voedsel verspilling

5 tips om minder eten weg te gooien

De 5. Ieder week geef ik vijf kleine, makkelijk toepasbare geldtips. Deze week: vijf manieren om minder eten weg te gooien.

Nederlanders kopen gemiddeld 337 kilo vast voedsel per persoon. Daarvan verdwijnt 41 kilo per persoon in de prullenbak. Alle Nederlandse huishoudens bij elkaar verspillen 700 miljoen kilo voedsel. Dat is zo’n 13% van het totaal. Dat is niet alleen zonde, maar ook slecht voor je portemonnee. Het kost ons gemiddeld zo’n 150 euro per persoon, per jaar. Dat kan écht minder. Met deze 5 tips help ik je om minder eten weg te gooien. Beter voor het milieu en voor je spaarpot.

Lees ook: Bespaar 58.000 euro per jaar door je eigen groente te snijden.

  • Voor je naar de supermarkt gaat, ga je je keukenkastjes eerst door. Maak een lijstje met wat je allemaal nog in huis hebt. Probeer die producten te gebruiken in je recepten voor komende week. Het helpt je om minder uit te geven. Deze producten hoef je tenslotte niet meer te kopen. Het voorkomt ook dat ze over de datum gaan en dat je ze weg moet gooien.
  • Gebruik je restjes van je avondeten de volgende dag voor lunch. Bak de aardappeltjes van gisteravond en doe er een beetje salade bij. Gisteren chili con carne gegeten. Gooi het vandaag in een wrap, beetje zure room en kaas erop en je hebt een heerlijke lunch. Hoef je ook niet meer iedere dag bruine boterhammen met kaas te eten.
  • Koop een rasp en een goed mes en snij zelf. Dan hoef je je hele leven nooit meer zakjes geraspte kaas of al gesneden groente te kopen. Die zijn veel minder lang houdbaar dan verse producten in één stuk. Dus geen zakjes roerbakgroente, maar een verse paprika, champignons en prei. En snijden maar.
  • Afmeten. Dat is dé manier om te voorkomen dat je veel overhoudt en dus weggooit. Voor een volwassen eter reken je gemiddeld 100 gram ongekookte pasta en ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Er zijn zelfs speciale lepels te koop waarmee je makkelijker kunt afmeten per persoon.
  • Wees creatief met wat bijna niet meer goed is. Met een banaan maak je een smoothie of bananenbrood. Overrijpe tomaten zijn heerlijk in de soep. Van oud brood maak je wentelteefjes.

Hoe zorg jij ervoor dat je minder eten weg staat te gooien? Ik ben heel benieuwd.

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.