roodstand weg

Zo werk je die roodstand weg

Sta je elke maand in de min? En baal je daarvan? Werk de roodstand weg! Hoe? Met deze tips lukt het je vast en zeker.

Door Saskia

Rood staan kost geld. Af en toe rood staan is niet zo erg. Dat kost je hooguit een paar euro. Maar sta je elke maand standaard €500 of €1.000 euro in de min? Dan kunnen de kosten behoorlijk hoog oplopen. Rood staan is namelijk de duurste vorm van lenen. Dat komt door de hoge rente. Je betaalt zo’n 10 of 12% rente per jaar. En zo maak je je schuld alleen maar groter. Sluit je elke maand af met rode cijfers? Ik geef je 5 tips om rood staan te voorkomen. En als je ‘m hebt? Zo werk je roodstand weg.

Tip 1: Inzicht in je geldzaken

Als je geen idee hebt wat je nu eigenlijk uitgeeft, is het lastig om die roodstand weg te werken. Je blijft als het ware in dezelfde cirkel ronddraaien: elke maand kom je net wat tekort, en hop daar zijn de rode cijfers weer.

Hoe doe je dat?

Om uit die vicieuze cirkel te stappen, maak je een lijstje met al je inkomsten en uitgaven. Zo weet je precies wat er binnenkomt en wat er weer uitgaat. Schrijf je alles op en kijk op welke punten je kunt besparen. Een abonnement dat je nauwelijks gebruikt, je telefoonkosten verlagen of wat minder kleding kopen. Er zit vast wel iets bij waarop je kunt besparen. En dit geld gebruik je om je roodstand weg te werken. Je maakt zelf een aflosplan of je gebruikt de Grip-app.

Tip 2: Zet je roodstand op nummer één

Het is verleidelijk om te doen alsof die roodstand er niet is. Wegkijken is makkelijk. Maar dat betekent niet dat die schuld er niet is. Maak daarom prioriteit van je schuld. Schulden kosten immers geld. Hoe sneller je ze hebt afgelost, hoe lager je maandlasten worden. En lagere maandlasten betekent dat je meer geld overhoudt, waardoor je die roodstand uiteindelijk niet meer nodig hebt.

Hoe doe je dat?

Met rood staan krijg je meer bestedingsruimte dan je eigenlijk hebt. Hierdoor kun je best een beetje laks worden. Heb je deze maand te weinig? Dan pin je gewoon wat extra bij, toch. Je raakt gewend aan rood staan. Wil je echt van die roodstand af? Zet dan die roodstand wegwerken bovenaan je to-do lijstje. Heb je meerdere schulden waar je vanaf wilt? Een slimme en snelle manier om schulden af te betalen is de sneeuwbal strategie.

Tip 3: Gebruik je spaargeld

Rood staan is makkelijk. Zodra je iets tekort komt pin je wat extra bij. Maar in dit gemak schuilt ook een gevaar. Rood staan is een lening, dat vergeten veel mensen. En in plaats van het spaargeld te gebruiken, staan ze rood.

Hoe doe je dat?

Heb je een financiële buffer? En wil je echt van die roodstand af? Dan kun je ervoor kiezen om je spaargeld te gebruik om je roodstand in één klap af te betalen. Dit slaat misschien een gat in je spaarrekening, maar je bent wel van dat negatieve saldo af. Vind je dit iets te heftig? Probeer dan om elke maand een stukje af te lossen. Zo houd je wel wat spaargeld achter de hand, maar wordt die schuld steeds iets kleiner.

Tip 4: Wekelijks om de tafel

Voorkom verrassingen door je financiën vaak te checken. Zo houd je grip op je geldzaken. En kom je er niet aan het eind van de maand achter dat je roodstand veel hoger is dan je dacht.

Hoe doe je dat?

Plan een vast moment in de week in waarop je je kasboekje bijwerkt. Kijk in welke maandlasten je kunt snijden. Kun je deze week besparen op boodschappen? Welk abonnement heb je niet gebruikt? Kun je kleding of schoenen verkopen op Vinted? Door wekelijks met je geld bezig te zijn, voorkom je onnodige uitgaven. En blijf je ook uit het rood. Zie rood staan als een noodmiddel, als het echt niet anders kan.

CHECK OOK:  No Spend Month. Waarom ik hieraan begonnen ben

Tip 5: Kies een andere lening

Rood staan is de makkelijkste manier van geld lenen. Maar ook de duurste. Gebruik je rood staan voor grote uitgaven? Kijk dan eens of het anders kan. Niet om lenen aan te moedigen. Want geld dat niet van jou is, kun je beter ook niet uitgeven.

Hoe doe je dat?

Geld lenen kost altijd geld. Wat voor lening dan ook. Is een lening echt nodig? Bijvoorbeeld voor een nieuwe auto of wasmachine? Dan is een persoonlijke lening goedkoper dan rood staan. De rente is lager en je lost elke maand een deel af. Maar sluit nooit zomaar een lening af. Laat je goed adviseren!

Tip 6: Zeg rood staan op/wijzig je limiet

Of je wel of niet rood staat is altijd je eigen keuze. Het is een dienst van de bank. Niemand die zegt dat je daar ook gebruik van moet maken. Heb je rood staan voor je gevoel nodig om rond te komen? Dan is rood staan opzeggen misschien een eng idee. Maar als je niet meer rood kunt staan, dwing je jezelf om beter met je geld om te gaan.

Hoe doe je dat?

Je gaat naar de website van je bank. En wijzigt de limiet rood staan naar 0. Easy peasy. Het is een harde ingreep, maar wel effectief. Vind je de stap van €1.000 naar 0 te groot? Doe het dan in kleinere stapjes. En stel een lager limiet in. Zodra je rood staan opzegt, kun je ook niet meer rood staan. En moet je die roodstand wel weg werken. Hoe dan ook.

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.