feestje on a budget

Een feestje organiseren on a budget doe je zo

Feest vieren voor weinig? Dat kan! Met deze tips organiseer jij een feestje on a budget.

Door Saskia

Een jaartje ouder geworden? Kinderfeestje op de planning? Of gewoon zin in een feestje? Een feest geven kost best wel wat. Vooral als er veel mensen komen. Maar een geslaagd feest organiseren zonder al je geld uit te geven kan ook. Dat doe je zo:

Let op de tijd

Nee, niet de eindtijd. Maar juist de begintijd. Wil je je feestje niet te duur maken? Zorg er dan voor dat je feestje wat later of vroeger begint. Dus na het avondeten of ervoor. Zo hoef jij geen complete maaltijd te verzorgen. Een diner samen is leuk, maar ook behoorlijk prijzig. Zeker als er best wat gasten komen. Geef een feestje tot een uur of vijf in de middag. Of begin pas ’s avonds om acht of negen uur. Zo sla je het avondeten over. Tenzij je voor de American party gaat…

Feestje in American style

De grootste kostenpost voor een feest is het eten en drinken. Maar wil je wel graag samen eten? Steek je party dan in een Amerikaans jasje. En nee, dan bedoelen we niet een themafeest. Maar het soort feest waarbij elke gast iets te eten en drinken meeneemt. Op de uitnodiging vraag je je gasten allemaal wat mee te nemen. Zo hoef jij niet alles te kopen. Scheelt niet alleen geld, maar ook tijd in de voorbereiding.

Duidelijke cadeautip

Voel je je bezwaard om je gasten te vragen iets te eten of drinken mee te nemen? Zet dan op de uitnodiging dat dit je cadeau is. Sowieso is een duidelijke cadeautip handig. Cadeaus krijgen die je eigenlijk niet leuk vindt, dat is best zonde van het geld. In plaats daarvan zet je bijvoorbeeld een klein plaatje van een envelopje als cadeautip. Je gasten weten dan dat je liever geld hebt. En kunnen ze zelf bepalen hoeveel ze geven.

Geef samen een feest

Is je partner of beste vriendin rond dezelfde tijd jarig? De kosten delen is nog altijd goedkoper dan zelf alles betalen. Zeker als je toch voor een groot deel dezelfde mensen uitnodigt. Nadeel is wel dat je één feestje in plaats van twee hebt 😉

Houd het simpel

Feestprularia is er is allerlei soorten en maten. Van leuke bekertjes tot aan gekke feesthoedjes en van schattige parapluutjes voor in je drinken tot aan slingers. Tuurlijk, een beetje aankleding voor je feest is leuk. Maar de meeste van dit soort spullen heb je echt niet nodig. En kosten onnodig veel geld. Ook bespaar je door de uitnodigingen via WhatsApp, de mail of social media te versturen in plaats van op een stuk papier.
Bijkomend voordeel: minder troep = goed voor het milieu.

Je huis als locatie

Een zaal of kroeg huren voor je feest is best duur. En niet altijd nodig. Je kunt ook prima thuis je feest geven. Zeker als je een tuin hebt. Met wat statafels en een partytent kom je al een heel eind. Misschien kun je van iemand die je kent statafels lenen. Zo niet, check dan Marktplaats even. Zijn de weersverwachtingen onzeker? Of heb je liever geen feest in huis? Een tent huren is erg makkelijk. Hang her en der wat (kerst)lampjes op en je creëert super makkelijk een gezellige, intieme sfeer.

CHECK OOK:  'We kenden de deurwaarder bij zijn voornaam'

Wie mag er op je feestje komen

Wacht niet te lang met uitnodigen. Als je ruim van tevoren weet hoeveel mensen je kunt verwachten, heb je tijd genoeg om alles zo goedkoop mogelijk in te slaan. Zo komt er vast en zeker nog wel een leuke aanbieding voorbij. Bijvoorbeeld voor een partytent. Ook sommige boodschappen kun je alvast inslaan als ze in de aanbieding zijn. Dit scheelt een hoop geld.

Maak zelf hapjes

Geef je een feestje in je huis of tuin? Dan bepaal je ook zelf wat voor hapjes en drankjes je serveert. Je kunt het zo duur (en goedkoop) maken als je zelf wilt. Luxe kaasplanken, dure wijnen, sterke drank en toastjes met kaviaar zijn niet low budget. Maar aanbiedingen in de gaten houden, beperkte keuzes en huismerken wel. Koop bijvoorbeeld alleen wijn, bier en 2 soorten frisdrank. Zo hoef je niet tig verschillende dranken in te slaan. Waarvan de helft blijft staan. Kies nootjes, chips en snack van het huismerk en doe ze in een leuk schaaltje. Of maak zelf simpele hapjes en een grote kan sangria.

Entertainment hoeft niet duur te zijn

Een feestje organiseren on a budget? Dan is een artiest inhuren geen optie. Maar er zijn genoeg andere dingen die net zo leuk zijn. En veel minder geld kosten. Voor de muziek maak je zelf een playlist. Of je huurt een karaokeset. Een rookmachine of bellenblaasmachine huren is ook helemaal niet zo duur. Wil je iets leuks voor je gasten organiseren? Maak dan bijvoorbeeld een quiz of zet een beerpong tafel klaar.

Ook voor kinderfeestje zijn er genoeg low budget activiteiten. Zoals een thuisbioscoop met matrassen, kussens en popcorn, een speurtocht door het bos met snacks en drinken, een sporttoernooi in het park of zelf hutten bouwen in de tuin.

Al met al zijn er genoeg manieren om een feestje on a budget te organiseren. Belangrijkste is om niet teveel poespas in huis te halen. Maar alleen de basis ingrediënten: muziek, snacks en drinken. En natuurlijk goed gezelschap. Het goedkoopste is om je feestje thuis te organiseren. Mits je huis of tuin daar geschikt voor is. Is het thuis te klein? Wijk dan uit naar het dichtstbijzijnde park. Drank en eten mee, en feesten maar!

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.