Sparen naam kind

Sparen of beleggen voor je kind: op zijn/haar naam of de jouwe?

Als ouder wil je natuurlijk een goede toekomst voor je kind of kinderen, dus begin je waarschijnlijk al vroeg met sparen. Maar op wiens naam kun je dit het beste doen?

Toen Renée op haar Instagram-stories verkondigde dat ze maandelijks geld belegt voor de kinderen, stroomden de vragen massaal binnen. Deed ze dit op haar eigen naam of op de naam van de kinderen? Waarom deed ze dit op eigen naam? Wat zijn de voordelen hiervan? Zijn er ook voordelen aan een spaarrekening op de naam van je kind zetten? Kun je besparen door het op een andere naam te zetten? Allemaal logische en zeker nuttige vragen, dus ik zocht het voor je uit!

Sparen op naam kind

Sparen op naam van je kind betekent dat jij (en eventueel je partner) zeggenschap hebben over deze rekening totdat je kind 18 jaar oud is. Hierna wordt het volledige bedrag automatisch van hem of haar. Je hebt na deze leeftijd ook geen officiële zeggenschap meer over hoe dit geld gespendeerd wordt. Let wel op, want dit geld behoort nog steeds tot jouw vermogen totdat het geld vrijgegeven wordt op zijn of haar 18e verjaardag. Je betaalt dus, net als wanneer je het op eigen naam spaart, vermogensbelasting over dit geld (boven een bepaalde vermogensgrens).

Sparen naam kind.jpg

Door de spaarrekening of belegging op naam van je kind te zetten, zorg je ervoor dat het geld veilig staat in meerdere situaties. Stel dat je komt te overlijden voor het 18e levensjaar van je zoon of dochter. Dan is dit geld volledig van hem of haar en ze hoeven geen erfbelasting te betalen. Gaan jij en je partner uit elkaar? Dan blijft het geld staan, ongeacht wat er met jou of jouw ex-partner gebeurt. Ben je een ZZP’er en wordt je bedrijf failliet verklaard? Het geld voor je kinderen staat veilig, want het is officieel vermogen van je kinderen zelf.

Kortom, het geld wat jij opbouwt voor je kind is dus beter beschermd bij onvoorziene situaties. Je kunt het geld wat je belegt of spaart voor je kinderen dus ook in geen enkel geval terugboeken naar je eigen rekening. Doe je dit wel, dan heeft je kind de mogelijkheid om je aan te klagen en het geld terug te laten vorderen. Dat wordt gezellig!

Sparen op eigen naam

Je kunt gemakkelijk geld sparen of beleggen op je eigen naam, voor je kinderen. Het geld valt onder je eigen vermogen en wordt belast in box 3. Ook in dit geval betaal je dus vermogensbelasting. Het geld blijft altijd in jouw handen en is dus vrij te besteden wanneer je dat nodig acht.

Deze manier heeft een paar voordelen, bijvoorbeeld dat jij zelf de grip houdt op dit geld. Je kunt zelf beslissen waar het aan uitgeven wordt. Heb je bijvoorbeeld jarenlang gespaard zodat jouw kids kunnen studeren? Ze kunnen dan niet na hun 18e verjaardag ervoor kiezen om dit geld aan een ander doel, zoals een auto, uit te geven.

LEES OOK: Wat ga ik doen voor de studie van mijn zoon. Sparen of beleggen?

Het geld blijft dus altijd onder jouw vermogen vallen. Dit kan ook een nadeel zijn. Wanneer je komt te overlijden, gaat niet direct al dit vermogen naar je kind waar het wel voor bedoeld was. Het kan zijn dat ze hier erfbelasting over moeten betalen en dat ze maar een klein gedeelte ontvangen (zoals dit volgens de wet geregeld is). Daarnaast is er een extra nadeel voor ZZP’ers. Wanneer je als ZZP’er failliet wordt verklaard, valt jouw spaargeld onder je privévermogen en wordt het volledige bedrag dus gebruikt in de faillissementsboedel. Zo kan al het gespaarde geld voor je kinderen dus snel verdwijnen.

Welke kies je dan uiteindelijk?

Dat is natuurlijk heel verschillend per persoon. Kies vooral de optie die goed bij jou en je partner past, en niet een spaarvorm omdat anderen dat doen. Zij zitten mogelijk in een totaal andere situatie, waardoor jullie andere voor- en nadelen kunnen ervaren. Succes met kiezen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.
Post tags: