besparen gas

Gasprijzen omhoog: zo bespaar je drastisch op je gasverbruik

De gasprijzen zijn gigantisch gestegen. Dus is besparen op je gasverbruik belangrijker dan ooit. Wij geven 7 tips die écht flink verschil maken.

Dat we zuinig met gas en elektra om moeten gaan, weten we natuurlijk allang. Het is beter voor de aarde om minder heet en lang te douchen en om de verwarming niet aan te zetten wanneer een dekentje ook voldoet. Maar nu is er ook een extra financiële motivatie om te besparen op gas. De gasprijzen zijn historisch hoog en dat betekent dat ook jij als consument de hoofdprijs betaalt. 

Nu denk je misschien: ik zit op een vast contract, mij maken ze niks. Maar de gasprijzen zijn zodanig hard gestegen dat er zelfs contracten ontbonden worden omdat leveranciers niet kunnen leveren voor de eerder afgesproken lagere prijzen. En als je variabele tarieven hebt, word je natuurlijk meteen geraakt door die verhoogde prijzen.

Daar kunnen we over zuchten en steunen, we kunnen ook het heft in eigen hand nemen. Door te zorgen dat je gasverbruik flink omlaag gaat. Wij zijn daar vrij fanatiek mee bezig thuis.

In dit andere artikel dat ik over de hoge gasprijzen schreef, lees je wat je in je huis kunt veranderen om minder gas te gebruiken. Soms zijn kleine maatregelen al heel effectief. 

In dit artikel kijken we eerst eens naar hoe je je gedrag kunt veranderen zodat je minder gas verbruikt. Als je beide doet, heb je natuurlijk het meeste voordeel.

Tip 1

Het is als ik dit schrijf half oktober en de verwarming heeft bij ons nog niet aan gestaan. De kinderen gaan overdag naar school, wij zijn aan het werk of op pad. Daarna gaan we koken (niet op gas trouwens) spelen we samen nog wat (krijg je het vanzelf warm van) en daarna kruipen we onder de wol in onze niet-verwarmde slaapkamers. Het zo min mogelijk gebruiken is natuurlijk de beste manier om te besparen op je gasverbruik. Wanneer het nog niet echt koud is buiten, kun je er een sport van maken om de verwarming zo lang mogelijk uit te houden. Wanneer het in huis onder de 18 graden schiet, trek ik een grens en beginnen we met verwarmen. Het zal je verbazen hoe lang je die grens niet haalt. Dekentje, pantoffels en een fleece vest helpen top. En lekker tegen je lief aan kruipen. Je hoeft in de winter echt niet in een t-shirtje in huis rond te lopen.

Wist je dat gemiddeld 75% van ons gasverbruik voor verwarming wordt gebruikt?

Tip 2

Ik noemde het hierboven al: slaapkamers hoef je niet te verwarmen. Je komt daar doorgaans alleen om te slapen, en dat doe je onder een warme deken. Dat is toch prima? Even doorluchten ‘s ochtends en verder de boel dicht met de deuren naar de kamers open. Warmte van beneden komt vanzelf ook naar boven, zodat je slaapkamer waarschijnlijk niet steenkoud zal zijn als de verwarming alleen beneden aan staat. 

Tip 3

Maak van badderen weer iets bijzonders! Wij hebben sinds ongeveer een jaar een nieuwe badkamer met een heerlijk ligbad. Die helemaal vullen met heet water vraagt nogal wat gas. Dat is een duur geintje. Daarom heb ik badderen tot een bijzonder me-time moment gedoopt. Eén keer per week mag ik daar heerlijk van genieten, met een glaasje wijn, kaarsjes en een lekker muziekje. Zo wordt het speciaal en iets om je op te verheugen en bespaar ik op gas.

Tip 4

Koop een douchetimer en time hoe lang je onder de douche staat. Douchen is iets dat we vaak veel langer doen dan we denken. Je kunt trouwens ook de gratis douchetimer op het Youtube-kanaal van PorteRenee gebruiken. Die vind je hier. Start het filmpje wanneer je eronder stapt, wanneer de tijd om is hoor je een wekker en weet je: nu is het klaar.

Tip 5

De meeste moderne thermostaten kun je instellen. Je stelt in hoe laat de verwarming aan gaat en op welke temperatuur maar ook hoe laat deze weer uitgaat. Zo kun je ‘s avonds niet vergeten om de verwarming uit te zetten. Dat vind ik altijd zo zonde! Ga je doorgaans om 23 uur naar bed? Laat de verwarming dan om 22 uur alvast uitschakelen. Dat laatste uurtje blijft het heus nog wel warm in huis.

Tip 6

Heb je vloerverwarming? Dan kun je de temperatuur van het water dat je cv-ketel doorgeeft, naar beneden brengen. Met een verwarming aan de muur heb je water van zo’n 70 á 80 graden nodig. Bij vloerverwarming hoeft dat niet zo heet en is 55 graden vaak al genoeg. Check eens of het goed ingesteld staat bij jou. Het is zonde om onnodig heet water door je vloerverwarming te laten lopen. 

Tip 7

Het klinkt logisch om de verwarming ‘s nachts helemaal uit te draaien. Toch gebruik je in de meeste gevallen minder gas wanneer je deze in de kleine uurtjes op 15 graden zet. Dan kost het minder gas om de volgende ochtend de boel weer warm te stoken. Bij vloerverwarming wordt zelfs 17 graden in de nacht, geadviseerd.

Door deze tips structureel toe te passen, kun je met een gemiddeld huishouden zo voor een paar honderd euro aan gas besparen. Daar wordt je portemonnee blij van en het uiteindelijk milieu ook.

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.