Zoveel geld bespaart tweedehands kopen me

Renée ontwikkelde zich de laatste jaren tot een kringloopkoningin. Ze deelt hoeveel geld dat haar bespaart.

Mijn obsessie voor tweedehandsspullen ontstond ongeveer tien jaar geleden. Ik zat er financieel niet zo florissant bij en was op zoek naar manieren om geld te besparen. Marktplaats was mijn redding. Ik kocht kleding, spullen voor in huis, zelfs cadeautjes. En allemaal tweedehands. Elke keer verbaasde ik me over hoe spullen ineens een stuk minder waard werden wanneer ze niet direct uit het magazijn kwamen. En dat terwijl ze meestal nog hartstikke mooi waren, als nieuw zelfs. Amper gedragen kleding, fietsen die alleen maar in de schuur hadden gestaan en ongebruikte serviezen. 

Wil je het echt graag?

Er ging een wereld voor me open toen ik tweedehands kopen ontdekte. Ik moet zeggen dat ik er in het begin een beetje té hebberig van werd. Er was zo veel aanbod, het was zo goedkoop. In no time stond mijn huis vol met allerlei spullen die ik online en offline vond. Dat was nu ook weer niet de bedoeling. Het duurde ongeveer een jaar voordat ik doorhad hoe het werkte. Tweedehands kopen én daardoor ook geld besparen. Je gaat niet van alles kopen omdat het goedkoop is. Je wacht totdat je op iets stuit wat je nodig hebt of echt graag wilt hebben. Bijvoorbeeld een kinderjas of eetkamerstoelen. Pas dan ga je online en offline op zoek. Ach, al doende leert men.

In januari van dit jaar legde ik mezelf en mijn man een uitdaging op. We gingen zoveel mogelijk tweedehands kopen. Behalve producten die tweedehands niet te krijgen zijn of die je vanuit hygiënisch oogpunt liever niet tweedehands koopt.  Ik kocht de gekste dingen tweedehands. Vaak genoeg amper gebruikt. Een bankje voor op kantoor, een printer, een spaarpot voor mijn kind, Pokémon-kaarten, broodtrommels en een set wijnglazen. Het gaat me inmiddels niet alleen meer om geld besparen. Het gaat me ook om het milieu zo min mogelijk belasten. Er zijn al zo veel spullen op deze aarde. Waarom zou je dan alles nieuw kopen? 

Lees verder: Kringloopkoningin geeft gouden kringloop-tips

En wat bespaart dat?

Natuurlijk vind ik het fijn dat ik op deze manier geld bespaar. Hoeveel dan? Ik leg het uit. Begin dit jaar had mijn man een potje aangemaakt in zijn bankieren-app, speciaal voor deze challenge. Elke keer wanneer hij een tweedehands aankoop deed, zocht hij de nieuwprijs op en zette het verschil in dat potje. Er zat al snel €300 in. Daarna hield hij het niet meer bij. Jammer eigenlijk, want het had een duidelijk antwoord kunnen geven op de vraag: hoeveel besparen we door zoveel mogelijk tweedehands te kopen?

Ik durf op basis van onze ervaringen so far wel een schatting te geven. Ik betaal in de meeste gevallen ongeveer 50% van de oorspronkelijke prijs voor een tweedehands versie. Sommige producten dalen sneller in waarde wanneer ze gebruikt zijn dan andere. Als ik al die kleine bedragen bij elkaar optel denk ik dat ik dit jaar zeker €750 bespaar, Maar belangrijker dan besparen, vind ik het milieu minder belasten. Door onze twee kinderen zijn we daar steeds bewuster mee bezig. We doen het eigenlijk meer voor de kids, voor hun toekomst, dan voor het geld.

Mijn gouden kringlooptips? Je leest ze hier.

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.