energielabel

De jaren ‘60 woning van Maurice en Marleen ging van energielabel G naar A

Maurice (45) en Marleen (37) kochten een vrijstaand jaren ‘60 huis met energielabel G. Twee jaar later heeft het huis een nieuw energielabel, namelijk A. Ze vertellen wat daarvoor nodig was, hoeveel het kostte maar ook hoeveel het ze nu bespaart en in toegenomen woningwaarde opleverde.

“We vielen niet eens perse voor het huis. Eerder nog voor het groene en vrije uitzicht en die enorme lap grond die erbij zat. Er had een meneer van 92 jaar in de woning gewoond en dat zag je er wel aan af. Hij had er in 40 jaar tijd eigenlijk niets aan gedaan. Denk: een hal met schrootjes en een oude gaskachel in de woonkamer. Er was veel animo, maar niet iedereen kon door de staat van het huis heen kijken. Mijn man en ik wel. We hadden al eens eerder een huis helemaal verbouwd en vonden het leuk. Ik zag meteen kansen. In mijn gedachten zag ik het nieuwe kookeiland al staan. Ik voelde: dit kan prachtig worden.

VOOR DE VERBOUWING

We droomden al langer van een vrijstaand huis. Onze kinderen waren 9 en 12 jaar oud. Als we nog wilden dat zij van de ruimte konden genieten, moesten we niet lang meer wachten. We deden een bod op het huis en hadden ‘m. Yes! Al wisten we ook: nu begint het pas. We zetten een stacaravan in de tuin neer, waar we vier maanden in sliepen tot het huis weer bewoonbaar was. Het huis naar energielabel A brengen was in het begin niet eens het doel. We wilden het vooral mooier en comfortabeler maken. We wisten van ons vorige huis ook hoeveel er te besparen viel met bijvoorbeeld isoleren. Dat scheelde ons daar honderden euro’s per jaar. Besparen was ook bij dit huis een belangrijk doen.

Hoe regel je de financiering van het verduurzamen van je huis? Want kunt je daar eigenlijk wel voor bijlenen? En wist je dat je dit ook meteen kunt regelen als je je hypotheek toch wilt oversluiten. Hier lees je er meer over.

We hebben ons huis een nieuwe buitenkant gegeven. Een soort extra laag om de buitenmuren heen. Dat zorgde niet alleen voor minder energieverbruik, maar gaf ons huis ook in één keer een compleet nieuw uiterlijk. Er werden blokken van tempex opgestapeld, die zijn gestuct en geschilderd en het was meteen een plaatje om te zien. Het enkelglas vervingen we door HR+++glas, op het dak kwamen speciale dakplaten met nieuwe pannen er overheen. En er ging een isolerende vloer in en een pelletkachel. Alles bij elkaar kostte het verduurzamen van ons huis ons 30.000 euro. Daarvan kregen we 8.000 euro terug in de vorm van subsidies. We hadden ook best dingen zelf kunnen doen, maar het was voordeliger om het te laten doen omdat we anders geen recht op subsidie hadden. 

Lees ook: Een koophuis: op deze onderhoudskosten kun je rekenen

We zien onze investeringen meteen terug in de energierekening. De opa die hier voor ons woonde, betaalde iedere maand dik 200 euro voor hem alleen. Zo lek was het huis. Wij zitten nu, met ons hele gezin, net wat boven de 100 euro per maand. We willen nog zonnepanelen leggen, die daar nog eens een flink bedrag vanaf zullen snoepen. Het is nu heel comfortabel wonen hier, zonder een enorm hoge energierekening. Maar je verdient verduurzaming van je huis op meer manieren terug. De waarde van ons huis is omhoog geschoten. We zaten laatst bij een financieel adviseur, die ons vertelde dat we rekening konden houden met een prijstoename van een paar ton ten opzichte van de koopprijs. Ik kon het bijna niet geloven! De complete verbouwing kostte ons 125.000 euro. We zouden er dan ruim een ton winst op hebben gemaakt. Geweldig.

NA DE VERBOUWING

Laatst checkte ik eens wat ons energielabel nu zou zijn. Ik vulde alle vragen online in en ontdekte dat we een energielabel A hebben. Toch wel een kroon op ons werk. Als je een goed plan hebt en de juiste experts, is je huis verduurzamen helemaal niet zo’n ingewikkelde klus. Veel klussen zijn binnen één of een paar dagen klaar. En het meeste werk vindt plaats aan de buitenkant van je huis, dus het is ook geen enorme bende binnen. Het ergste was eigenlijk de vieze schoenen van de klusmannen die binnen koffie kwamen drinken. Ons viel het enorm mee, in ieder geval. En het blijft een wonder hoe je tegenwoordig van een oud huis bijna een nieuw huis kunt maken. Niet alleen cosmetisch, maar ook qua comfort, energielabel en energiekosten. Wij zitten hier in ieder geval helemaal op onze plek.

Dit artikel is een samenwerking met a.s.r. Ook zij zijn fan van duurzamer proberen te leven en geld overhouden. De inhoud van het stuk is 100% van ons. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!