rijker leven

7 tips om rijker te leven zonder salarisverhoging

Veel mensen willen meer geld verdienen. Waarom? Zodat ze een luxer leven kunnen leiden. Maar dat kan ook zonder omhoog te gaan qua inkomen. Ik deel 7 manieren met je.

Door Renée

Stel, je baas geeft je er 500 euro per maand bij. Best lekker, toch? Maar wat heeft dit bedrag nou echt voor gevolgen voor je inkomen? Waarschijnlijk verwacht je dat alles dan een stukje makkelijker wordt. Je rekeningen betalen? Appeltje-eitje. En leuk, af en toe wat extra’s kunnen doen en misschien kun je het geld gebruiken om nog openstaande schulden af te lossen. Het kan dat het zo loopt. Maar in werkelijkheid wordt je leven niet per se makkelijker wanneer je meer geld gaat verdienen. Waarschijnlijk ga je gewoon meer uitgeven.

luxer leven

Denk eens terug aan de tijd dat je nog een stuk jonger was. Je verdiende toen waarschijnlijk minder dan je nu doet. Tenminste, dat hoop ik voor je 🙂 Had je toen meer geldzorgen? In veel gevallen niet, omdat je lasten ook veel lager waren. Met een toenemend inkomen, bij meer geld verdienen, nemen ook onze vaste lasten toe, zo blijkt uit onderzoek. We gaan groter wonen, kopen een (mooiere) auto, krijgen kinderen die kosten met zich meebrengen. Op zich logisch. Je wilt niet altijd als een student blijven leven. Maar die ontwikkeling blijft doorzetten ook wanneer we allang volwassen zijn

We willen alles steeds mooier, duurder, luxer. En dan krijg je iets wat ze in Amerika Lifestyle Inflation noemen. Laten wij er dan in het Nederlands Levensstijl Inflatie van maken. Je krijgt wel meer geld binnen, maar er blijft net zo weinig van over. Dan wel niets. Dus is meer geld verdienen niet de oplossing. Wat is de oplossing dan wel? Ik geef 5 tips die helpen om rijker te voelen zonder dat je ook meer geld moet verdienen.

5 tips

Vind jouw gratis luxe
Rijk leven gaat niet alleen over geld. Het gaat over tijd, over liefde, over dingen waarvan je geniet. Hang een groot papier op je koelkast en schrijf daar aan het einde van iedere dag op waar je van genoten hebt. Waar kijk je met een glimlach op terug? Was het de tijd met kinderen? Was het het sporten? Genoot je enorm van je werk die dag? Probeer je leven meer te vullen met de dingen die je dat geluksgevoel geven. Ik vind het bijvoorbeeld heel luxe voelen om op een doordeweekse dag naar het strand te gaan. Terwijl ik weet dat de meeste mensen (moeten) werken. Vind jouw gratis luxe en probeer die dingen lekker vaak te doen.

Tijd is het nieuwe rijk
Tijd om naar eigen inzicht te besteden. Dat is pas echt rijkdom. Geld op de bank is fijn. Hoera voor spaargeld. Ik geef ruiterlijk toe: ik ben er gek op. Maar ik ben nog veel blijer met de vrije tijd die ik voor mezelf heb weten te creëren. Als je om jezelf en om je eigen geluk geeft, zou ik zeggen: doe jezelf dat cadeau. ‘s Ochtends opstaan en bedenken: wat ga ik in mijn vrije uurtjes doen vandaag, dat is pas een rich and famous lifestyle.

Wees eens eerlijk: gaf je dit vijf jaar geleden ook uit?
Ga er eens voor zitten. Pak je internetbankieren-omgeving erbij en check al die uitgaven. Wat geef je nu uit, wat je vijf jaar of tien jaar geleden niet uitgaf, omdat je het niet kon betalen? Doe je dat omdat je er echt gelukkig van wordt, of is het eigenlijk een uitgave die je kunt missen? Denk aan: abonnementen. Dure uitjes. Luie-boodschappen-om-vijf-uur-‘s middags. Draai je uitgavenpatroon een paar jaar terug, naar toen je nog minder verdiende. Dan houd je in één klap meer geld over. Je hebt het er vroeger ook van gered, dus waarom nu niet meer?

Wees creatief
Sommige luxe kun je ook bereiken zonder geld uit te geven. Ik ben bijvoorbeeld groot fan van huizenruil. Zo kun je, zonder je portemonnee te trekken, verblijven op de meest geweldige plekken op aarde. Je maakt een profiel aan, zet er foto’s van jezelf en je huis op en swappen maar. Je kunt veel meer dan alleen een vakantie regelen zonder gebruik te maken van geld. Ruil diensten uit. Nee, viespeuk, niet zo. Die accountant doet jouw boekhouding, jij ontwerpt zijn website. Jij haalt boodschappen voor de buurman, hij onderhoudt jouw tuin. Iedereen heeft iets te bieden van waarde. Zet dat in en maak je leven rijker zonder ook maar een euro uit te hoeven geven.

Minder luxe = meer genieten
Het klinkt misschien gek, maar door minder vaak uit eten te gaan, voelt uit eten gaan opeens veel luxer. Het wordt meer bijzonder. Je gaat je erop verheugen. ‘Jeeh, volgende week vrijdag gaan we lekker uit eten. Ik kan niet wachten.’ Terwijl, als je het erg vaak doet, het gevoel misschien meer is: ‘Ik heb niks in huis, kom we gaan uit eten.’ De voorpret is zo waardevol. Door luxe dingen minder vaak te doen, worden ze minder normaal. Wanneer je ze doet, geniet je meer en zo voelt je leven als waardevoller, terwijl je minder uit bent gaan geven. Bijzonder, toch?

Deel dit artikel gerust op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.