7 manieren om te besparen op je verwarmingskosten

Wanneer je geld wilt besparen, is het verstandig je verwarmingskosten onder de loep te nemen. Je kunt hier namelijk flink op besparen door een paar gewoontes aan te passen.

Door Esmée

Wij hebben thuis de gewoonte dat we de verwarming pas in november aanzetten en in maart weer volledig uitzetten. Hierdoor zijn er de rest van het jaar echt minimale kosten om het huis te verwarmen. Maar ook tijdens de wintermaanden kun je besparen, bijvoorbeeld met deze 5 tips.

Laat elke ruimte voldoende luchten

Ventileren! Ik snap dat alle ramen opengooien in de winter niet het fijnste gevoel is, want dat is koud! Het heeft echter wel een ontzettend belangrijke functie voor de opwarming van de ruimte. Vochtige lucht die al langer in huis hangt verwarmt slecht en de koude maar droge buitenlucht verwarmt snel. Daarom is het zeker verstandig om elke dag de ramen een half uurtje tegen elkaar open te zetten. 

Laat je verwarmingen vrijstaan

Veel mensen werken de verwarming weg door er een bank voor te zetten of gordijnen voor te hangen. Zo belemmer je jouw verwarming van de meest belangrijke functie, namelijk: verwarmen. Dus: zet je bank niet direct voor je gordijnen of laat je gordijnen inkorten. Zo kan de verwarming gewoon zijn werk doen en hoef je deze niet keihard te laten loeien om je huiskamer te verwarmen.

Douche niet te heet of te lang

Naast dat heet douchen slecht is voor je huid (deze droogt ontzettend uit onder een hete douche) is het ook slecht voor je bankrekening. Hoe hoger jij de temperatuur instelt, des te harder je cv-ketel moet werken om dit water zo heet te krijgen. Korter douchen bespaart je niet alleen verwarmingskosten, maar ook kosten voor water. Deze zijn wat lager, maar dubbel besparen zeg je geen ‘nee’ tegen, toch?

Ga tocht tegen

Een goed geïsoleerd huis is de beste kostenbesparing in de winter. Je kunt er dus voor kiezen om te investeren in isolatie. Daar hoeft niet direct een enorme verbouwing voor nodig te zijn. Begin maar eens met de kieren onder de deur en met gordijnen die tocht tegenhouden. Je kunt hiervoor speciale tochtstoppers of een tochtstrip voor een paar euro kopen.

Gebruik dekens

Vroeger bij mijn ouders thuis ging de verwarming echt niet hoger wanneer het extra koud was buiten. Als ik het koud had, ‘moest ik maar een trui aantrekken’. Dat vond ik natuurlijk stom. Inmiddels, nu ik zelf de rekeningen betaal, denk ik daar anders over. Er lagen vroeger altijd dekentjes bij de bank, zodat we hier ’s avonds onder konden kruipen. Is ook nog eens gezellig. Deze twee tips heb ik ongemerkt ook meegenomen naar mijn eigen huis. Bedankt voor de goede opvoeding, pap & mam!

LEES OOK: Verwarming ’s nachts uit of niet? En nog meer energie bespaartips van kenners

Maak gebruik van automatische programma’s

Ook eentje die mijn vader altijd deed thuis. Hij stelde de verwarming op een automatisch programma in. Zo ging de verwarming zo’n 5 graden lager als iedereen naar school en werk ging en rond een uur of vijf ’s middags ging deze weer wat hoger. Vervolgens om 9 uur s’ avonds automatisch weer lager. Zo vergeet je nooit de verwarming lager te zetten, waardoor je ongemerkt best veel stookkosten bespaart. Zet de verwarming tussendoor niet helemaal uit, want anders moet deze weer erg hard werken om de ruimte daarna te verwarmen. Dit kost vaak meer energie dan het aanhouden van een constante temperatuur. 

Pas je kleding aan

We hebben het al over die trui gehad, maar wist je dat je voeten en hoofd het snelste warmte verliezen? Is het je wel eens opgevallen dat wanneer je warme voeten hebt, je het bijna nooit koud hebt? Koop dus lekker warme sloffen of dikke sokken voor in huis. Is niet alleen extra cosy, maar bespaart je ook nog eens geld! Daarnaast zijn coltruien weer helemaal in de mode, dus pak jezelf lekker in.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!