Besparen op Lego: huur het!

De kinderen van Renée zijn gek op Lego. Maar de aanschaf ervan is vrij duur en die beperkte ruimte in de kast is nu wel vol. Wist je dat je Lego ook kunt huren? Renée probeerde het.

Mijn tienjarige zoon had één droom: de Lego-set van het gebouw van de Daily Bugle, de fictieve krant uit de verhalen van Marvels Spider-Man. Maar holy moly, die set kost hónderden euro’s. Dus ging ik op zoek naar een alternatief, en die vond ik. De set was namelijk te huur voor € 17,50 per week, exclusief verzendkosten. Slimme business. Het bedrijf investeert één keer in de set en verhuurt deze keer op keer. Maar ook slim voor mij. Want zo kon ik voor een fractie van de koopprijs mijn kind toch de ervaring geven van deze set bouwen. Het gaat hem namelijk vooral om het bouwen, daarna doet hij er nog weinig mee.

Borg en verzendkosten

Ik bestelde de set, betaalde € 17,50 voor de huur zelf, een borg van € 50 en nog € 17 verzendkosten. Slik. Zo werd het alsnog een prijzig geintje. Totale kosten: € 84,50. De borg krijg je natuurlijk terug. Ik drukte mijn kind nog even op het hart dat hij de boel wel écht compleet moest houden, anders zou het € 50 kosten. De verzendkosten vond ik hoog, maar toen het pakket een paar dagen later arriveerde, begreep ik het wel. Het was een mega doos! Zelden zag ik mijn kind zo hard glimmen.

Op kleur gesorteerd

De Lego-set zat in een grote blauwe doos. Daarin zaten veel Lego-stenen, het bouwboekje en wat formulieren, waarop je bijvoorbeeld kon noteren of er steentjes misten. De stenen waren gesorteerd op kleur. Dat maakte het bouwen nog best ingewikkeld. Normaal gesproken is een nieuwe set verpakt per zakje. In de handleiding staat dan welk zakje je telkens open moet maken. Zo heb je direct de juiste stenen bij de hand. Omdat we meteen voor zo’n grote set gingen, waar véél grijze steentjes in zaten, was het af en toe flink zoeken. Maar met wat ouderlijke hulp lukte dat.

Halve vakantie bouwen

Een paar dagen lang lag mijn (gelukkig grote) keukentafel vol met Lego. Het bouwproject van mijn zoon werd groter en groter. De halve vakantie was hij aan het bouwen. Tot het eindresultaat er was. Slechts twee steentjes ontbraken, die gelukkig niet essentieel waren, en die we netjes noteerden op het bijgeleverde formulier. Mijn kind was dolblij en ik trots op zijn doorzettingsvermogen.

En weer afbreken (au!)

Hij genoot even van het uitzicht, liet zijn broertje er wat mee spelen en toen was het alweer tijd om alles terug te sturen. Ik had verwacht dat dat een lastig moment zou worden. Maar nee, samen met zijn vader haalden ze alles uit elkaar en sorteerden de steentjes weer op kleur, zoals het binnen was gekomen. Mijn zoon zei zelfs dat hij opgelucht was dat hij het massieve bouwwerk geen plek hoefde te geven op zijn kamer, want daar was eigenlijk geen ruimte meer voor. Alles ging weer terug in de blauwe bak en we stuurden het met het bijgeleverde retourformulier terug naar de afzender. Klaar. Geregeld. Wij huurden zelf bij Blokjestehuur.nl (#nospon). Dat ging hartstikke soepel, de borg ontvingen we netjes terug en de communicatie verliep vlot.

Conclusie: yeah of nah?

Ik vind Lego huren een briljant idee. Wel alleen voor kinderen die groot genoeg zijn om de boel compleet te houden. Ik zou zelf beginnen met een iets kleinere set, omdat de juiste stukjes zoeken best een uitdaging kan zijn wanneer het niet per zakje maar op kleur gesorteerd is. Wij gaan dit zeker nog eens doen, om zo niet alleen geld, maar ook ruimte te besparen.

Nog een tip om te besparen op speelgoed van je kinderen: de speel-o-theek. Ken je dit al? Het is een soort bibliotheek, maar dan voor speelgoed. In de video hieronder vertel ik je er meer over.

En als je nou op zoek bent naar nog meer slimme bespaartips, kom je ons toch gewoon gezellig volgen op Instagram! Wekelijks droppen we daar de allerbeste geldtips, speciaal voor jou.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop