terugverdienen zonnepanelen

Zo lang duurt het voordat je je zonnepanelen terugverdient

Zonnepanelen wekken energie op, die jij daardoor dus niet meer hoeft te betalen. Het is een cadeau voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Maar hoe lang duurt het nu voordat je je investering hebt terugverdiend?

We gaan het doen! We hebben best lang getwijfeld maar de kogel is door de kerk: er komen zonnepanelen op het dak van ons jarendertighuis. Echt duurzaam is ons oude huisje nog niet. Die geweldige isolatie van nieuwe huizen hebben wij niet en zullen we waarschijnlijk ook nooit krijgen. Een spouwmuur hebben we bijvoorbeeld niet en die isoleren gaat dus ook niet. Maar ons stroomverbruik opvangen door zonnepanelen op het dak te leggen, kan zelfs bij ons huis. 

Gratis stroom

Zonnepanelen leggen doe je voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Bij ons wegen die redenen allebei net zo zwaar. Ik vind het ook gewoon een gaaf idee: je eigen energie opwekken. De cirkel rond maken. En de aarde voor je stroomgebruik in ieder geval niet onnodig belasten. Wanneer je je gaat verdiepen in zonnepanelen, kom je al snel op een term uit: terugverdientijd. Dit is hoe lang het duurt voordat je de kosten voor het leggen van de panelen, terug hebt verdiend met zelf opgewekte en dus ‘gratis’ stroom. 

Die terugverdientijd verschilt per situatie en per huis. Leg je veel panelen of weinig? Kies je voor duurdere of goedkope panelen? Hoe liggen je panelen op de zon en hoeveel energie wekken ze dus op? Het speelt allemaal mee in de som. We maken hier een voorbeeldsom, om je een beetje een idee te geven.

De meeste mensen die voor zonnepanelen kiezen, kiezen voor 12 panelen. Afhankelijk van het soort paneel en de hoeveelheid energie die de panelen kunnen opwekken, kun je hier meestal het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden mee opvangen. Hoeveel het kost om 12 panelen te leggen, hangt ook weer af van welk soort panelen je kiest. We nemen in dit voorbeeld een bedrag van €5.000 voor de 12 panelen. Hiervoor kun je alles netjes laten installeren en heb je goede panelen te pakken.

Kosten: €5.000

In veel gevallen kun je de btw terugvragen. Dat is 21% van het totaalbedrag en ronden we voor het gemak even af op €1.000. Dat maakt de kosten onder de streep €4.000.

Om de terugverdientijd te berekenen moeten we nu bepalen hoeveel geld je ongeveer bespaart met het plaatsen van die 12 panelen. Ook daarbij moet ik weer zeggen: dat hangt af van het soort panelen, hoe ze liggen ten opzichte van de zon, maar ook van hoe het weer is. Weinig zonuren betekent minder opbrengst.

We gaan er nu vanuit dat je panelen samen 3500 kWh aan stroom per jaar opleveren. Hoeveel die stroom je had gekost als je het niet zelf op had gewekt, hangt natuurlijk weer af van de actuele prijs voor stroom. We rekenen nu met 22 cent per kWh. Dit zou betekenen dat je €770 per jaar bespaart door eigen stroom te gebruiken.

Nu kunnen we de terugverdientijd makkelijk berekenen:

€4.000 (netto kosten) / €770 (besparing per jaar) = 5,2 jaar.

CHECK OOK: Zoveel energie leveren zonnepanelen op een zonnige dag op

Investering

Dus binnen een goede 5 jaar heb je je investering waarschijnlijk volledig terugverdiend. Mooi! In veel gevallen is de terugverdientijd van panelen iets hoger, namelijk tussen de 6 en 7 jaar. Nog altijd een keurige periode, lijkt me. Het betekent dat je na die jaren nog jarenlang gratis stroom hebt. Je investering is eruit en je panelen blijven nog voor je werken.

Dit sommetje deed ons besluiten het te doen. Zonnepanelen leggen is in veel gevallen een investering die je best heel snel terugverdiend hebt. En daar houden we van bij PorteRenee.

CHECK OOK: Zoveel energie leveren zonnepanelen op een zonnige dag op

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. Ook zij zijn fan van duurzamer proberen te leven en geld overhouden. De inhoud van het stuk is 100% van ons. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.