besparen, besparingen, bezuinigen, bezuinigingen, porterenee

10 x besparen zonder dat je leven minder leuk wordt

Bezuinigen. Besparen. Het klinkt zo ongezellig. Je kunt ook besparen zonder dat je leven minder leuk wordt, bijvoorbeeld door je geld niet meer aan deze 10 dingen uit te geven.

Ik ben de eerste om toe te geven dat ik me niet altijd aan deze tien tips hou. Ik zou ze vooral ook niet allemaal opvolgen. Mijn motto is altijd: lever vooral in op wat je niet boeit. Geen tv-kijker. Waarom heb je dan Netflix? Alle tijd? Waarom schil je dan niet zelf je aardappels, in plaats van ze kant-en-klaar te kopen? Laat je inspireren, kies wat bij je past en spaar wat centjes uit. Die kun je bijvoorbeeld sparen, beleggen, aflossen op je hypotheek of gewoon gebruiken om wél dingen mee te doen waar je heel blij van wordt.

Kant en klaar meuk

Voorgekookte aardappels. Al gesneden fruit. Van die krieltjes in een zakje met kruiden, die nooit echt lekker zijn. Mijn favoriet van vroeger: de kant en klare salade van AH. Damn. Duur. En er zitten echt drie flubbertjes zalm in. Daar wil ik best op besparen.

Duur design

Vintage is zoveel leuker. Spullen met een verhaal, waarvan je jaren later nog precies weet waar je het vond. Dingen waar je gevoel bij hebt. Zoveel leuker dan iets kopen omdat je in de VT Wonen hebt zien staan dat het een must-have is. Dat bepalen we dus zelf wel.

Netflix

Ja, echt waar. Wij zitten op het Netflix-kanaal van mijn schoonvader. Niet verder vertellen! We hebben geen Videoland en geen regulier tv-abonnement. Want wanneer kijken we daar nou naar? De keren dat onze kinderen iets willen zien, kijken ze naar Youtube. Wij zelf hebben geen tijd en zin om tv te kijken. Hoogstens een keer een gemiste 2Doc, gewoon via internet.

Spelcomputers

En bijhorende spelletjes. Op een oude Wii-spelcomputer met een racespelletje met Mario, komen spelcomputers enzo er hier thuis niet in. Ooit had ik een relatie met een man (ja, hij was toen al volwassen) die misschien nog wel gekker was op zijn Playstation dan op mij. Daar ben ik zo allergisch van geworden, dat er hier in huis geen spelcomputer in komt. Scheelt een hoop geld, want ik herinner me dat de nieuwe spelletjes die hij kost minimaal 60 euro per stuk waren. Wat een geld.

Droger

Okay, de handdoeken alleen. De rest hang ik op aan een ouderwets droogrekje. Dat kan een hoop besparen. Bijkomende voordeel: komen de kleren er niet als bolletjes kreuk uit. Want..

Strijken

Dat doe ik ook niet. Dat is meer luiigheid dan een besparing, hoor. Ik haat het. Ik haat het. Draag ik een blousje, dan weet je zeker dat het zo’n easy iron-geval is, dat zonder kreukels uit de wasmachine komt.

A-producten

Wij doen aan AH Basic, wij doen aan Oké, wij doen niet aan Unox en ook niet aan Dove. Ik merk té vaak het verschil gewoon niet, behalve wanneer ik afreken. Voor één ding maak ik een uitzondering: wc-papier. Anders vind ik het nogal… pijnlijk.

LEES OOK: 5 manieren waarop besparen je leven leuker maakt

Rood staan

Vroeger stond ik aan het einde van de maand standaard -990 euro en dan zei ik dat ik nog een tientje had. Het was de tijd dat iedereen gewoon nog zo’n krediet kreeg. Ik heb ‘m weggedaan. Heel bewust. Dat rood staan kost namelijk knetterveel geld. Bij mijn bank kostte dat 14% rente. Jaiks. Één keer aanvullen en daarna dat geld aan iets veel leukers uitgeven dan het aan de bank te geven. Wist je trouwens dat je ook gewoon helemaal gratis kunt bankieren.

Apps voor de kinderen

Gratis een spelletje downloaden en dan bij level drie, wanneer ze net verslaafd zijn, vijf dollar vragen om verder te mogen. Fuckers, zijn het. Ooit viel ik ervoor. Maar nu ben ik niet meer zo gek. Want drie levels later willen ze nog meer geld en leg je peuter dan nog maar eens uit dat dat te gek wordt. Woedeaanval gegarandeerd.

Aanbiedingen

1+1 gratis. 50% eraf. Het klinkt zo goed. Reken je het goed uit, is het B-merk gewoon alsnog goedkoper. Of de voorprijs is lulkoek en verhoogd om de korting groter te laten lijken. Blijven nadenken, mensen. Dat scheelt sowieso een hoop geld.

Tot slot: blijf wel nadenken. Soms stoppen we daarmee wanneer het aankomt op besparen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.