besparen vlees

Hoe bespaar ik op vlees zonder dat dieren er extra onder lijden?

Vlees is een van de duurste producten uit ons boodschappenmandje. Logisch dat je daarop wilt besparen, maar hoe doe je dat zonder dat milieu en dieren eronder lijden?  

Boodschappenexpert Minke beantwoordt iedere week een vraag van een lezer. 

Vraag van deze week: “Ik bespaar graag op mijn boodschappen en dus ook op mijn vlees. Maar ik wil niet dat het milieu en dieren daar extra door moeten lijden. Dus hoe bespaar ik op mijn uitgaven aan vlees, zonder daarop in te moeten leveren?”

Antwoord van Minke: “De meeste supermarkten geven tegenwoordig korting op producten die hun houdbaarheidsdatum (bijna) hebben bereikt. Deze producten zijn op dag van verkoop nog prima te eten of zelfs in te vriezen, maar moeten daarna door de winkel worden weggegooid. Zonde natuurlijk! En een goede manier voor jou om die beter leven kip of biologisch gehakt toch wat voordeliger in te kopen. Wanneer de stickers worden geplakt verschilt een beetje per supermarkt. Ook zal je bij de ene supermarkt gewoon in het schap moeten kijken en liggen de producten met een kortingssticker bij andere supermarkten weer in een speciale koeling. Dus je zult even zelf moeten uitzoeken wanneer je het beste naar jouw favoriete supermarkt kunt gaan.”

Genoeg is genoeg

“Andere vleeseters zullen het met me eens zijn; vlees is lekker! Dus nemen veel mensen een lekker groot stuk. Als je weet dat in een land, waar toch ook veel vegetarisch wordt gegeten, gemiddeld per dag 250 gram vlees wordt gegeten dan kun je nagaan hoe groot zo’n stuk soms is. Wij eten voor onze avondmaaltijd meestal ongeveer 100 gram vlees per persoon. Dat betekent één kipfilet met z’n tweetjes, één speklap bij de zuurkool en pastasaus met voornamelijk groenten. Ontbijt en lunch is bijna altijd vegetarisch. En luxe vlees zoals biefstuk wordt alleen gegeten als we uit eten gaan of iets te vieren hebben.”

Vegetarisch

“Naast dat we weinig vlees eten áls het op het menu staat, eten we ook 3 tot 4 dagen in de week vegetarisch. Maar we eten dan maar zelden kant-en-klare vleesvervangers of ‘vegetarisch vlees’. Bonen. kikkererwten, linzen of gewoon een heleboel groenten zijn onze vervangers. Ik neem een vegetarisch dagje meestal aan om avontuurlijk te koken en met een vega vervanger voel ik mij wat beperkt. We hebben trouwens 1 grote uitzondering en dat is de vega schnitzel van Aldi. Echt een topper. En, durf ik het te zeggen? Lekkerder dan een varkensschnitzel van de super. Wil je wel vegetarisch vlees op je bord? Vul je vriezer dan als er aanbiedingen zijn. Het zijn meestal niet de grote landelijke supermarkten die heel hard stunten met de vleesvervangers. Maar Dirk, Deen, Jan Linders, Nettorama en andere meer lokale supermarktketens stunten wel regelmatig met bijvoorbeeld Vivera.” 

Besparen op de barbecue

“Nu het hartje zomer is zal de barbecue ook wel regelmatig staan te roken. Dat is een moment dat er toch wel net wat meer vlees gegeten wordt dan normaal. Maar ook daarop is eenvoudig een beetje te besparen. Begin ten eerste al door niet al het vlees buiten, naast de barbecue te leggen. Zo kan, wat er niet open en op gaat, later worden opgegeten of zelfs nog worden ingevroren. Zorg dat er naast vlees ook groenten op de barbecue komen. Denk aan klassiekers als maïs en aardappel, maar ook gemarineerde aubergine en wortels zijn enorm lekker op de barbecue. Als laatste tip zou ik ook hier willen zeggen; ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

Lees hier andere afleveringen
van ‘Vraag het Minke

Meer van dit soort verhalen lezen? Like ons op Facebook!