sparen

“Met 17 spaarpotjes ben Ik een financiële control freak”

Ralf (25) is een controlfreak als het gaat om de financiën van hem en zijn vrouw Liesbeth (27). Ieder jaar maakt hij een begroting en zet de financiële zaken op scherp. Ze hebben maar liefst 17 spaarpotjes.

“Sparen zat er bij mij al vroeg in. Op mijn dertiende had ik mijn eerste bijbaantje en ook tijdens mijn opleiding werkte ik veel. Van het geld dat ik verdiende kocht ik elektronica op en verkocht het weer met winst via Marktplaats. Die verdiensten zette ik op mijn spaarrekening. Toen ik op mijn 22e met Liesbeth ging samenwonen had ik €70.000 gespaard.”

Controlfreak

“Ik ben een echte controlfreak als het gaat om sparen en besparen. Ieder jaar in december maak ik een begroting. Dan zet ik onze vaste lasten op een rij, bedenk welke kosten we het komende jaar kunnen verwachten en kijk ik waar we kunnen besparen. Kan de zorgverzekering goedkoper? Loont het om over te stappen naar een andere energieleverancier? Is dat abonnement wat we hebben het wel waard? Zo gaat eind van de het jaar Netflix eruit. We kiezen dan voor een abonnement op Amazon Prime. Dat scheelt weer een paar euro. En als we korting krijgen op het vooruitbetalen van een rekening, dan doen we dat. Ik zet onszelf ieder jaar financieel op scherp. Nadenken over uitgaven vind ik belangrijk. En ik vind het gewoon leuk om met cijfertjes bezig te zijn. Onze financiën is echt mijn ding. Liesbeth vindt het allemaal prima.”

17 spaarpotjes

“Naast het scherp stellen van de vaste lasten hebben we ook nog 17 spaarpotjes. Er is een potje voor de boodschappen, vakanties, kleding, verjaardagen, luiers en speelgoed voor onze baby, het eigen risico voor de zorgverzekering, de glazenwasser… noem maar op. Iedere maand gaan er automatisch vaste bedragen naar al deze potjes. Ik vind het best moeilijk geld uit te geven, maar doordat we geld voor uitgaven reserveren wordt dat makkelijker. Bij het vullen van de spaarpotjes denk ik vooruit. Voor de afschrijving van onze elektrische fietsen bijvoorbeeld zet ik iedere maand €50 apart. We sparen dus eigenlijk alweer voor nieuwe fietsen. Zo doe ik dat ook met apparatuur, meubel en telefoons. Het valt me weleens op in interviews dat mensen maar een paar spaarpotjes hebben. Neem een elektrische fiets. Die kopen mensen vaak van hun spaargeld, maar vervolgens denken ze niet na over onderhoud en afschrijving.”

Op zoek naar aanbiedingen

“Ik zoek altijd naar de beste aanbiedingen. En is het écht een goede? Dan slaan we groot in. Zie ik ergens een goede aanbieding voor scheermesjes? Dan sla ik gerust voor drie jaar in. Dat is op dat moment natuurlijk wel een investering en past niet in het maandelijkse boodschappenbudget. Dan ga ik creatief boekhouden. Ik leen geld van de spaarrekening en stort iedere maand een deel van het boodschappenbudget weer terug. Totdat ik de ‘lening’ heb afbetaald. En als we een online bestelling doen en er gaat iets retour, schrijf ik het op. Ik hou goed in de gaten of dat geld inderdaad weer terugkomt. Ja, ik ben er maar druk mee, haha.”

Gameplan

“Ik werk als accountmanager en Liesbeth in de kinderopvang. Samen verdienen we €5.000. Als we onze vaste lasten hebben betaald en alle spaarpotjes zijn gevuld, gaat het geld dat overblijft naar de spaarrekening. Ik maak ieder jaar een gameplan. Op dit moment kunnen we €2.500 per maand sparen. Ik schrijf dan op hoe de spaarrekening iedere maand groeit. Afgelopen juli stond er €50.000 op de rekening, in augustus €52.500 en in december tikt de spaarrekening €62.500 aan. Zo’n overzicht motiveert. En in de maand januari lossen we met het spaargeld 15% extra op de hypotheek af.”

Geen slaaf van de bank

“Dat aflossen doen we, zodat de maandlasten dalen en we steeds meer kunnen sparen. We willen in de toekomst graag een ander huis. Vrijstaand wonen lijkt ons wel wat, maar het is geen must. We blijven ons verstand gebruiken en zullen nooit een huis volledig financieren en slaaf worden van de bank. We kunnen nu ook al verhuizen hoor, maar ik vind het leuk om er naartoe te werken. Om er echt een doel van te maken. We kochten ons huis in 2019 voor €140.000. Het huis was in niet al te beste staat en we hebben flink verbouwd. De marktwaarde bedraagt nu €260.000. Omdat we genoeg eigen geld ingelegd hebben en al drie jaar €21.000 extra aflosten, bedraagt onze hypotheek nu nog maar €70.000. Is de hypotheek volledig afgelost? Dan kopen we een ander huis en verhuren we deze woning.”

Snoepen van spaarrekening

“Hoewel ik het belangrijk vind dat er voor ieder doel een potje is, is het niet zo dat we nooit van onze spaarrekening snoepen. Na ons trouwen gingen we op reis naar Thailand. Met een vakantiebudget van €180 per maand kan zo’n trip natuurlijk niet. Dan halen we extra geld van de spaarrekening. Maar even geld van de spaarrekening overmaken voor een dure jas bijvoorbeeld, dat doen we niet. Kleding kopen we gewoon van ons kledingbudget.”

CHECK OOK:  Nu nadenken over geld betekent straks minder nadenken over geld

Hard werken

“Praten over geld deed ik vroeger meer dan nu. Ik ben er wat terughoudender in geworden. Het is blijkbaar toch nog taboe. Vrienden denken weleens dat het ons voor de wind gaat. Maar wat ze niet zien, is hoe hard we daarvoor werken en hoeveel we inleveren. Het is niet zo dat we op een houtje bijten, maar we zijn wel altijd bezig met besparen en goede deals zoeken. Er komt veel bij kijken.”

Beleggen te onzeker

“Je zou misschien denken dat iemand die zo gestructureerd bezig is met financiën ook belegt. Maar dat doe ik niet. Nog niet in ieder geval. Ik heb wel eens over crypto’s nagedacht, maar ik ben iemand die graag zekerheid en controle heeft. Met beleggen neem je natuurlijk risico. Als we straks onze woning verhuren, dan ga ik me er nog eens in verdiepen. Dus wie weet dat deze controlfreak ooit nog wat risico gaat nemen.”

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.