Bespaarhack die niemand kent: zo bespaart Renée enorm op haar verzekeringen

Nederlanders houden niet van risico en dus verzekeren we ons suf. De gemiddelde premie voor verzekeringen naast de zorgverzekering, is inmiddels meer dan 100 per maand. Renée deelt een hack die je helpt flink te besparen.

Veel Nederlanders kiezen bij hun zorgverzekering voor een verhoogd eigen risico. Je kent het systeem waarschijnlijk wel. Je hebt sowieso een eigen risico per jaar van € 385. Dat betekent dat als je aanspraak maakt op een vergoeding vanuit het basispakket van je zorgverzekering, je eerst je eigen risico betaalt. Je kunt ook voor een hoger eigen risico kiezen. Bijvoorbeeld € 885. Dan gaat je premie flink omlaag, omdat je verzekeraar weet dat jij de eerste € 885 van je geclaimde zorgkosten, zelf betaalt.

Meer dan ooit

Steeds meer mensen kiezen hierdoor. Ze verlagen zo hun premie. Zeker als je gezond van lijf en leden bent, niet per se zorg verwacht én ook nog een spaarrekening hebt, met minstens dat bedrag aan eigen risico erop, kan het een voordelige keuze zijn. In 2022 koos 38% van de mensen die overstapte van zorgverzekering voor een verhoogd eigen risico. Dat was hoger dan ooit. 

Werkt ook voor andere verzekeringen

Wat mensen niet weten is dat je dit systeem van een verhoogd eigen risico, ook toe kan passen op andere verzekeringen. Wij zijn zelf alweer zo’n 2,5 jaar verzekerd bij Deck, waar je kunt kiezen voor een verhoogd eigen risico van € 500, € 750 of € 1.000. Ik koos zelf voor het hoogste eigen risico, zodat mijn premie maximaal daalde. Mocht het nodig zijn, dan heb ik dat bedrag op mijn spaarrekening staan. Wat je ook nog kunt doen: de bespaarde premie elke maand apart zetten om dit noodpotje aan te vullen. 

€ 1.800 premie bespaard

Mijn man en ik betalen nu € 41,01 per maand voor het pakket aan verzekeringen dat we hebben: aansprakelijkheidsverzekering, autoverzekering, inboedelverzekering, woonhuisverzekering en reisverzekering. Ik bespaarde toen ik overstapte, zo’n € 60 per maand aan premie. Ik heb sindsdien nog nooit schade hoeven claimen en tot nu toe heb ik dus € 1.800 aan premie bespaard. Daar kan ik bijna twee keer mijn eigen risico van betalen. Laten we hopen dat dat voorlopig niet nodig is, maar hoe vaak claim je nu echt een schade bij je verzekeraar?

Nu ook al eigen risico

En dan te bedenken dat veel mensen nu ook al een eigen risico op hun verzekeringen hebben. Al weten ze dat vaak niet. Een eigen risico van 150 of € 200 is heel gangbaar bij de meeste verzekeraars. En autoschade wordt vaak niet geclaimd, omdat het premiebedrag dan omhoog schiet, omdat je no-claimkorting (ook wel schadevrije jaren genoemd) verlaagd wordt. 

Eerst spaarrekening checken

Ik zeg absoluut niet: doe dit allemaal meteen. Je moet namelijk wel genoeg spaargeld hebben om het (verhoogde) eigen risico te kunnen betalen, mocht het zover komen. Ik wil je wel graag laten weten dat deze optie er is. En dat het voor sommige mensen interessant kan zijn. Waarom zou je een risico dekken, dat je gewoon zelf kunt dragen? Dus check eerst je spaarrekening even. Heb je genoeg spaargeld om dat eigen risico te dragen, mocht het zover komen? Check daarna vooral hoeveel jij zou kunnen besparen op je verzekeringspremie. Dat doe je hier. 

Dit artikel is een samenwerking met Deck. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop