Jaarruimte: wat is het, hoe bereken je het en waarom is het belangrijk?

Je jaarruimte. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Maar wat is het nu precies, waar is je jaarruimte nu eigenlijk belangrijk voor en hoe weet je hoe hoog jouw jaarruimte is?

Onderin deze pagina kun je zelf je jaarruimte berekenen

Wanneer ik een stuk over pensioenen ga schrijven, weet ik dat ongeveer de helft van jullie bij voorbaat niet geïnteresseerd is. Ik moet eerlijk toegeven, ik snap het best. Het klinkt zo ongelooflijk saai en ver van je bed en dus niet sexy, dat je liever iets anders aanklikt om te lezen. Maar dat stuk over het huwelijk van Kim en Kanye gaat weinig voor jouw toekomst doen. Die wordt na het lezen ervan geen greintje rooskleuriger. Terwijl weten wat je jaarruimte is, en daar dan ook wat mee doen, dat effect wél kan hebben.

Als je dit leest heb je dus wel doorgeklikt. Superfijn. Ik ga je in super simpele woorden proberen uit te leggen wat jaarruimte betekent.

Niet iedereen bouwt genoeg pensioen op. Bijvoorbeeld omdat je parttime werkt, omdat je werkgever geen of maar gedeeltelijk pensioenopbouw aanbiedt of om allerlei andere redenen.

Jaarruimte is het bedrag dat je van de Belastingdienst mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen. Die inleg is aftrekbaar van je inkomsten, waardoor je minder belasting betaalt. Als je niet genoeg pensioen op hebt gebouwd in de laatste jaren, heb je een pensioentekort. Waar je normaal gesproken op je pensioengerechtigde leeftijd ongeveer 70% van je laatst verdiende loon ontvangt, zit je daar bij een pensioentekort onder. En dat kan flink zijn ook.

jaarruimte

Ik zie mezelf na mijn 70e (wanneer ik volgens de overheid met pensioen mag) liever niet op een houtje bijten. Ik wil reizen, met mijn kleinkinderen (die ik dan hopelijk heb) leuke dingen doen, lekker met mijn man uit eten. Daarom bouw ik ook zelf pensioen op. Ik ben ondernemer en bouw dus naast mijn AOW helemaal niets op. Maar ook als je in loondienst bent, is dat dus geen slecht idee.

Je kunt bijvoorbeeld gaan sparen of gaan beleggen om je inkomen van later aan te vullen. Ik leg iedere maand 200 euro in op een pensioenbeleggingsrekening van Brand New Day. Dat vind ik tot nu toe heel goed gaan. De kosten zijn laag, de opbrengsten so far prima en ik heb er eigenlijk geen omkijken naar. Ideaal!

Die 200 euro die ik per maand inleg, mag ik aftrekken van de Belastingdienst. Bij mij, als zzp’er, betekent dat dat ik het bedrag van mijn omzet mag aftrekken en dus minder belasting betaal op die manier. Ik val deels in de belastingschaal waarin je 49,50% belasting moet betalen. Dat betekent onder de streep dat ik van de 200 euro die ik inleg, nog maar zo’n 100 euro uit eigen zak betaal. De rest verdien ik terug doordat ik de inleg mag aftrekken en dus minder belasting hoef af te dragen. Ook als je gewoon in loondienst bent mag je de inleg aftrekken van de belasting en heb je dus dit voordeel.

LEES OOK: 5 manieren om je pensioen aan te vullen

Oke, terug naar die jaarruimte. Als je te weinig pensioen opbouwt, heb je jaarruimte. Dit is het bedrag dat je per kalenderjaar nog extra mag inleggen voor pensioenopbouw en wat je mag aftrekken van de belasting. Fiscaal vriendelijk noemen ze dat ook wel. Je kunt natuurlijk altijd meer inleggen, maar dan heb je geen recht op die aftrek meer. Dat scheelt best flink op het netto bedrag.

Die jaarruimte is dus best een belangrijk bedrag

Bereken zelf je jaarruimte

Via onderstaande tool van Brand New Day kun je zien wat jouw jaaruimte is. Dit is alleen je jaarruimte vanaf 2019. Officieel gaat jaarruimte maximaal 7 jaar terug. Maar het geeft een beeld van wat je minimaal dit jaar nog kunt doen. En wat jij dus met belastingvoordeel in kunt leggen voor je pensioen en een mooie oude dag. Reken het even uit en bedenk of jij je jaarruimte dit jaar nog wilt gebruiken.

[jaarruimte_calculator]

Uitleg bij berekenen

Kies je situatie…


Ik ben in loondienst

Dan heb je twee dingen nodig:

  • Je bruto inkomen van 2019. Die kan je vinden op je jaaropgaaf of uit je aangifte voor de inkomstenbelasting halen.
  • De Pensioenaangroei 2019 of factor A. Dat bedrag kan je vinden in je pensioenoverzicht. Die kun je downloaden bij de pensioenaanbieder van je werk.

Bij Toevoeging oudedagsreserve 2019 kan je ‘0’ invoeren.


Ik ben in loondienst zonder pensioenregeling

Dan heb je zeker jaarruimte. Vul dan alleen je bruto inkomen uit werk en uitkeringen in. Bij Toevoeging oudedagsreserve 2019 en Pensioenaangroei 2019 zet je ‘0’


Ik ben ondernemer / zzp-er

Dan heb je alleen je bruto inkomen van 2019 nodig. Als je ook oudedagsreserve opbouwt, dan kan je dat bedrag van vorig jaar toevoegen bij Toevoeging oudedagsreserve 2019. Hoeveel dat is kun je zien in je belastingaangifte van 2019, of vragen aan je boekhouder/accountant.Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!