verdien je heel snel terug. In dit voorbeeld zelfs binnen een paar weken. Wanneer je met minder mensen in huis woont of minder doucht, duurt dat iets langer. Maar binnen een jaar moet dat eigenlijk iedereen wel lukken. Doen dus!

Oudere apparaten vervangen door nieuwe, zuinigere apparaten. Hoeveel bespaar je daarmee? Je leest het hier.

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. De inhoud is 100% PorteRenee.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!