Besparen op boodschappen: zo hou je dat het hele jaar vol

Minder uitgeven aan boodschappen. Een prachtig voornemen. Maar hoe houd je dat langer vol dan alleen de eerste week van januari? Wij geven tips.

Voordat ik er echt plezier in kreeg om te gaan besparen, vond ik het ook heel moeilijk om me goed aan alle voornemens te houden. Nu zie ik het vooral als een sport om veel te besparen en ik hoop dat ik je met de volgende tips ook kan motiveren. 

Blijf realistisch

Als je je budget omlaag schroeft is het slim om goed te bedenken hoe je dat geld wil besparen. Kijk naar je uitgaven van vorig jaar, en dan het liefst november of eerder, want december geeft geen representatief beeld. Natuurlijk zijn veel producten het afgelopen jaar duurder geworden, maar er zijn vast spullen die je minder vaak kunt kopen. Zijn er goedkopere alternatieven voor je aankopen? Kun je bepaalde producten in de aanbieding kopen?

Reken ook eens uit hoeveel je daar dan ongeveer mee zou kunnen besparen. Met die informatie kun je een realistisch lager budget stellen. Wanneer je het zo aanvliegt, is het veel makkelijker om je er aan te houden. Je hebt je nieuwe budget onderbouwd en weet precies wat je te wachten staat.

Verlaag je budget stapsgewijs

Je doel mag best zijn om je boodschappenbudget te halveren, maar dat kost tijd. En als je met een voorraad wilt werken, kost dat ook geld. Dankzij mijn voorraad besteed ik nog maar een kwart van wat ik eerst uitgaf aan eten, drinken, huishoudproducten en persoonlijke verzorging. Dat is echter niet in één keer gegaan. Ik ben langzaamaan steeds meer gaan besparen tot ik op het punt kwam waar ik nu sta: € 50,00 per week voor 2 volwassenen, voor alles. We missen niks en eten naar onze mening gezond; niet vet, veel groenten en weinig vlees. Dus neem de tijd om te investeren.

Ken je prijzen

Ken je dat tv-programma van vroeger nog? Prijzenslag, met Hans Kazan als presentator. Kandidaten moesten daarbij raden wat de verschillende te winnen producten kostten. Als ze dat goed hadden, wonnen ze het product. Zo zou je eigenlijk ook door de supermarkt moeten lopen, al levert het je geen gratis producten op. Helaas.

Het helpt je wel om goed te bepalen wanneer je bepaalde dingen wel of niet moet kopen. Wat goede deals zijn, maar ook met groente en fruit kun je (als je de prijzen kent) heel lekker en gezond eten zonder de hoofdprijs kwijt te zijn. Want hoe verleidelijk die aardbeien er in de winter ook uitzien, je krijgt echt spijt als je daar € 5,00 of € 6,00 voor hebt betaald! 

Zorg voor makkelijke opties

Waar het financieel bij mij nog wel eens misgaat? Als ik geen zin heb om te koken en we besluiten te bestellen of wat af te halen. Nu zorg ik dat ik hier in mijn budget rekening mee houd, maar zowel mijn portemonnee als de tailleband van mijn broek vinden ‘af en toe’ wel genoeg. Daarom zorg ik dat ik voor die dagen lekker makkelijke maaltijden in de vriezer heb liggen. Vaak toch (redelijk) gezond dankzij de groenten die er bij een Big Mac vaak toch bij inschieten. Overigens plan ik ook echt elke week wel 1 (of 2) ‘ongezonde’ dagen in. Met zelfgemaakte pizza, hamburgers of een TexMex maaltijd, maar die kosten zijn prima in de hand te houden omdat ik het zelf klaarmaak. 

Besparen op boodschappen: niet te streng

Het kan best zijn dat je een keer over je budget heen gaat. Het domste om dan te doen is het jezelf kwalijk nemen en meteen de handdoek in de ring gooien. Bekijk eens waarom je over je budget ging. Is dit iets wat je aan kan en wil passen? Was er ineens een goede deal en kun je vanwege deze € 15 extra komende 5 weken € 5 per week besparen? TOP! Had je gewoon te weinig gebudgetteerd? Viel je toch voor een impulsaankoop? Waarom lukte het je niet om dit te weerstaan? Je weet zelf het beste waarom het gebeurde, leer daarvan en volgende week nieuwe ronde, nieuwe kansen.    

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop