terugboeken

“Dat terugboeken van mijn spaarrekening moet stoppen”

Esther (32) blijft maar terugboeken van haar spaarrekening. Dat moet anders. Ze stelde allerlei budgetten in, maar die staan nu nog allemaal in het rood. “Ik ben nog een beetje zoekende.”

“Mijn financiële situatie is het afgelopen jaar flink veranderd. Ik ben gescheiden, we verkochten ons huis en ik verhuisde naar een huurwoning. Gelukkig kregen we een mooie prijs voor ons huis, waardoor ik met wat geld op mijn spaarrekening aan mijn nieuwe leven begon.”

Voelde het zo: een nieuw leven?
“Een beetje wel. Ik verhuisde vanuit Hilversum naar Utrecht, vond een huurhuis. Mijn leven veranderde behoorlijk. En daarmee ook mijn financiën.”

Vertel...
“Ik moet nu in mijn eentje de huur betalen en natuurlijk de andere vaste lasten. Mijn baan als consultant bleef en daarmee mijn inkomen ook. Dat geeft rust. Daardoor kan ik al die rekeningen ook alleen betalen.”

Voor dit interview en de video bij dit verhaal, mochten we meekijken in jouw Grip app, waarmee je heel makkelijk inzicht hebt in je uitgaven. Daarin stond heel wat heen en weer gepingel van en naar de spaarrekening?
“Dat klopt. Mijn deel van de overwaarde van het huis staat op de spaarrekening. Dat vind ik verleidelijk. Even terugboeken is zo gebeurd en dat doe ik dus te vaak. Dat was ook de reden waarom ik de Grip app heb gedownload. Ik wil meer inzicht en controle krijgen over mijn uitgaven. Wanneer ik het allemaal op een rij zie staan in de app, zou ik het financieel makkelijk moeten redden. Daar ga ik voor. Ik vind het zonde om mijn spaargeld te zien slinken. Ooit zal ik dat ergens voor nodig hebben.”

Wat is je plan om dat terugboeken te stoppen?
“Ik heb in Grip budgetten aangemaakt, bijvoorbeeld voor boodschappen en voor winkelen. Een potje heb ik ‘uitjes, vreten en drinken’ genoemd. Die is voor alle gezelligheid. Het bepalen van de bedragen die bij deze budgetten horen, was even puzzelen. Ik hield in de gaten hoeveel ik voor die tijd ongeveer uitgaf en ging daar met mijn budget net iets onder zitten. Dat bleek te ambitieus. Al mijn budgetten staan nu – een week voordat mijn financiële maand eindigt – in het rood. Ai.”

Met welk budget heb je het echt te bont gemaakt deze maand?
“Winkelen! Ik woon zelf in Utrecht. Maar in Dronten – de omgeving waar ik ben opgegroeid – is een kledingwinkel waar ik alles leuk vind. Als ik daar ben, sla ik echt goed in. Dat is op zich prima, maar ik doe het nu iets te vaak. Als ze weer iets leuks op Instagram zetten vraag ik ze om het voor me apart te houden. Mijn budget van 100 euro per maand voor winkelen heb ik deze maand dubbel en dwars overschreden.”

Er is ook goed nieuws: je bent redelijk binnen je potje sport gebleven!
“Haha, gelukkig. Ik ga twee keer per week paardrijden en daarnaast nog 2 á 3 keer per week naar crossfit. Sporten is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te maken. Het is niet goedkoop. De sportschool alleen kost al €80, maar het is het voor mij waard. Het is goed voor mijn fysieke en mentale gezondheid.”

Het klinkt alsof je een heel leuk en actief leven hebt?
“Ja, ik ben heel blij met hoe mijn leven er nu uitziet. Omdat ik een prima inkomen heb, kan er ook een hoop. Toch wil ik mijn geldzaken beter onder controle krijgen. Dat is echt mijn doel. Ik vind het onzinnig dat ik meer uitgeef dan er binnenkomt. Dat is niet nodig.”

Praat je met mensen om je heen over je financiën?
“Steeds meer. Vroeger deed ik dat nooit. Ik dacht altijd dat iedereen, behalve ik, zijn of haar uitgaven onder controle had. Nu ik actiever met mijn financiën bezig ben, vraag ik er vaker naar bij vriendinnen. Wat blijkt nou? Zij doen ook maar wat. Dat vond ik stiekem wel fijn om te horen. Ik ben trots dat ik mijn uitgavenpatroon onder ogen kom en ermee aan de slag ga. Ik ben nog wat zoekende, ook omdat mijn leven flink is veranderd het laatste jaar, maar ik weet zeker dat het gaat lukken. Grip op mijn uitgaven. Dat gaat vast heel fijn voelen.”


In de gratis Grip app stelde Esther onder meer een budget voor boodschappen. Dankzij het Boodschappenhulpje van Grip kun je nu ook met je kosten voor boodschappen aan de slag. Want die prijzen stijgen flink de laatste tijd. Het Boodschappenhulpje vergelijkt het bedrag dat jij aan boodschappen uitgeeft, met wat vergelijkbare huishoudens betalen bij de supermarkt. Misschien geef je meer of minder uit. Wil je proberen te besparen? Stel in de app dan meteen een budget in voor je boodschappen en krijg ook grip op die kosten. Je kunt de gratis Grip app hier downloaden.

Dit artikel is een samenwerking met Grip. De inhoud is 100% PorteRenee

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!