50 vette bespaartips voor elk huishouden

Views 9.76k

Besparen. De een vindt het leuk, voor de ander is het pure noodzaak. Deze 50 bespaartips van Saskia zijn nuttig voor elk huishouden. Lees mee én bespaar.

1. Bedenk je eigen impuls-stopper. We kennen allemaal het gevoel. Kopen om het kopen. En hop, daar kom je weer thuis met (te) veel impulsaankopen. Om mezelf te herinneren dit niet te doen, zet ik wel eens met pen een groot kruis op mijn hand. Steeds als ik wat uit het schap pak, zie ik dat kruis en denk ik: heb ik dit echt nodig? En leg ik het weer terug. Bedenk iets wat voor jou werkt. Zoals iets op je hand schrijven, een extra rondje door de winkel lopen zodat je koopdrang afneemt of bewust geen mandje/winkelwagen pakken zodat je die niet vol kunt laden.

2. Kweek je eigen kruiden. Kruiden kopen in de supermarkt is hartstikke duur. En vaak ook nog eens van slechte kwaliteit. Heel veel kruiden zijn heel makkelijk om zelf te verbouwen. Je hoeft er niet eens een tuin voor te hebben.

3. Sla aanbiedingen groot in en gooi je vriezer vol. Zo heb je altijd wat te eten in huis en kun je de verleiding weerstaan om eten te bestellen.

4. Koop een naaisetje. Een gat in je kleding? Zonde om het daarom weg te doen. Leer jezelf aan om het even te maken in plaats van weer iets nieuws te kopen.

5. Vergelijk je verzekeringen elk jaar. Premies veranderen vaak en verschillen tussen de verzekeraars. Grote kans dat je ergens anders goedkoper uit bent. Check ook gelijk of je niet dubbel verzekerd bent.

6. Neem je telefoonabonnement onder de loep. Heb je die grote bundel echt nodig? Of kun je prima met wat minder? Ga na wat je per maand gebruikt en neem als het kan een goedkoper abonnement.

7. Wees sowieso kritisch op je abonnementen. Wat gebruik je écht en wat niet. Misschien maak je niet zoveel gebruik van je vaste telefoon- en televisie abonnement. En heb je genoeg aan alleen een Netflix-account. En ga je echt elke week naar de sportschool? 😉

8. Maak de filters van je apparaten schoon. In allerlei apparaten, zoals je stofzuiger, droger, vaatwassen en wasmachine, zitten filters. Hier hoopt zich viezigheid op. Door ze af en toe schoon te maken, werken je apparaten efficiënter. En verbruik je dus minder stroom. 

9. Betaal vaker met cash. Uit onderzoek blijkt dat we meer geld uitgeven als we pinnen. Door contant te betalen, heb je meer gevoel bij geld en ben je meer bewust van je uitgave. Probeer maar eens!

10. Pin een weekbudget. Als vervolg op tip 9 kun je elke week een bedrag pinnen dat je uit mag geven. Zo word je veel bewuster hoe duur alles is en heb je minder zin om dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Je wordt vanzelf zuiniger als je je geld letterlijk in je portemonnee minder ziet worden.

11. Schoonmaakazijn bij je wasmiddel. Schoonmaakazijn bij je was werkt als een soort wasverzachter. Zo kun je de helft wasmiddel en de helft azijn gebruiken.

12. Gebruik je huidige telefoon wat langer en zet er een Sim Only op. Loopt je abonnement binnenkort af, dan mag je een nieuwe telefoon uitzoeken. Heel verleidelijk om voor die nieuwst iPhone te gaan. Maar dat is ook een dure optie. Misschien kun je nog prima een jaartje met je oude telefoon doen. Sim Only erop en je telefoonrekening daalt behoorlijk.

13. Maak dingen op. Klinkt heel logisch. Maar vaak genoeg worden producten niet helemaal opgemaakt. Schraap alles restjes er goed uit, vaak zit er nog meer in dan je denkt. Kies voor potjes in plaats van tubes. Dan is het makkelijker om alles er goed uit te halen.

14. Controleer regelmatig de bandenspanning van je auto. Wist je dat een te lage bandenspanning ervoor zorgt dat je 5% extra brandstof verbruikt? Zonde van je geld. Bij de pomp kun je gratis je bandenspanning met een compressor opmeten.

15. Koop alleen bij de drogist als er een aanbieding is. Betaal nooit, maar dan ook nooit, de volle mep voor je persoonlijke verzorgingsproducten. Oké, tenzij het echt niet anders kan. Maar heel veel producten zijn super vaak in de aanbieding. Wacht daar even op, en sla een voorraadje in als jouw favoriete shampoo, douchegel, make-up, etc. in de aanbieding is.

LEES OOK 👁️👁️  Sparen? Zo gaat de knop (eindelijk) écht om

16. Spit de reclamefolders door. Elke week even de tijd nemen om de aanbiedingen door te nemen, scheelt behoorlijk in je portemonnee. Geen zin in die reclamefolders? Check dan de PorteRe-NEE-sticker!

17. Kijk eerst in je voorraadkast voordat je boodschappen gaat doen. Je loopt in de supermarkt en neemt voor de zekerheid toch nog een pak havermout mee. En bij thuiskomst zie je dat er nog twee in de kast staan. Kijk daarom voordat je naar de supermarkt gaat wat je nog hebt, en welke producten wel of niet aangevuld hoeven te worden.

18. Kies voor de huismerken. A-merken staan altijd op ooghoogte. Dus ben je geneigd om die eerder te pakken. Terwijl de huismerken vaak net zo goed zijn. En een stuk goedkoper!

19. Misvormde groente en fruit. De zogenaamde ‘buitenbeentjes’ kosten een stuk minder dan de perfect gevormde exemplaren die in het groente- en fruitschap liggen. Kijk of ze bij jouw supermarkt ook buitenbeentjes verkopen. Smaakt hetzelfde, maar kost minder!

20. Eten bijna over datum met korting. Producten waarvan de datum bijna verstrijkt, krijgen vaak een kortingssticker. Ga aan het eind van de dag naar de supermarkt. Grote kans dat er producten zijn met korting omdat ze de volgende dag niet meer verkocht worden.

21. Doe wat je zelf kunt ook echt zelf. Al het gemak kost geld. Zo ook dingen laten doen. Doe daarom zoveel mogelijk zelf, zoals je fietsband plakken. Niet zo’n handige Harry? Kijk dan naar YouTube Tutorials en leer jezelf dingen aan.

22. Pak wat vaker de fiets. Je fiets is – net zoals lopen – nog altijd de goedkoopste manier van vervoeren. En goed voor het milieu.

23. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt op Marktplaats of Vinted. Ligt je zolder vol met oude kleding, schoenen of meubels. Neem eens de tijd om alles op Marktplaats of Vinted te zetten. Met een beetje moeite kun je zo een leuk bedrag op je rekening bijschrijven.

24. Kijk in een gratis weggeef hoek. Op Facebook zijn best wat groepen te vinden waarin mensen gratis spullen weggeven. Misschien zit er wat bij waar je nét naar op zoek was.

25. Kook dubbel zoveel. Meestal is het een stuk goedkoper om één grote pan eten te maken dan steeds één maaltijd. De porties die je niet opeet doe je in de vriezer. Op het moment dat je geen zin hebt om te koken, pak je zo’n bakje en warm je het op.

26. Doe je creditcard weg. Met een creditcard kun je makkelijk in de schulden schieten. Bovendien betaal je extra kosten voor het aanhouden ervan. En heb je ‘m nu echt nodig? Een Paypal-rekening kun je ook gebruiken voor aankopen in het buitenland. Of je neemt een prepaid creditcard. Die waardeer je met een bepaald bedrag op, en meer kun je niet uitgeven.

27. Gooi de bankieren-app van je telefoon. Wil je jezelf behoeden voor online aankopen? Maak het jezelf moeilijk en verwijder je bank app. Zo moet je extra moeite doen om iets te kopen. En vaak is dat net de drempel om het niet te doen.

28. Maak een spaardoel. Als je een bepaald doel voor ogen hebt, word je vanzelf kritischer op je uitgaven. En heb je minder zin om onnodige dingen te kopen. Je wilt dat doel bereiken, toch?!

29. Maak spaarpotjes met een doelbedrag. Je grote doel van tip 28 kun je ook onderverdelen in kleine spaardoelen en dus spaarpotjes. Dit werkt nóg motiverender. Omdat je die doelen sneller bereikt.

30. Zet rood staan uit. Rood staan is de duurste vorm van lenen. Je betaalt veel rente. Zonde van je geld.

31. Uit eten met een kortingsbon. Via verschillende websites kun je met korting uit eten, zoals Vakantieveilingen, Groupon, Het Laatste Tafeltje en Social Deal. Check welke restaurants bij jou in de buurt meedoen.

32. Koop geen deo, shampoo, tandpasta en douchgel in de supermarkt. Bij supermarkten zijn persoonlijke verzorgingsproducten vaak veel duurder. Kijk liever wat de drogist in de aanbieding heeft, of check of een online drogist nóg goedkoper is.

33. Stel je aankopen uit. Wacht een dag, een week of langer met het kopen van iets. Wil je het dan nog steeds graag hebben? Of is de koopdrang tegen die tijd alweer afgezakt? Zo voorkom je dat je in een impuls van alles en nog wat koopt wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

34. Maak een verlanglijstje voor Black Friday. En weet wat de werkelijke prijzen zijn. Tijdens Black Friday word je overspoeld met kortingen. Maar vaak betaal je stiekem alsnog de volle mep. Omdat ze vlak voor Black Friday de prijzen omhoog gooien. Weet daarom goed wat je wilt, en wat het normaal kost. Zo weet je beter of het echt zo goedkoop is om tijdens Black Friday in te slaan.

35. Koop en gebruik een Eetmaatje. Kook je ook altijd veel te veel pasta? Met een Eetmaatje (of een variant hierop) kun je precies afmeten wat je nodig hebt. En kook je niet onnodig veel spaghetti, penne of fusili. 

36. Energiecontract oversluiten. Net zoals je verzekeringen bij tip 5 kun je besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Als nieuwe klant krijg je vaak korting, waardoor je vaste lasten naar beneden gaan.

37. Los de schuld met de hoogste rente als eerste af. De rente op rood staan is bijvoorbeeld super hoog. Zorg ervoor dat je die schuld als eerste aflost. Zo werk je van hoog naar laag.

38. Neem de tijd voor je belastingaangifte. Zoek uit welke aftrekposten je mag opvoeren, wat is de ideale verdeling tussen jou en je partner en kijk naar je vorige belastingaangiftes. Soms is er te veel belasting ingehouden waardoor je een leuk bedrag kunt terugkrijgen.

39. Drink water, geen frisdrank. Nogal voor de hand, ja. Maar leer jezelf aan om een glas water te pakken in plaats van naar de cola te grijpen. Dat is voor je lichaam ook leuker.

40. Betaal je rekeningen zo snel mogelijk. Rekeningen betalen moet je toch. Kun je het maar beter gelijk doen. Als je een rekening even vergeet, loop je kans op extra kosten. Super zonde. Betaal als je kunt alles direct of kies een vaste datum uit. Koop bovendien nooit iets op afbetaling. Dat is altijd duurder.

41. Maak je eigen afwasmiddel of wasmiddel. Beide zijn heel makkelijk om te maken en kosten slecht een fractie van het origineel. Check het eens via Google.

42. Regel zoveel mogelijk online. Soms is het goedkoper om iets online te regelen. Zoals een verzendlabel voor een pakketje. Bij PostNL is het €0,50 cent duurder om dit bij de balie te doen. Ook een treinkaartje is online kopen goedkoper, je bespaart €1. 

43. Betaal geen verzendkosten. Vrijwel alle webshops bieden gratis verzending aan vanaf een bepaald bedrag. Balen als je daar net onder zit. Bestel dan een extra cadeaubon in plaats van iets in je winkelwagen toe te voegen wat je eigenlijk niet nodig hebt. Dat scheelt verzendkosten én een impuls/miskoop.

44. Deel je Wifi. Heb je goed contact met je boven-, onder- of zijburen? Misschien kun je de internetrekening delen. Zo betaal je allebei de helft. Check wel van tevoren even of overal goed bereik is.

LEES OOK 👁️👁️  Stroomprijs door het dak: deze apparaten gebruiken het meest

45. Check je hypotheekrente. De hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Hoe meer je aflost, hoe lager het risico voor de bank. En kan je hypotheekrente misschien omlaag. Je moet er wel zelf om vragen!

46. Houd je mesjes scherp. Scheermesjes zijn duur. Wil je voorkomen dat ze snel bot worden? Maak ze dan elke keer goed schoon en helemaal droog. Dit doe je door het mesje een paar keer in tegenovergestelde richting over je spijkerbroek te wrijven. Zo gaan ze langer mee.

47. Neem geen verzekering voor je mobiel. Tegenwoordig kun je je tegen van alles en nog wat verzekeren. Als je dit niet doet, heb je het gevoel dat je meer risico loopt. Terwijl je sommige verzekeringen nooit gebruikt. Zo ook de smartphone-verzekering. Kost al snel een tientje per maand, en bijna niemand maakt er gebruikt van. Je kunt beter een goed hoesje en screenprotector kopen.

48. Vraag alle toeslagen aan waar je recht op hebt. Laat geen geld liggen en check via de proefberekening van de Belastingdienst of je alles krijgt waar je recht op hebt.

49. Neem een waterbesparende douchekop. Met een waterbesparende douchekop douche je hetzelfde als met een gewone. Alleen met een besparing van 20% op je water- en energieverbruik.

50. Zoek naar kortingscodes. Veel webshops hebben kortingscodes. Google ernaar of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Ook influencers hebben vaak een kortingscode met merken waarmee ze samenwerken. Scheelt vaak toch 10 of 20%.


BESTEL ALVAST: DE NIEUWE MONEY PLANNER
  • Bestel hier en ontvang de Money Planner direct op de deurmat zodra die gedrukt is
  • Je krijgt ook 12 motiverende podcasts bij het boek
  • Én de gratis begeleidende cursus die je alleen bij de eerste druk krijgt