geld besparen

5 dingen die je vandaag kunt doen om straks geld te besparen

Geld besparen is niet altijd iets van vandaag of morgen. Soms moet je ergens in investeren om er later de vruchten van te plukken. Dus deel ik 5 dingen met je die je nu kunt doen, om er straks profijt van te hebben. 

Door Renée

Een zaadje planten

Een zaadje planten. Dat is het eigenlijk. Nu iets doen waar je op termijn profijt van hebt. Ik heb dat bijvoorbeeld gedaan toen ik PorteRenee.nl begon. Het was een blogje over geld, naast mijn werk als journalist. Het verdiende in het begin natuurlijk heel slecht. Wat zeg ik? Eigenlijk niks. Nu, zo’n drie jaar later, is het mijn volledige inkomen. Mensen willen tegenwoordig vaak meteen resultaat. Meteen geld zien voor tijd die je investeert. Maar zo werkt het nu eenmaal niet altijd. Ik ben heel blij dat ik jaren geleden ben begonnen met dit projectje. Ik stak er alle tijd die ik had in. Mijn man was wel eens een beetje chagrijnig wanneer ik naast hem in bed weer lag te typen. Of wanneer ik hem op een vrije zaterdag vroeg weer wat aan de website te verbeteren. Nu zijn we allebei heel blij met wat we toen geplant hebben. Het zaadje.

Je hoeft niet altijd zo’n groot project op te starten als ik deed

Investeren in je financiële toekomst kan ook klein en simpel zijn. Zoals op deze 5 manieren. En dan duurt het oogsten na het zaaien ook wat minder lang.

Leer jezelf iets. Het internet en vooral YouTube zijn je grootste vriend. Door iets te leren wat je nu (tegen betaling) uitbesteedt, ga je in de toekomst veel geld betalen. Leer je eigen fietsband plakken, leer je eigen btw-aangifte doen of je ramen lappen zonder strepen. Jammer voor je fietsenmaker, boekhouder en glazenwasser. Maar hartstikke fijn voor jouw portemonnee.

Stop je creditcard in een la met een slot erop. Of geef ‘m aan je partner of vriendin als je er moeilijk mee om kunt gaan. In Amerika kun je zien wat voor gigantische problemen deze stukjes plastic kunnen geven. Het gebruik levert vaak schulden op.

Ga naar de supermarkt en sla wat maaltijden voor in de vriezer in. Een aantal pizza’s misschien. Maak meteen maar een grote pan pastasaus, die je in porties invriest. Het is nu even werk, maar gaat je een hoop geld aan besteld eten besparen. Je kunt vanaf nu namelijk nooit meer zeggen dat je ‘helemaal niets in huis hebt.’ Er ligt altijd een makkelijke maaltijd in de vriezer.

CHECK OOK:  Koophuis? Zó kunnen je woonlasten flink naar beneden

Stel een automatische spaaropdracht in voor de dag nadat je salaris binnen is gekomen. Al is het een paar tientjes per maand. Dat geld heb je in ieder geval alvast gespaard.

Open een spaarrekening bij een andere bank dan je eigen bank. Daar mag dat spaargeld naartoe. Waarom daar? Omdat je het dan niet zo makkelijk meer opneemt en uitgeeft. Er is een aantal online banken waar je gratis een rekening kunt openen om je spaargeld te stallen.

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.