FIRO: niet op je 67e met pensioen maar lekker vaak met tussenpensioen

Waarom moet je tot je 67e wachten om de vrijheid van je pensioen te ervaren? Steeds meer mensen gaan voor FIRO: Financial Independence, Retire Often. Dus af en toe even met tussenpensioen. We leggen uit hoe je dat bereikt.

“Wat nu als je morgen onder de bus komt?” Dit soort reacties krijgen we geregeld wanneer we schrijven of vertellen over sparen en beleggen voor de toekomst. Ik denk dat de kans dat ik op een andere noodlottige manier aan mijn einde kom, groter is. Maar ik snap de vraag. Ligt de focus niet te veel op de toekomst? Vergeet je niet vandaag ook te leven? Ik antwoord altijd dat ik nu ook het leukste leven leid dat ik me kan voorstellen. En dat mijn leven niet mooier of fijner wordt, wanneer ik meer geld over de balk smijt. We zetten elke maand een lekker bedrag weg, maar het voelt zeker niet alsof we op een houtje moeten bijten.

Early / Often

Ken je de term FIRE? Het hele internet staat er vol mee. FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Dat betekent dat je nu zoveel mogelijk van je inkomsten belegt, om uiteindelijk een pot met geld te creëren waarvan je de rest van je leven kan leven. Werken is niet meer nodig, want het rendement (winst) op die pot geld (die je belegd hebt) is groot genoeg om van rond te komen. Wil je weten hoeveel geld je daarvoor nodig hebt? Vul de Fire Calculator van Meesman in, de beleggingspartij waar wij ook voor onze FIRE-pot  beleggen.

Nu is er een alternatief ontstaan op FIRE dat FIRO heet. Dat staat voor Financial Independence, Retire Often. Het doel is niet om zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan, maar om lekker vaak een tussenpensioen te nemen. Een jaar naar Thailand, een paar maanden thuis lekker bijkomen van een drukke periode, of gewoon eens de tijd  nemen om dat vrijwilligerswerk te doen waar je anders nooit aan toe komt. Ooit zag ik een documentaire over te vroeg geboren baby’s in een derdewereldland, die warm moesten worden gehouden om te overleven. Door een gebrek aan couveuses waren er vrijwilligers nodig die twee baby’s tegelijk op de borst namen. De warmte deed ze goed, het lijfelijke contact ook. Ik riep meteen: dat wil ik doen. Ik kan op allerlei manieren een verschil maken voor mensen en dat probeer ik elke dag te doen, maar ooit ga ik daarheen om met mijn warme borst kindjes een goede start te geven. De vraag die ik mezelf ook weleens stel: waarom wachten? De toekomst is geen zekerheid. Dat is alleen het heden. Nu hebben mijn eigen kinderen me nog iets te hard nodig, maar ik zal er niet mee wachten tot mijn 69e.

Het grote voordeel van FIRO is dus dat doelen dichterbij komen en je dus niet tot je oude dag hoeft te wachten om ze uit te voeren. Want tja, je zou dus maar onder die bus terecht komen. Een ander voordeel van FIRO boven FIRE is dat de doelen behapbaarder zijn. Om FIRE te zijn heb je 25 x je jaaruitgaven nodig. Dat is in veel gevallen best een immens bedrag. Het kost nu eenmaal een hoop geld om nooit meer te hoeven werken. Voor FIRO is minder geld nodig. Als jij er twee jaar tussenuit wilt voor een wereldreis, heb je daar een x bedrag voor nodig. Ik noem maar wat: € 30.000. Nog steeds een flink bedrag, maar het voelt veel haalbaarder dan je FIRE-bedrag. Je doelen zijn gemakkelijker te bereiken, wat het geld bij elkaar harken ook een minder groot proces maakt.

Hoe pak je dat dan aan?

Wil je een spaardoel voor de korte termijn bereiken? Dan is beleggen wat mij betreft niet de juiste manier. Beleggen is iets wat je doet met een horizon van minstens 10 jaar. Je zal maar net lekker bezig zijn met beleggen en de beurs stort in. Als je dan geen tijd hebt om te wachten op betere tijden, kun je een deel van je inleg verliezen. Dat is zonde! Dus wil je over 2 of 3 jaar al met tussenpensioen? Ga dan lekker ouderwets sparen, of zet je geld tegen (iets) meer rente vast in een deposito.

Wanneer je spaart voor een doel, moet je iedere euro zelf inleggen. De spaarrente is 0%, dus je krijgt ook echt geen euro cadeau van de bank. Het fijne aan beleggen voor financiële doelen is dat je geld groeit. Dat is geen zekerheid, maar het verleden laat zien dat de kans dat je geen rendement maakt steeds kleiner wordt wanneer je langer belegt. Na 20 jaar is die kans bijvoorbeeld echt verwaarloosbaar. Natuurlijk moet je je bewust zijn van de risico’s, want die zijn er altijd, maar door je inleg goed te spreiden, kun je dat risico behapbaar maken. Met spreiden bedoel ik spreiden in tijd, plek en branche. Spreid in tijd door elke maand geld in te leggen. Zo creëer je vanzelf een gemiddelde aankoopprijs. Soms koop je wat duurder, soms goedkoper. Wij proberen ook nog te spreiden in locatie waar je belegt. Dus deels Amerika, deels Europa, deel ontwikkelde landen, deels opkomende landen. En dan spreiden we ook nog door in verschillende branches te investeren. Dat zoeken we trouwens niet allemaal zelf uit (wat een werk!) maar doen we in één klap door elke maand automatisch geld in te leggen op onze beleggingsrekening bij Meesman. Wij kozen voor het Aandelen Wereldwijd Totaal fonds. Daarmee beleggen we in één klap in meer dan 6.000 aandelen, gespreid over de hele wereld en allerlei sectoren.

Sinds een aantal jaar is onze tactiek: maandelijks automatisch inleggen. We bepalen aan de hand van onze inkomsten en uitgaven hoeveel we elke maand kunnen missen. Soms verhogen we dat, soms verlagen we dat wat. Het geld krijgt de kans om te groeien. Het rendement dat we jaarlijks maken, laten we staan om mee te groeien. En zo groeit het bedrag steeds sneller. Bij Meesman hebben ze een mooie tool gemaakt om precies uit te rekenen wat een inleg je over x aantal jaren naar verwachting zal opleveren. Er moet wel gezegd worden: beleggen komt met risico’s. Het is mogelijk om een deel van je inleg te verliezen.

Wij zijn zelf op weg naar FIRE, maar ook door FIRO voel ik me erg aangetrokken. Kleine kinderen hebben maakt het lastiger om zomaar een jaartje weg te gaan. Het leerplichtsysteem zit dan flink in de weg. Maar ook een paar maanden kan geweldig zijn, net als een lange reis wanneer de kinderen groter zijn. Ik zie ons al helemaal met zijn vieren door Tokio fietsen of snorkelen op de Malediven. Nog even door beleggen voordat het zover is. 

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.
Post tags: