Ben ik een dief van mijn eigen portemonnee als ik extra aflos op mijn hypotheek?

Extra aflossen op je hypotheek. Steeds meer mensen (ik ook!) doen het. Maar er is ook veel twijfel: is het wel zo voordelig? 

Iedereen die extra aflost op zijn of haar hypotheek en het aandurft om daar met anderen over te praten, weet het. Je gaat kritiek krijgen. Je gaat mensen tegenkomen die zeggen dat je een dief van je eigen portemonnee bent door het te doen. Toen ik jullie vroeg om al jullie vragen over extra aflossen naar me te sturen, zat ‘ie er natuurlijk bij. De vraag of dat waar is.

Iemand mailde dat zijn oom zei dat hij een dief van zijn eigen portemonnee was. En dat hij maar beter meteen kon stoppen met aflossen. Het is een idee dat maar blijft leven maar nergens op gebaseerd is. Dus voor de oom die deze onzin verspreidt en alle andere mensen die het zich afvroegen, hierbij voor eens en altijd het antwoord.

Nee, je bent geen dief van je eigen portemonnee wanneer je extra aflost op je hypotheek.

De reden dat dit gezegd wordt, is dat je minder hypotheekrenteaftrek terug krijgt wanneer je schuld lager is. Je betaalt namelijk minder rente. Snap je het nog? Ik leg het uit:

Stel: je hebt een hypotheek van 300.000 euro en je betaalt 2% rente. Even mooie ronde getallen gebruiken, dat rekent makkelijker. Dan betaal je dus ieder jaar 6.000 euro aan rente. Dat is een flink bedrag, he? Deel het door 12 en je hebt je maandbedrag.

(Als je het interessant vindt, kun je bekijken wat jij zelf iedere maand aan rente betaalt. Bij de meeste banken kun je dat gewoon in de app of online omgeving zien. Daar staat het bedrag dat je maandelijks betaalt vaak opgesplitst in rente en aflossing.)

Anyway. Je betaalt dus 6.000 euro rente per jaar. Stel dat je je hypotheek door extra af te lossen, terug weet te brengen naar 200.000 euro. Dan betaal je over die ton die je aflost, nooit meer rente. Nu betaal je dus per jaar, bij 2% rente nog maar 4.000 euro rente per jaar.

Je mag in Nederland de rente die je over je hypotheek betaalt, aftrekken. Dat betekent dat je die van je inkomen af mag halen. Je betaalt daardoor dus minder belasting want je inkomen is lager. Op die manier krijg je geld terug van de belastingdienst. Dat voelt als gratis geld. Maar het is uiteindelijk betaalde rente die je gedeeltelijk terug krijgt. Gedeeltelijk, ja. Want je betaalt het grootste deel altijd nog zelf.

Daarom is de bewering dat je een dief van je portemonnee bent door af te lossen dus onzin. Als je minder rente gaat betalen, krijg je inderdaad minder hypotheekrenteaftrek. Er valt tenslotte minder af te trekken. Maar omdat je het grootste deel van die rente altijd nog zelf betaalt, is aflossen vooralsnog voordeliger dan de schuld behouden.

Dit kun je dus nu terug zeggen tegen de oom die beweert dat het anders zit. 

Is hij nog niet overtuigd? Vertel hem dan vooral ook dat die hypotheekrenteaftrek de komende jaren in stapjes wordt afgebouwd. We gaan terug naar aftrekken tegen maximaal 37,05%. Dat zou eerst in hele kleine stapjes van 0,5% per jaar gaan. Maar er is besloten dat tussen 2020 en 2023 de aftrek met 3% per jaar omlaag gaat. Oftewel: dat ‘voordeel’ van de hypotheekrenteaftrek wordt steeds kleiner. In veel landen om ons heen bestaat dat überhaupt niet. 

Let wel: dit is een berekening in de huidige situatie. Als regelgeving verandert, kan het natuurlijk anders zijn.

Nog meer antwoorden op vragen over aflossen, vind je in de video bovenaan dit artikel. Met flink wat hulp van Olav van De Hypotheker, want ik weet er door schade en schande best wat van, maar de echte kennis zit toch bij hem. 

Los jij al af? Is er iets wat je tegenhoudt? Ik ben heel benieuwd naar jullie aflos-verhalen. Post ze vooral in de comments.

Dit artikel is een samenwerking met De Hypotheker. Omdat ik nu eenmaal niet alles zelf weet. Het artikel is verder voor 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!

Lees ook

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!