BBQ budget

Lekker en betaalbaar bbq’en: onze gouden tips

Zomer: zon, zee, strand en BBQ! Ik deel 5 tips voor een budget BBQ, zodat jij na de zomer niet failliet bent.

Door Minke

Wat is er nou zomerser dan barbecueën? Misschien in de zee zwemmen en ijsjes eten, maar goed, de barbecue aansteken hoort er ook wel bij. Tenminste voor mij. Pas sinds dit jaar hebben wij een barbecue, maar juist daarom nodigen we iedereen uit. Gezellig, maar dat betekent ook dat we een beetje moeten opletten wat het kost. En dat doen we met deze tips. 

Meer groenten, minder vlees(vervanger) 

De eerste van mijn BBQ budget tips: Of je nou kiest voor pofaardappelen of maïs op de grill of een pastasalade ernaast, aanvulling van het vlees(vervanger) (of de vleesvervangers) met groenten is flink budgetproof. Het is net als brood een goede vulling. Daardoor eten mensen minder vlees(vervanger). En het is ook wel lekker verfrissend om tussendoor wat anders te eten dan alleen maar vlees(vervanger). 

Kies bewust tussen kant-en-klaar en zelf doen

Natuurlijk is kant-en-klaar makkelijker dan zelf maken. Maar ja, daar betaal je dan ook voor. Voor het ene product zal je flink minder betalen als je het gewoon zelf doet, het andere product zal juist veel goedkoper zijn. Door zelf het brood af te bakken, blijf ik nooit met oud stokbrood zitten. Een aardappelsalade koop ik liever voor nog geen €2 dan dat ik zelf ga lopen rommelen. Kies dus waar je tijd aan wil besteden, wat het je kost of bespaart en maak daarin keuzes. 

Niet alles tegelijk op de grill

Als je alle soorten vlees(vervanger) in één keer op je grill legt is het ook allemaal ongeveer tegelijk klaar. Door het één voor één te doen, spreid je de tijd tussen ‘gangen’ en eten mensen ook meer van de andere dingen die je op tafel hebt gezet, zoals salades en brood. Je kunt ook om en om vlees(vervanger) en groente op je barbecue grillen. Of vast een plekje reserveren voor gepofte aardappel of mais. Die bereidingstijd is wat langer.

Maak gebruik van je vriezer

Goede aanbiedingen op vlees(vervanger) voor op de barbecue kun je in voorraad kopen voor het moment dat je ze nodig hebt. Handig, die vriezer! Bespaart geld en je bent altijd voorbereid op onverwachte barbecue-momenten. Doe je wel een keer van tevoren boodschappen? Zorg dan dat je alles zoveel mogelijk in de koelkast laat liggen tot het op de grill gaat. Zo kun je alles wat overblijft eventueel de volgende dagen eten.

CHECK OOK:  Francien en Marc hebben een half miljoen op de bank en reizen fulltime

Zorg dat je de restjes ook op eet

Salades en andere koele items kun je op tafel gekoeld houden door ze op koelelementen te zetten. Je weet wel, die dingen die je normaal in een koelbox doet. Als je ze dan ook nog in de schaduw houdt en/of afdekt kun je de meeste salades die niet op gaan makkelijk de volgende dag nog opeten. Vlees wat al gebakken is, kan ook de koelkast in en de dag na je barbecue heb je lekkere restjes maaltijd. En door niet alles direct op tafel te zetten, maar steeds kleine beetjes blijft het nog beter goed. Voedselverspilling is niet alleen zonde van je geld, ook voor het milieu is het beter om het zoveel mogelijk te verminderen. Daarom ben ik zelf ook heel erg voorstander om te barbecueën met minder, maar lekkerder vlees. Met daarnaast vooral lekkere bijgerechten. 

Conclusie

Net als met zoveel andere gezellige momenten is het verstandig om goed na te denken over wat er daadwerkelijk gegeten gaat worden. Een goede planning is key als je het niet uit de hand wil laten lopen. En als je net als wij elke week een barbecue organiseert, is dat heel belangrijk om niet failliet de zomer uit te komen. Maak daarom gebruik van de BBQ budget tips!

Deel dit artikel gerust op Pinterest!
Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.