Hoe bespaar ik op vlees zonder dat dieren er extra onder lijden?

Vlees is een van de duurste producten uit ons boodschappenmandje. Logisch dat je daarop wilt besparen, maar hoe doe je dat zonder dat milieu en dieren eronder lijden? Minke zoekt het uit.

Het liefst zouden we allemaal wel biologisch eten, denk ik. Beter voor de aarde en voor de dieren. Maar de prijs is wel flink hoger dan reguliere producten. En met de hoge prijzen van nu, is dat voor veel mensen financieel niet meer te doen. Daarom geef ik wat tips die helpen om te besparen op vlees, zonder dat de omstandigheden voor dieren erop achteruit gaan.

Tip 1: Scoor biologisch vlees met korting

De meeste supermarkten geven tegenwoordig korting op producten die hun houdbaarheidsdatum (bijna) hebben bereikt. Deze producten zijn op dag van verkoop nog prima te eten of zelfs in te vriezen, maar moeten daarna door de winkel worden weggegooid. Zonde natuurlijk! En een goede manier voor jou om die beter leven kip of dat biologische gehakt toch wat voordeliger in te kopen. Wanneer de stickers worden geplakt verschilt een beetje per supermarkt. Ook zal je bij de ene supermarkt gewoon in het schap moeten kijken en liggen de producten met een kortingssticker bij andere supermarkten weer in een speciale koeling. Dus je zult even zelf moeten uitzoeken wanneer je het beste naar jouw favoriete supermarkt kunt gaan.

Tip 2: Genoeg is genoeg

Andere vleeseters zullen het met me eens zijn; vlees is lekker! Dus nemen veel mensen een groot stuk. Als je weet dat in een land, waar toch ook veel vegetarisch wordt gegeten, gemiddeld per dag 250 gram vlees per persoon wordt gegeten, dan kun je nagaan hoe groot zo’n stuk soms is. Wij eten voor onze 20je bord leggen. Dat is vaak ook nog gezonder.

Tip 3: Koop groter in bij de boer

Er zijn steeds meer initiatieven waarbij je rechtstreeks bij de boer vlees kunt kopen. Vaak gaat dit in grotere hoeveelheden en tegen een lagere prijs dan in de supermarkt, waar de speklapje per twee in plastic in het schap liggen. Misschien is dit wat voor jou?

Je kunt lokaal bij de boer kopen, maar online heb je ook vergelijkbare initiatieven die bezorgen door heel Nederland. Let op: je moet wel genoeg ruimte in je vriezer hebben voor een paar kilo gehakt, bijvoorbeeld.

Tip 4: Besparen op de barbecue

Nu het zomer is zal de barbecue ook wel regelmatig staan te roken. Dat is een moment dat er toch wel net wat meer vlees gegeten wordt dan normaal. Maar ook daarop is eenvoudig een beetje te besparen. Begin ten eerste al door niet al het vlees buiten, naast de barbecue te leggen. Zo kan, wat er niet open en op gaat, later worden opgegeten of zelfs nog worden ingevroren. En leg naast vlees ook lekker veel groenten op de barbecue. Denk aan klassiekers als maïs en aardappel, maar ook gemarineerde aubergine en wortels zijn enorm lekker op de barbecue. Als laatste tip zou ik ook hier willen zeggen; ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!