“Ik dook in mijn financiën en bespaar nu €600 per maand”

Barbara (40) was het zat om niet te weten waar haar geld naartoe ging. Ze ging rigoureus door haar uitgaven heen en wist €600 maand per maand te besparen.

“2019 was voor mij het jaar van de podcasts. Ik was aan het klussen en opruimen in huis toen ik stuitte op podcasts over minimaliseren en geld besparen. Ik raakte steeds meer in de ban van de verhalen en besloot dat het roer om moest. Door mijn ADHD ben ik hyper gefocust en pak ik zaken heel rigoureus aan. Ik creëerde ruimte in huis door steeds meer spullen de deur uit te doen. En ik zette ons uitgavenpatroon tot in detail op papier. Dat was wel even schrikken. Wat een geld gaven wij iedere maand onnodig uit. Iedere euro die binnenkwam ging er met het grootste gemak weer uit. Dat moest anders. In no time bespaarden we €600 per maand.”

Wat ben je anders gaan doen?

“Eerst richtte ik me op de simpele dingen, zoals de boodschappen. Voorheen ging ik iedere dag naar de supermarkt en had ik geen idee wat er nog in de koelkast stond. Kwam ik met het derde pakje boter thuis. Nu loop ik de kasten na, maak een weekmenu en ga één keer per week met lijstje naar de supermarkt. Ook gaven we veel geld uit aan een hapje eten buiten de deur en eten bestellen. Mijn twee kinderen sporten op vrijdag op verschillende tijdstippen en we hebben dan een uurtje tussendoor om te eten. Heen en weer naar huis vond ik gedoe. En de McDonald’s zat naast de sporthal. Je raadt het al: iedere vrijdag vaste prik zaten we daar. Dan bestelden we thuis ook nog vaak pizza, chinees of haalden een patatje. Echt, het geld vloog de portemonnee uit. Nu rijd ik tussen het sporten door naar huis en eten we makkelijk een soepje. Frietjes eten we ook nog, maar die bak ik gewoon lekker zelf. En Action verdient ook niet meer aan mij. Als ik iets zie stel ik mezelf de vraag: ‘Heb ik het echt nodig?’ Het antwoord is vaak ‘nee’ en dan laat ik het tegenwoordig gewoon liggen. Na wat oefening lukt dat nu.”

Klinkt goed, maar bespaar je daar €600 per maand mee?

“De sportschoolabonnementen zette ik ook nog stop. Dat scheelde €80. We wandelen nu veel en lang met de honden en doen thuis onze work-out. We namen afscheid van de tussenpersoon die onze verzekeringen regelde, want we betaalden hem best fors. Het contract van de energieleverancier en het internetabonnement zetten we over naar de zaak. Berry, mijn man is namelijk zzp’er. Dat werd zo goedkoper. Ook koppelden we onze telefoonabonnementen. Dat scheelde op mijn abonnement maar twee euro hoor, maar alle beetjes hielpen. Die €600 die we nu besparen gaat naar de spaarrekening. Net als het statiegeld, kleingeld en de verkopen die ik doe via Marktplaats. Daarvan gaan we binnenkort naar Disneyland. In oktober 2018 ben ik gestopt met roken. Dat scheelt €1800 per jaar. Dat geld zette ik ook apart en daar zijn we van op vakantie geweest. En ik spaar zegeltjes. Ik lik me suf voor een lang weekend volgend jaar met een vriendin en de kinderen naar Ibiza.”

Er wordt dus flink gespaard. Wat blijft er dan over om van te leven?

“Ik doe de administratie voor Berry. Iedere maand keer ik mezelf €600 uit en Berry €2500. Dat doen we al heel lang zo. De €600 gaat nu linea recta naar de spaarrekening. We leven dus van het salaris van Berry. Maar omdat we zo bewust zijn van onze uitgaven blijft er van dat bedrag vaak nog zo’n €300 over. Vroeger zouden we dat geld meteen uitgegeven hebben. Vooral Berry was heel makkelijk. Geld had voor hem geen waarde en hij interesseerde zich niet zo voor financiën. Hij weet de inlogcode van de bank-app niet eens, haha. Ik heb hem voorgerekend wat deze manier van leven ons oplevert en ook hij wordt erg blij van dat voordeel. Voor hem was het overigens wel wat meer wennen dan voor mij. Hij miste de McDonald’s-vrijdagen en ook het feit dat we niet meer regelmatig compleet met drankjes en popcorn naar de bioscoop gingen. Dat deden we soms wel drie keer per maand. Inmiddels is het voor hem ook de normaalste zaak van de wereld om thuis een filmpje te kijken met hapjes. Net zo gezellig.”

De spaarpot groeit dus lekker. Met welk doel?

“De spaarrekening is onderverdeeld in allerlei potjes, zoals een nieuwe badkamer, buffer, vakanties en aflossen hypotheek. Dat is soms nog wel puzzelen hoor, want ik ben er nog niet zo bedreven in. Soms zit ik om drie uur ’s nachts nog te rekenen. We hebben een hypotheek van €270.000, waarvan de helft aflossingsvrij en de helft spaarhypotheek. Eind vorig jaar hebben we de eerste €6.000 afgelost. Hoeveel dat in maandlasten scheelt? €23. Maar wel iedere maand de komende jaren. Ik kijk echt naar de lange termijn. Berry is pijpfitter en doet fysiek zwaar werk. Hij is nu 38 en over een jaar of 15 willen we de mogelijkheid hebben dat hij minder kan gaan werken of misschien wel kan stoppen. En dan samen reizen maken. Heerlijk lijkt me dat. Vrijheid in keuze en de regie in eigen hand hebben, daar doe ik het allemaal voor. Het doel is om over 15 jaar nog maar een hypotheek te hebben van rond de €25.000. Met extra aflossing, het hypotheekspaardeel dat dan vrijkomt, een flink bedrag uit de zaak en het rendement uit beleggen hoop ik dat dat gaat lukken.”

besparen minder uitgeven aan boodschappen

Wat heeft deze toch wel nieuwe manier van leven jou opgeleverd?

“Rust! Doordat ik ADHD heb, is het vaak chaotisch is in mijn hoofd en raak ik het overzicht kwijt. Onze financiën zijn nu veel duidelijker en ik hoef me minder zorgen te maken. Daar ben ik erg gelukkig mee.”

Hoe bespaar je nou op je boodschappen? Hoe pak je het aan?

“Ik gaf vroeger zo €200 per week uit aan boodschappen. Totaal geen inzicht had ik. Ik ging iedere dag naar de winkel en kocht gewoon waar ik zin in had. Dat moest anders. Nu zet ik iedere week €100 in mijn boodschappenpotje. En ééns per maand €100 in het potje verzorging. Ik heb een pinpas en kan direct uit de potjes pinnen. Dus als ik naar Kruidvat ga, schuif ik mijn pas snel even naar het potje verzorging. Ga ik naar Lidl dan zet ik die weer op het boodschappenpotje. Zo heb ik perfect overzicht in wat ik die week al aan boodschappen heb uitgegeven en wat ik nog over heb. Ook zie ik hoeveel ik nog aan verzorging kan spenderen. Het werkt zo goed voor mij dat ik van die €100 per week zelfs geld overhoud. Dat zet ik in een aparte spaarpot. Mijn Ibiza-potje. Ook de opbrengsten van wat ik via Marktplaats verkoop en de Plus-zegels die ik spaar gaan daarheen.”

En, voel je je je nu de koning te rijk?

“Als ik nu terugdenk aan een paar jaar geleden en aan hoeveel ik toen uitgaf aan boodschappen, moet ik daar gewoon om lachen. Wat een geld! Het ontbrak me totaal aan inzicht. Deze manier van werken, zoals ik nu doe met een aparte rekening en pas, is perfect. Het geeft me inzicht en overzicht. Ik weet precies waar ik aan toe ben. En houd me iedere week aan mijn budget. Iets wat me voorheen écht niet lukte.”

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!