voordeliger shoppen

Wat is goedkoper: je boodschappen doen bij één winkel of er meerdere af gaan?

Houd je meer geld over door je boodschappen bij verschillende winkel te doen, of door alles in één klap in één winkel te kopen? Minke zocht het uit.

Door Minke

Natuurlijk wil iedereen besparen op boodschappen. Maar voordeliger shoppen is een kunst. Het grootste gevaar voor je boodschappenbudget zijn impulsaankopen. Als het niet op je lijstje staat (of iets op je lijstje vervangt) is het extra. Niet alleen een extra aankoop, maar dus ook extra kosten. Hoe meer winkels je bezoekt, hoe groter de kans op impulsaankopen.

Ga naar zoveel mogelijk winkels in één keer

Door vaker een andere winkel te bezoeken, loop je meer risico op impulsaankopen. En die zijn gevaarlijk voor je budget. Wil je per se naar verschillende winkels? Bezoek ze in elk geval op dezelfde dag. Zorg voor een duidelijk lijstje en budget per winkel. En houd je daar zoveel mogelijk aan. Tenzij je natuurlijk merkt dat een aankoop bij een andere winkel goedkoper kan! Zorg wel dat je dus al je boodschappen in één keer doet, in plaats van een paar keer per week of zelfs elke dag naar de supermarkt te gaan. Dit bespaart je niet alleen veel geld, maar ook tijd. Dat is minstens zo belangrijk. 

Geef jezelf een impulsbudget 

Een speciaal budget voor impulsaankopen kan helpen om binnen je budget te blijven. Dit gebruik je dan uiteraard niet voor die M&M’s waar je ineens zin in hebt, maar voor goede deals die je niet kunt laten liggen. Op deze manier kun je bijvoorbeeld zonder problemen producten kopen die zijn afgeprijsd vanwege de houdbaarheidsdatum. Of natuurlijk een andere goede deal, waar je in de folders straal overheen had gekeken. Overigens is dit ook erg handig als je wel gewoon naar één winkel gaat. 

Aanbiedingen zijn als een circus

Veel aanbiedingen op A-merken komen bij verschillende winkels terecht. Ik raad je aan om hiervoor eerder te kiezen voor een goede voorraad, dan om naar verschillende te gaan. Bekijk ook eens waarom je kiest voor een A-merk en kijk of er opties zijn van een huismerk die goedkoper zijn. Niet te vinden? En gaat het om een aanbieding die níet bij andere supermarkten te vinden zijn? Kijk dan of je al je boodschappen bij deze ene winkel kunt doen. Groenten en fruit zijn vaak in de aanbieding als ze in het seizoen zijn. Als je dat standaard doet, ben je al een eind om voordeliger te shoppen.

Magische combinatie van winkels

Door verschillende winkels af te gaan, zul je niet per se voordeliger shoppen. Maar je kunt wel geld besparen door niet naar één winkel te gaan. Bijvoorbeeld door je basisboodschappen te doen bij een winkel waar die het goedkoopst zijn, zoals een budgetwinkel. En je aanbiedingen bij een andere winkel te halen. Ook dan blijft planning en een boodschappenlijstje belangrijk. Zelf heb ik de voorkeur om deze strategie toe te passen, maar alleen als de twee winkels bij elkaar in de buurt zitten. 

CHECK OOK:  5 tips om écht binnen je boodschappenbudget te blijven

Toch vaker in de week boodschappen doen

Soms doe je liever meerdere keren per week boodschappen. Bijvoorbeeld als je een week hebt die niet te plannen is. Of als je graag voor de doordeweekse dagen apart shopt van de weekenddagen. In dat geval zou ik je juist aanraden om telkens dezelfde winkel te bezoeken. Minder nieuwe impulsen, nieuwe aanbiedingen en routine zullen ervoor zorgen dat je makkelijker door de winkel gaat zonder extra’s in je mandje te gooien. Ga ook op een moment dat het voor jou uitkomt: zonder stress winkelen helpt enorm om je impulsaankopen te beperken. 

Conclusie

De heilige graal voor voordeliger shoppen is het boodschappenlijstje. Zo heb je een plan en daar houd je je aan. Of je nu één of tien winkels bezoekt en of je dat nu eens per maand of elke dag drie keer doet, je shopping list is leading. Kies welke manier van boodschappen doen bij jou past. Wees je bewust van de voor- en nadelen en vooral van de valkuilen.

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.