eten bestellen

Steeds eten bestellen? Zo stop je ermee

Is het een valkuil voor jou: eten bestellen? Via de Thuisbezorgd-app of een belletje naar de pizzeria? We delen tips om van die verslaving af komen.

Door Minke

Je bent moe, hebt geen zin om te koken of je hebt gewoon zin in eten van de Thai. Of hunkert naar een pizza. Je hebt in elk geval géén zin om te koken, dus eten laten bezorgen, is verleidelijk. Met deze tips stop je met veel te vaak bestellen en wordt eten bestellen weer een geplande traktatie op zijn tijd.


Zorg voor opties in je vriezer


Je hoeft niet altijd gezond te eten. Zorg voor een paar makkelijke opties in je vriezer. Denk aan diepvriespizza’s en friet met snacks. Maar ook gezondere ‘restjes’ kun je prima last minute uit de vriezer trekken en opwarmen. Zorg ervoor dat je deze maaltijden klaarmaakt op dagen dat je wel zin hebt om te koken. Of kook dubbele porties wanneer je toch achter de pannen staat.. Bespaar nog een beetje extra door dit te doen als de ingrediënten in de aanbieding zijn.


Maak een realistische planning


Als je zorgt dat je je weekmenu goed afstemt op de agenda’s van je huishouden kun je goed rekening houden met drukke dagen en avonden. Heb je een partner? Beslis vooraf wie er op welke avond verantwoordelijk is voor het avondeten. Zo weet diegene (of jij) dat vooraf. Als je graag eten bestelt, wees dan ook eerlijk tegen jezelf en ga dit plannen. Bedenk hoe vaak je dit acceptabel vindt en schrijf het op in je weekplanning. Zo wordt het iets om je op te verheugen in plaats van een impulsieve actie.


Marie Kondo je koelkast


Is je koelkast een rommeltje? Daar krijg je geen kookmotivatie van. Hup, ruim je koelkast op, maak ‘m Marie Kondo-proof. De maaltijdboxtactiek kan hier goed bij helpen. Als je een maaltijdbox binnenkrijgt, zitten de gerechten netjes verpakt in zakken. Gesorteerd dus. Je zet ze in de koelkast en als je klaar bent om te koken, hoef je alleen de juiste zak uit de koelkast te trekken. Hallo gemak! Dat kun je ook zelf doen. Zet bakjes in je koelkast met daarin gesorteerd de benodigdheden voor een aantal maaltijden. Je had natuurlijk al gepland wat je zou gaan eten. Als je dan ook niet meer ‘op jacht’ hoeft naar alle ingrediënten, scheelt dat tijd. En gedoe. Zorg ook dat de rest van je keuken goed georganiseerd is. Dat maakt koken een stuk leuker.

CHECK OOK:  Dubbele vaste lasten: speur ze op en weg ermee


Werk vooruit


Waarschijnlijk lukt het niet altijd, maar probeer vooruit te koken. Die strakke planning kan je daarbij helpen. Weet je dat je op de ene dag veel tijd hebt om te koken? Maak dan alvast een lasagne of ovenschotel die je de volgende (drukke) dag alleen nog maar hoeft op te warmen.


Toch bestellen? Check deze tips!

Ik deel ook tips voor als je wél eten wilt bestellen (of afhalen). Want zoals het een echte bespaar-expert betaamt, doe ik dat alleen maar voor de beste prijs. De grotere ketens hebben altijd wel een goede kortingscode of andere aanbieding. Zorg dat je daar altijd gebruik van maakt. Bij de lokale ondernemer kan het nog weleens schelen om direct via hun website zelf te bestellen. Als je bij een bezorgservice bestelt, moet de ondernemer daar veel commissie voor afstaan en soms wordt dat doorberekend. Is dit niet het geval? Dan is jouw voordeel dat je favoriete restaurant wat meer omzet draait. Het helpt mij soms ook om te bedenken wat bestellen nu eigenlijk kost. Is het de moeite waard? Of ga ik voor dat geld liever een avondje écht uit eten? Vraag dat jezelf vooral eens af.

Veel succes met afkicken van je bestel-verslaving. En weet: je bent niet alleen.

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!