8 tips om flink te besparen op je autoverzekering (en toch veilig te rijden)

Besparen op je autoverzekering is z贸 gedaan. Gebruik deze acht tips en het gaat je sowieso geld schelen.

We zijn in Nederland koningen en koninginnen in verzekeren. We verzekeren zelfs onze fiets, telefoon en bril. Een autoverzekering is een verplichte en zeker niet overbodige verzekering. Maar die kan vaak wel een stuk goedkoper. Ik geef je tips om flink te besparen op je autoverzekering.

1. Is allrisk nog slim?

Is jouw auto het nog wel waard om allrisk te verzekeren? De Consumentenbond vindt dit verstandig voor een auto tot ongeveer zes jaar oud. Vaak verzekeren mensen allrisk wanneer ze een nieuwe auto aanschaffen en veranderen dit gedurende de jaren nooit. Je hoeft niet in 茅茅n keer de overstap te maken naar alleen een WA-verzekering, waarbij alleen de schade die je veroorzaakt wordt gedekt. Er zit nog een stap tussen, namelijk een WA+-verzekering. Dan is ook bepaalde schade aan je eigen auto verzekerd. Meestal kiezen mensen hiervoor wanneer een auto tussen de zes en tien jaar oud is.

2. Denk na over je eigen risico

Ook voor je autoverzekering geldt vaak een eigen risico. Dit is een bedrag dat je zelf betaalt per schade. Zoek vooral eens op hoe hoog dat nu bij jouw autoverzekering is. Je kunt ervoor kiezen het eigen risico te verhogen. Verzekeringspartij Deck biedt volledige verzekeringspakketten, inclusief autoverzekering, met een eigen risico van 鈧 500, 鈧 750 of 鈧 1.000. Daardoor kan je premie flink dalen, bij mij scheelde het 60%! Mocht er iets met mijn auto gebeuren, dan moet ik (in mijn geval) 鈧 1.000 zelf betalen. Maar ik heb een gezonde buffer om dat op te vangen.

Dat klinkt misschien eng, maar wat zou je nu doen als je voor 鈧 800 schade rijdt? Waarschijnlijk heb je nu ook al een eigen risico voor je autoverzekering, waardoor je niet alles vergoed krijgt. En wanneer je de schade zou claimen, kun je meteen afscheid nemen van een deel van je schadevrije jaren. Daardoor kiezen veel mensen er sowieso voor om kleinere schades niet te claimen, terwijl je er wel verzekeringspremie voor betaalt. Zonde!

Benieuwd hoeveel jij bespaart op je verzekeringspakket bij Deck? Maak hier een proefberekening.

3. Voorkom dat je dubbel verzekerd bent

Veel mensen hebben dubbele verzekeringen. Bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering voor automobilisten, terwijl dit ook al gedekt wordt door de reguliere rechtsbijstandsverzekering die je misschien al hebt. Dubbel verzekeren is weggegooid geld. Nu je toch bezig bent: bij sommige verzekeraars is ook pechhulp erbij inbegrepen. Zonde dus om daarnaast ook nog een abonnement daarvoor bij de ANWB te hebben. Weer een paar euro per maand bespaard.

4. Regel een leaseverklaring als je een leaseauto hebt (of had)

Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt gevraagd naar je schadevrije jaren. Hoe hoger dit aantal, des te lager je premie wordt. Maar heb je bijvoorbeeld jaren schadevrij in een (zakelijke) leaseauto gereden? Dan zouden die jaren in principe niet meetellen. Zonde. Gelukkig kun je vragen om een leaseverklaring bij je leasemaatschappij. Op deze verklaring staat aangegeven hoeveel schade jij, al dan niet, hebt gemaakt in die jaren. De verzekeraar baseert op basis van die gegevens jouw schadevrije jaren. Een stuk eerlijker. En beter voor de portemonnee.

5. Schuif met je schadevrije jaren voor extra voordeel

Wist je dat je in sommige gevallen kunt schuiven met schadevrije jaren? Zo kun je bijvoorbeeld de schadevrije jaren van je motor verschuiven naar je auto, omdat dit wellicht meer voordeel oplevert. Vraag je verzekeraar om het even uit te rekenen voor je. Waar kun je met die schadevrije jaren het meeste voordeel halen? Zo gedaan en het levert een fijne besparing op je autoverzekering op.

6. Twee auto’s met korting

Nu we het toch over die schadevrije jaren hebben: een mooie hoeveelheid schadevrije jaren kan flink schelen op de hoogte van je premie. Bij sommige verzekeraars kun je de korting die je hierdoor krijgt, inzetten op twee auto鈥檚. Dit kan niet bij elke verzekeraar, dus een kwestie van gewoon even bellen en vragen. Want dit kan zeker interessant zijn als je twee auto鈥檚 voor de deur hebt staan.

7. Betaal de premie van de autoverzekering per jaar

Heb je de mogelijkheid om in 茅茅n keer de premie voor een heel jaar te betalen? Misschien kun je zo besparen. Veel verzekeraars bieden korting aan op de premie als je deze in 茅茅n keer betaalt. Staat dit niet in hun papieren of op hun site, dan kun je er gewoon om vragen. En je bent er natuurlijk de rest van het jaar helemaal van af.

8. Check de polisvoorwaarden goed

Het is even een klusje, maar lees de polisvoorwaarden goed door. Zeker als het over no-claimjaren gaat, wat we ook wel schadevrije jaren noemen. Verzekeraars hebben afspraken met elkaar gemaakt over hoeveel schadevrije jaren je terugvalt bij schade. Dat is dus overal hetzelfde. Maar de korting die daar tegenover staat verschilt wel. Dus check dat goed. Je kunt je nieuwe verzekeraar natuurlijk ook gewoon bellen en vragen wat het antwoord op deze vraag is. Weet je meteen of ze hun klantenservice een beetje op orde hebben.

Zo zie je maar, besparen op je autoverzekering is echt geen hogere wiskunde. Ga er even voor zitten en zorg dat je maandelijks wat extra geld bespaart.

Dit artikel is een samenwerking met Deck. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek