Besparen: we doen één auto weg

Onze tweede auto is onlangs weggegaan. Vanaf nu gaan we met één auto door het leven. Ik reken je voor hoeveel geld dat ons scheelt. Ik vond het shocking

Onze jongste zoon vond het vreselijk. Hij is 2 jaar oud en gek op onze blauwe auto. Dat het ding vol met deuken en krassen zat, deed hem niks. Zie hier hoe hij reageerde toen de auto weg werd gehaald.

Onze Ford was opgekocht door een garagehouder voor 450 euro. Meer was ‘ie ook echt niet meer waard. Een paar jaar geleden werd ik op de ochtend van Koningsdag aangereden door een man die door rood reed. Daardoor zat één zijkant flink in de kreukels. Gelukkig was mijn zoontje, die daar achter de deur zat, niet gewond. De dader reed er keihard vandoor. Helaas. Ik heb het nooit laten maken. Waarom zou ik 1.000 euro uitgeven aan het mooi laten maken van een auto waar ik zelf in zit? Ik zie de deuken niet. En hij reed er niets minder lekker om. Een paar weken geleden werd ik weer aangereden. Door een dame die wegreed uit een parkeerplaats en me niet zag. Nu zat de andere zijkant ook volledig in de prak. Wat een pech! De dame stond te trillen op haar benen en ik dacht: wat ben ik blij dat ik niets meer geef om dit soort materiële bezittingen. Ik vond het vooral schrikken voor ons beide.

Je auto verkopen? Deze website vond ik heel fijn werken!

De keuringsmeester die haar verzekeraar op ons af stuurde, verklaarde de auto financieel total loss. Ja, daar kon ik hem geen ongelijk in geven. De kosten van het opknappen wogen niet meer op tegen de waarde van de auto. Dus kreeg ik de dagwaarde en that’s it. Daarvan kon ik geen betrouwbare en veilige auto meer terug kopen. Dus besloot ik: dan maar helemaal weg ermee. Ik werk veel vanuit huis en de bus naar het station gaat om de hoek, mocht het nodig zijn. Mijn man is ’s middags thuis dus dan staat de andere auto gewoon voor de deur.

Het zat me al langer dwars: we hadden twee auto’s voor de deur staan, waarvan er één wel erg vaak stil stond. Iedere maand betaalde ik er wel wegenbelasting voor, verzekering en natuurlijk benzine. Ik werd er ook lui van. Als je een auto voor de deur hebt staan, pak je toch minder snel de fiets. Terwijl ik een fijne fiets en een bakfiets heb staan. Sinds ons blauwe autootje weg is, doe ik alles met de fiets. Ik kan makkelijk met de bakfiets boodschappen doen. Alle tassen erin en lekker met het zonnetje op mijn bolletje weer naar huis. Geen kosten (ja, behalve voor de boodschappen) en ik krijg er nog gratis gespierde benen van ook. Nu is het nog mooi weer, natuurlijk. Vraag me deze winter nog maar eens hoe het bevalt. Ha!

Lees ook: Wat kost een auto volgens het Nibud?

Hoeveel scheelt dat nu eigenlijk, financieel? Mijn auto was geen benzineslurper en ook niet duur in wegenbelasting, maar toch. Even opgeteld. Ik betaalde 33 euro aan wegenbelasting, 21 euro autoverzekering (lang leve schadevrije jaren) ongeveer 100 euro benzine en veel te veel geld aan reparaties en onderhoud. Er was de laatste jaren altijd wel iets met dat ding aan de hand. De laatste APK kostte me 500 euro. Dan was ik ook nog lid van de wegenwacht á 100 euro per jaar, omdat ik twee keer langs de weg stil was komen te staan. Het Nibud rekent ook nog gemiddeld 55 euro afschrijving per maand. Dat wordt je auto dus iedere maand minder waard. Voor mij betekende dat per jaar in totaal zo’n 2000 euro aan kosten voor mijn auto. Bizar veel, toch? Nu pak ik af en toe het openbaar vervoer (niet goedkoop!) maar als me dat 500 euro per jaar kost, is het veel. Dus dat betekent dat er 1500 euro overblijft. Yes! Kan ik een jaar lang iedere maand ongeveer zes toffe boeken van kopen, zoals deze van Marie Kondo, die ik altijd nog wil lezen. Kan ik met mijn hele gezin van op vakantie en voor mijn twee jongens ook nog zo’n koffertje kopen om mee te spelen, die ze op Schiphol zagen en zo graag wilden hebben. Of het natuurlijk aflossen op onze hypotheek!

Natuurlijk kan dit niet bij iedereen. Sommige mensen hebben allebei een baan waar ze die auto voor nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze op een plek wonen waar het openbaar vervoer slecht is. Of omdat ze langs klanten moeten met die auto. Ook dan kun je besparen! Vergelijk je autoverzekering even via PriceWise. Als je dat lang niet hebt gedaan, kan het vast goedkoper. En kies bij een goedkopere, oudere auto, gewoon lekker voor een WA-verzekering. Zo hou je toch wat extra geld in je zak, waar je leukere dingen van kunt doen dan rekeningen betalen!

Ik ben benieuwd: hoe is dit bij jullie thuis? Hebben jullie één auto, twee auto’s of helemaal geen?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!