verduurzamen

Zo leen je om je huis te verduurzamen

Je huis verduurzamen is een goed idee. Maar hoe regel je dat financieel? Want het kan nogal in de papieren lopen. Ik zet op een rij op welke verschillende manieren je geld kunt lenen om je huis te verduurzamen.

Wij hebben zelf net een flinke verbouwing achter de rug. We hebben een nieuwe keuken, alle wanden op de eerste verdieping zijn opnieuw gezet (want ze waren serieus van spaanplaat en piepschuim), nieuwe vloeren, inbouwkasten. Een deel van de verbouwing was ook verduurzaming van ons huis. Zo kregen we vloerverwarming beneden. Dat is duurzamer dan toen we ons huis nog met radiatoren verwarmde. Water dat in een vloerverwarmingssysteem loopt, heeft namelijk een lagere temperatuur dan in radiatoren. Wist ik ook niet! Enkel glas werd vervangen en er worden binnenkort nog zonnepanelen op ons dak geplaatst. We leenden voor die verbouwing zo’n 70.000 euro en betaalden een beetje zelf. Een flink bedrag, dus.

Wij konden het geld opnemen omdat ons huis veel overwaarde had. Dat was eigenlijk vrij snel geregeld. De hypotheekrente is gewoon aftrekbaar over die extra lening, want we stoppen het geld terug in ons huis. Alles wat vast aan ons huis zit en dus niet later meegenomen kan worden, kunnen we van dit geld betalen. Vloeren dus niet, maar bijna al het andere wel. Super geregeld!

Maar wat als je je woning wilt verduurzamen en je kunt dit niet van eigen geld betalen? Dan zijn er allerlei manieren om dat te bekostigen. Ik zocht het voor je uit en zet een paar mogelijkheden voor je op een rij.

Optie 1: Je hypotheek verhogen

Je verhoogt je hypotheek. Zoals wij dat ook hebben gedaan. Je moet de hypotheek wel kunnen dragen op jouw of jullie inkomen. En je moet overwaarde hebben, want je mag slechts 100% van je woningwaarde lenen. (zie optie 2 voor een uitzondering). Je mag het geld dat je opneemt op zich uitgeven aan wat je wilt. Dat hoef dus niet perse naar verduurzamen te gaan. Het is jouw geld. Maar wil je de rente erover kunnen aftrekken, dan moet je het wel IN je huis stoppen. Aan alles wat spijkervast zit en je dus niet zomaar mee kunt nemen naar een ander huis.

Optie 2: 106% hypotheek

Ga je echt alleen maar verduurzaming uitvoeren? Dan kun je meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Je mag dit dan oprekken tot 106% van je actuele waarde van je huis. Zo zou je dus ook extra kunnen lenen zonder overwaarde. Van het geld dat je extra mag lenen, mag je bijvoorbeeld duurzame beglazing plaatsen, een warmtepomp installeren, isoleren of zonnepanelen op je dak leggen. Het geld mag je alleen uitgeven aan energiebesparende maatregelen. De bank wil daar ook echt bonnetjes van zien. 

Verschillende banken hebben verschillende initiatieven. Bij a.s.r. bijvoorbeeld kun je een Verduurzamingshypotheek afsluiten. Dit doe je wanneer je je huis koopt alvast. Je hoeft dan nog niet te bepalen waar je dat geld precies aan uitgeeft, als het je huis maar verduurzaamt. Het geld blijft twee jaar staan. Je betaalt rente over wat je opneemt. Je kunt dan eerst lekker gaan wonen en ontdekken waar je het liefste wat aan wilt doen. 

Optie 3: Een lening

Misschien klinkt deze optie in eerste instantie niet zo aantrekkelijk, maar er zijn echt prima leningen om je huis mee te verduurzamen. Zeker als je al een koophuis hebt en wilt groener wilt gaan, zitten er ook voordelen aan een lening. Bijvoorbeeld dat je geen kosten hoeft te maken voor een hypotheekadviseur en notaris. Wat toch best in de papieren kan lopen. De rente op deze leningen zijn best heel schappelijk. Voorbeelden van dit soort leningen zijn de Duurzaamheidslening of de Energiebespaarlening. Vaak zijn deze leningen gewoon fiscaal aftrekbaar, omdat je het geld in je huis investeert.

LEES OOK: Belegt jouw verzekeraar jouw premie in wapens?

Optie 4: Subsidies

Waarschijnlijk kun je met deze vierde optie niet de volledige rekening betalen, maar het helpt zeker. Subsidies. Ik ben me er volop in aan het verdiepen en schrijf er later meer over, want het is best een oerwoud van initiatieven. Voor welke subsidies jij in aanmerking zou kunnen komen, hangt bijvoorbeeld af van waar je woont, welke ingrepen je wilt laten doen én hoeveel je er tegelijk doet. In de Energiesubsidiewijzer kun je voor jouw woonplaats zien wat er mogelijk is. Hier zie je ook meteen of jouw gemeente of provincie misschien een aantrekkelijke lening aanbiedt voor verduurzaming.

En vergeet niet: je huis wordt ook meer waard wanneer deze duurzamer is. Je zult het later waarschijnlijk makkelijker en voor meer geld kunnen verkopen. En tot die tijd geniet van een lekker warm en comfortabel huis zonder enorme energierekening.

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. Ook zij zijn fan van duurzamer proberen te leven en geld overhouden. De inhoud van het stuk is 100% van ons. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.